«Γέφυρες» Τσίπρα σε Φώφη για... προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας τονίζει πως «ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας», ενώ διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται στη διάθεσή της για να συζητήσουν από κοντά τις προτάσεις που διατύπωσε».
Αναλυτικά η επιστολή Αλ. Τσίπρα:
«Έλαβα σήμερα την επιστολή σου και τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά.
Όπως γνωρίζεις, έχω ήδη δημόσια διατυπώσει την προσωπική μου δέσμευση ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησής μου, θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει.
Ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις τόσο από κόμματα και φορείς όσο και από απλούς πολίτες.
Σε ότι αφορά δε την ουσία της Αναθεώρησης, θα συμφωνήσω με την εισαγωγική διαπίστωση των προτάσεών σας ότι απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα.
Ωστόσο, εκτιμώ ότι αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας.
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σου προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τις προτάσεις σας».
Η Χαριλάου Τρικούπη προτείνει μεταξύ άλλων τη «λελογισμένη ενίσχυση» των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας «ώστε να εξισορροπηθεί ο υπερενισχυμένος ρόλος του πρωθυπουργού», με παράλληλη αλλαγή του τρόπου εκλογής του, όπου θα απαιτούνται 160 βουλευτές και όχι 180. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, μεταξύ άλλων θα δυσχεραίνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μειώνοντας την «πολιτική αστάθεια» και τα «κομματικά παίγνια». Παράλληλα, μέσα στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η αναθεώρηση του άρθρου περί ασυλίας των βουλευτών, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η τροποποίηση του τρόπου στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών.
Η απάντηση της Τρικούπη
«Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι με βάση εξωθεσμικές και παρα -κοινοβουλευτικές που χρησιμοποιούσε έως τώρα», σημείωναν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αντιδρώντας στην επιστολή Τσίπρα με την οποία ο πρωθυπουργός απάντησε στην πρωτοβουλία Γεννηματά για Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, σχολιάζοντας τις αναφορές Τσίπρα για την ανάγκη να υπάρξει προοδευτικό πρόσημο και ανάλογη πλειοψηφία στην πρωτοβουλία για Αναθεώρηση, σχολίαζαν χαρακτηριστικά: «Τα λέμε στη Βουλή για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι».