Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου από τον... απτόητο Ερντογάν
Πυκνώνουν τα «σύννεφα» πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της απτόητης στάση της Τουρκίας όσον αφορά την κορυφαία υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι θα παραμείνουν προφυλακισμένοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Βάρνα μέχρι νεωτέρας…
Ακριβώς 28 ημέρες μετά τη σύλληψή τους στον Έβρο, η Αθήνα δεν μπορεί ακόμη να «διαβάσει» τις προθέσεις της Άγκυρας, η οποία αναδεικνύει ένα ζήτημα, το οποίο παλαιότερα θα λυνόταν σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών Αρχών, σε διπλωματικό «σήριαλ» για γερά νεύρα.
Το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε χθες την αίτηση αποφυλάκισης των δύο αξιωματικών, την οποία κατέθεσαν οι συνήγοροι τους, προκαλώντας «σύγκρυο» στην Ηρώδου Αττικού κι εντείνοντας την αγωνία των οικογενειών τους, για το πότε θα λήξει αυτή η περιπέτεια των παιδιών τους.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, επισημαίνοντας πως η στάση των Τούρκων «γεννά» «καχυποψίες» κι «αμφιβολίες», ενώ μόλις χθες πριν τη γνωστοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου, ο Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει μη πεπεισμένος για το αν η Άγκυρα θα ευθυγραμμιστεί με τα ηχηρά μηνύματα των Ευρωπαίων ηγετών, επιλύοντας το ζήτημα των στρατιωτικών πριν το Πάσχα.
Αυτή ήταν η «γραμμή», που επιχείρησε να περάσει στον Ταγίπ Ερντογάν ο επικεφαλής της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά μάταια. «Την απάντηση θα τη δώσει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» ήταν η απάντηση του «σουλτάνου», όταν ρωτήθηκε από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ για την πορεία της υπόθεσης των στρατιωτικών… «Δεν ξέρω αν παίρνει από λόγια η τουρκική πλευρά. Η τουρκική ηγεσία διεθνώς διατυμπανίζει την επιθυμία της για εξομάλυνση και βελτίωση των σχέσεων και στο εσωτερικό της χώρας τους κάνουν ό,τι θέλουν, ακολουθούν τη δική τους ατζέντα», είναι το ενδεικτικό σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα για το «μούδιασμα» που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα μάλιστα και από τις διαρροές του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu ότι οι αξιωματικοί μας είναι αντιμέτωποι με ποινή πενταετούς φυλάκισης, επικαλούμενο δικαστική πηγή, η οποία έκανε λόγο για «ύποπτα στοιχεία» σε βάρος των στρατιωτικών.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι δύο στρατιωτικοί διέπραξαν τις παράνομες πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται.
Όσον αφορά το σκεπτικό της απόφασης παράτασης της προφυλάκισής τους, το δικαστήριο έκρινε πως καθώς δεν έχουν μόνιμη άδεια παραμονής στην Τουρκία, θα μπορούσαν να τραπούν σε φυγή μετά την απελευθέρωσή τους.
Τώρα, το Μαξίμου αναμένει να δει την τύχη, που θα έχει η έφεση, την οποία κατέθεσαν οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών, ωστόσο τηρούνται ιδιαίτερα χαμηλοί τόνοι, ενώ η αισιοδοξία που διεμήνυαν κυβερνητικά στελέχη μετά τη Σύνοδο στη Βάρνα… «έσβησε».
Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει τα σενάρια που κάνουν λόγο για διπλωματικό «θρίλερ» με άγνωστο τέλος και χρόνο λήξης, ενώ εντείνονται τώρα ο ανησυχίες περί διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, στον απόηχο μάλιστα των διαρροών του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu πως στο κινητό του ενός εκ των δύο αξιωματικών βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα.
Όπως όλα δείχνουν, ο «σουλτάνος» δεν άλλαξε «γραμμή» παρά τα μηνύματα των Ευρωπαίων αρχηγών για παύση της τουρκικής προκλητικότητας. Τουναντίον, ο Ερντογάν «πυροδοτεί» το τεταμένο κλίμα, που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σημειώνεται πως μόλις χθες ο επικεφαλής της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε την αποφυλάκιση των στρατιωτικών πριν το Πάσχα από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος… παρέπεμψε στη δικαιοσύνη της χώρας του, σαν να μην είναι πάσης φύσεως γνωστό ότι η πολιτική ηγεσία στην Τουρκία λύνει και δένει.
Από τη Βάρνα, πάντως, μεταφέρονταν πληροφορίες πως υπήρξε σύνδεση της εκταμίευσης της χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση, με την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, για το λόγο αυτό και ο Γιούνκερ προέβλεψε λήξη του «συναγερμού» πριν το Πάσχα.
Αν και το Μαξίμου ακολουθεί την επικοινωνιακή «γραμμή»… «του πιο ισχυρού μηνύματος από ποτέ», όπως ακριβώς και ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τις παρεμβάσεις των εταίρων για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, ωστόσο στη Βάρνα επιβεβαιώθηκαν οι λεπτές ισορροπίες πάνω στις οποίες ακροβατούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Για τον Ερντογάν, η ΕΕ είναι ο πολυτιμότερος εμπορικός εταίρος, για την ΕΕ δίχως την Άγκυρα δεν υπάρχει συμφωνία καταπολέμησης του μεταναστευτικού «μετώπου», το οποίο μάλιστα έχει «σημαδέψει » κορυφαίους ηγέτες των κρατών-μελών της (βλέπε Άγγελα Μέρκελ).
Τα «βλέμματα» τώρα στρέφονται στον Ρώσο πρόεδρο και στη συνάντησή του με τον Ερντογάν στις 3 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, με «φόντο» τη δέσμευση του Βλαντιμίρ Πούτιν για παρέμβαση στο ζήτημα των στρατιωτικών.