Διπλωματικό «παιχνίδι» Ερντογάν με τους στρατιωτικούς για τους «8»
Διπλωματικό «παιχνίδι» με την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη κάνει ο «σουλτάνος», ασκώντας ισχυρές πιέσεις για την έκδοση των οχτώ Τούρκων πραξικοπηματιών, που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016.
Την ώρα που το τοπίο γύρω από το κορυφαίο αυτό εθνικό ζήτημα παραμένει «θολό», με την κυβέρνηση όχι μόνο να βαδίζει στα τυφλά, αλλά να κινείται σε διπλή επικοινωνιακή «γραμμή», ο Ταγίπ Ερντογάν βάζει στο ίδιο «καλάθι» την υπόθεση των Ελλήνων αξιωματικών με το θέμα των «8», προκαλώντας «ψυχρολουσία» στο Μέγαρο Μαξίμου, που δηλώνει «άγνοια», «καχυποψία» και «αμφιβολία» για τις προθέσεις της Άγκυρας.
Αν και ο Ταγίπ Ερντογάν διαψεύδει τη σύνδεση των δύο υποθέσεων, εντούτοις το γεγονός πως στις συναντήσεις κορυφής που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ο ίδιος έθεσε το θέμα των «8», φουντώνει τα «σενάρια» που κάνουν λόγο για... πρόθεση ανταλλαγής από την πλευρά της Άγκυρας.
«Στη Βάρνα συζήτησα τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και την Ελλάδα. Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε λεπτομερώς αυτά τα θέματα. Συζητήσαμε την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι συνελήφθηκσαν επειδή πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν σε στρατιωτική μας περιοχή. Τους εξηγήσαμε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, τους επισκέπτονται οι οικογένειες και οι προξενικές αρχές», φέρεται να δήλωσε ο Ενρτογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Βουλγαρία, όπως μεταφέρει η Hurriet.
«Εσείς είστε μεγάλη χώρα, εσείς είστε μεγάλος Πρόεδρος, διασφαλίστε ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο αυτοί στρατιωτικοί, είπαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Κι εγώ τους απάντησα ότι "Εγώ δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη, το επεισόδιο είναι σε επίπεδο δικαιοσύνης. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα λάβουν οι δικαστικές αρχές», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Ασφαλώς τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο αυτοί που συζητούν σε βάθος το θέμα των δύο στρατιωτικών να μην συζητούν καθόλου το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα στην Τουρκία. Εμείς ασφαλώς δε διασυνδέουμε τα δύο θέματα. Αλλά εκείνοι που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας είναι ακόμη στην Ελλάδα. Εμείς όταν τους ζητήσαμε δε μας τους έδωσαν. Αυτοί που δε βγάζουν άχνα γι αυτό το θέμα λένε ότι πρέπει να αφεθούν αμέσως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί», τόνισε όλο νόημα ο «σουλτάνος», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα.
Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου
Την ίδια ώρα, πυκνώνουν τα «σύννεφα» πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της απτόητης στάση της Τουρκίας.
Ακριβώς 28 ημέρες μετά τη σύλληψή των στρατιωτικών στον Έβρο, η Αθήνα δεν μπορεί ακόμη να «διαβάσει» τις προθέσεις της Άγκυρας, η οποία αναδεικνύει ένα ζήτημα, το οποίο παλαιότερα θα λυνόταν σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών Αρχών, σε διπλωματικό «σήριαλ» για γερά νεύρα.
Το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε χθες την αίτηση αποφυλάκισης των δύο αξιωματικών, την οποία κατέθεσαν οι συνήγοροι τους, προκαλώντας «σύγκρυο» στην Ηρώδου Αττικού κι εντείνοντας την αγωνία των οικογενειών τους, για το πότε θα λήξει αυτή η περιπέτεια των παιδιών τους.
«Δεν ξέρω αν παίρνει από λόγια η τουρκική πλευρά. Η τουρκική ηγεσία διεθνώς διατυμπανίζει την επιθυμία της για εξομάλυνση και βελτίωση των σχέσεων και στο εσωτερικό της χώρας τους κάνουν ό,τι θέλουν, ακολουθούν τη δική τους ατζέντα», είναι το ενδεικτικό σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα για το «μούδιασμα» που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα μάλιστα και από τις διαρροές του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu ότι οι αξιωματικοί μας είναι αντιμέτωποι με ποινή πενταετούς φυλάκισης, επικαλούμενο δικαστική πηγή, η οποία έκανε λόγο για «ύποπτα στοιχεία» σε βάρος των στρατιωτικών.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι δύο στρατιωτικοί διέπραξαν τις παράνομες πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται.
Όσον αφορά το σκεπτικό της απόφασης παράτασης της προφυλάκισής τους, το δικαστήριο έκρινε πως καθώς δεν έχουν μόνιμη άδεια παραμονής στην Τουρκία, θα μπορούσαν να τραπούν σε φυγή μετά την απελευθέρωσή τους.
Τώρα, το Μαξίμου αναμένει να δει την τύχη, που θα έχει η έφεση, την οποία κατέθεσαν οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών, ωστόσο τηρούνται ιδιαίτερα χαμηλοί τόνοι, ενώ η αισιοδοξία που διεμήνυαν κυβερνητικά στελέχη μετά τη Σύνοδο στη Βάρνα… «έσβησε».
Όπως όλα δείχνουν, ο «σουλτάνος» δεν άλλαξε «γραμμή» παρά τα μηνύματα των Ευρωπαίων αρχηγών για παύση της τουρκικής προκλητικότητας. Τουναντίον, ο Ερντογάν «πυροδοτεί» το τεταμένο κλίμα, που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αν και το Μαξίμου ακολουθεί την επικοινωνιακή «γραμμή»… «του πιο ισχυρού μηνύματος από ποτέ», όπως ακριβώς και ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τις παρεμβάσεις των εταίρων για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, ωστόσο στη Βάρνα επιβεβαιώθηκαν οι λεπτές ισορροπίες πάνω στις οποίες ακροβατούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Για τον Ερντογάν, η ΕΕ είναι ο πολυτιμότερος εμπορικός εταίρος, για την ΕΕ δίχως την Άγκυρα δεν υπάρχει συμφωνία καταπολέμησης του μεταναστευτικού «μετώπου», το οποίο μάλιστα έχει «σημαδέψει » κορυφαίους ηγέτες των κρατών-μελών της (βλέπε Άγγελα Μέρκελ).
Τα «βλέμματα» τώρα στρέφονται στον Ρώσο πρόεδρο και στη συνάντησή του με τον Ερντογάν στις 3 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, με «φόντο» τη δέσμευση του Βλαντιμίρ Πούτιν για παρέμβαση στο ζήτημα των στρατιωτικών.