«Βόμβα» Κατσίκη: Αμηχανία στην κυβέρνηση, «πυρά» από αντιπολίτευση
Η «πρόταση» του βουλευτή του κόμματος του Πάνου Καμμένου έγινε σε μία στιγμή κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν θέτει εμμέσως θέμα των «8» και μάλιστα σε ανώτερο, ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά κι ενώ η συγκυβέρνηση επιχειρεί να «καλύψει» το «ρήγμα» και τη «διγλωσσία» της όσον αφορά τα ανοιχτά εθνικά «μέτωπα».
Προτείνοντας... ανοιχτά και δημόσια παράκαμψη της Δικαιοσύνης, ο κ. Κατσίκης δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης: «Από τη μια λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη, από την άλλη δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δυο χώρες την ελληνική Δικαιοσύνη και να βρούμε συμφωνία ανταλλαγής».
«Αν μπορούν να παρακάμψουν οι κυβερνήσεις των δύο κρατών τη Δικαιοσύνη και να προχωρήσουν σε μια ανταλλαγή, δεν ξέρω τι θα κόστιζε αυτό. Εγώ θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι μια λύση», σημείωσε ο ίδιος.
Όταν ρωτήθηκε δε, αν το ενδεχόμενο ανταλλαγής το έχει συζητήσει με τον πρόεδρο του κόμματός του, Πάνο Καμμένο, ο κ. Κατσίκης είπε: «Δεν το έχω συζητήσει με τον υπουργό Άμυνας, όταν όμως θέτει θέμα ομηρίας, τι σημαίνει όμηρος; Ότι θέλω ανταλλαγή».
Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου δια στόματος πηγών του «αδειάζει» τον βουλευτή του μικρού κυβερνητικού εταίρου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για προσωπική του άποψη, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος των ΑΝΕΛ, κ. Λαζαρίδης έλαβε αποστάσεις από την «πρόταση» του κ. Κατσίκη, αφενός δηλώνοντας πως δεν έχει λόγο να σχολιάσει περαιτέρω κι αφετέρου τονίζοντας τον σεβασμό της κυβέρνησης προς τη Δικαιοσύνη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, από την άλλη, αναφέρει πως οι δηλώσεις Κατσίκη αποτυπώνουν τις θέσεις της κυβέρνησης. «Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών θεμελιώδης αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της Κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.
Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Καμμένος εγκαλεί τον Κώστα Κατσίκη, ζητώντας τη δημόσια συγνώμη του. «Είναι προσωπική η άποψη του κ. Κατσίκη. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών, που είναι σαν να τους λέει ότι τα παιδιά τους είναι προϊόν ανταλλαγής… Δεν είναι προϊόν ανταλλαγής οι δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται παράνομα από το καθεστώς», επισημαίνει ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε σχετικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως «όσοι υιοθετούν την άποψη Ερντογάν περί "ανταλλαγής" προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Οι 2 Έλληνες που κρατούνται άδικα και οι 8 Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο ΔΕΝ είναι αιχμάλωτοι για να ανταλλαγούν. Οι 2 πρέπει να ελευθερωθούν και οι 8 να συνεχίσουν να προστατεύονται από ένα κράτος δικαίου.»
Την ίδια ώρα, υπαινιγμούς ότι ο Κώστας Κατσίκης ενδέχεται να έκανε τη δήλωση περί ανταλλαγής, προκειμένου να «τεστάρει τα νερά» εκ μέρους της κυβέρνησης, αφήνει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.
«Η προσπάθεια να συσχετιστεί η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με αυτή των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία και πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, πέρα από επικίνδυνη, στρώνει το έδαφος για να αναβαθμιστούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με το θέμα» επισημαίνει ο Περισσός, και καταλήγει με νόημα στην ανακοίνωσή του.