Anadolu: Αντιμέτωποι με ποινή 5ετούς φυλάκισης οι στρατιωτικοί
Σημειώνεται πως όπως διαμηνύει η Άγκυρα, οι αξιωματικοί θα παραμείνουν προσφυλακισμένοι μέχρι να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία, αφότου το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης των συνηγόρων των στρατιωτικών.
Η ίδια πηγή επισημαίνει στο Anadolu ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι δύο στρατιωτικοί διέπραξαν τις παράνομες πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης παράτασης της προφυλάκισής τους, το δικαστήριο έκρινε πως καθώς δεν έχουν μόνιμη άδεια παραμονής στην Τουρκία, θα μπορούσαν να τραπούν σε φυγή μετά την απελευθέρωσή τους.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο τέλος του δημοσιεύματος, το Anadolou υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται μετά από «ακούσια», παραβίαση των συνόρων στη Βορειοδυτική Τουρκία.
Καταθέτουν ένταση οι συνήγοροι
Στο μεταξύ, ένσταση επί της αρνητικής απόφασης για την αποφυλάκιση των αξιωματικών αναμένεται να καταθέσουν αύριο, Τετάρτη οι συνήγοροί τους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Μιλώντας στο πρακτορείο, ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη, Νίκος, αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση για τη συνέχιση κράτησης των δύο στρατιωτικών σημείωσε πως «το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα».
«Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του Άγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα» προσθέτει.
«Η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης θα ήταν μία θετική εξέλιξη αλλά ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά θα παρέμεναν κρατούμενοι και μακριά από την πατρίδα. Το ζητούμενο παραμένει. Η άμεση επιστροφή στις οικογένειές τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε, γιατί τα παιδιά μας διαθέτουν ψυχικό σθένος που μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίζουμε κάθε ανησυχία και κάθε εμπόδιο» καταλήγει.
Απτόητος ο Ερντογάν
Όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, ο Τούρκος πρόεδρος τηρεί απτόητη στάση, παρά την ευρωπαϊκή παρέμβαση για άμεση επίλυση της υπόθεσης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κατά τις χθεσινές συζητήσεις κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει τα σενάρια που κάνουν λόγο για διπλωματικό «θρίλερ» με άγνωστο τέλος και χρόνο λήξης, ενώ εντείνονται τώρα ο ανησυχίες περί διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, στον απόηχο μάλιστα των διαρροών του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu πως στο κινητό του ενός εκ των δύο αξιωματικών βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα.
Όπως όλα δείχνουν, ο «σουλτάνος» δεν άλλαξε «γραμμή» παρά τα μηνύματα των Ευρωπαίων αρχηγών για παύση της τουρκικής προκλητικότητας. Τουναντίον, ο Ερντογάν «πυροδοτεί» το τεταμένο κλίμα, που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σημειώνεται πως μόλις χθες ο επικεφαλής της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε την αποφυλάκιση των στρατιωτικών πριν το Πάσχα από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος… παρέπεμψε στη δικαιοσύνη της χώρας του, σαν να μην είναι πάσης φύσεως γνωστό ότι η πολιτική ηγεσία στην Τουρκία λύνει και δένει.
Από τη Βάρνα, πάντως, μεταφέρονταν νωρίτερα την Τρίτη πληροφορίες πως υπήρξε σύνδεση της εκταμίευσης της χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση, με την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, για το λόγο αυτό και ο Γιούνκερ προέβλεψε λήξη του «συναγερμού» πριν το Πάσχα.
Αν και το Μαξίμου ακολουθεί την επικοινωνιακή «γραμμή»… «του πιο ισχυρού μηνύματος από ποτέ», όπως ακριβώς και ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τις παρεμβάσεις των εταίρων για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, ωστόσο στη Βάρνα επιβεβαιώθηκαν οι λεπτές ισορροπίες πάνω στις οποίες ακροβατούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Για τον Ερντογάν, η ΕΕ είναι ο πολυτιμότερος εμπορικός εταίρος, για την ΕΕ δίχως την Άγκυρα δεν υπάρχει συμφωνία καταπολέμησης του μεταναστευτικού «μετώπου», το οποίο μάλιστα έχει «σημαδέψει » κορυφαίους ηγέτες των κρατών-μελών της (βλέπε Άγγελα Μέρκελ).
Τα «βλέμματα» τώρα στρέφονται στον Ρώσο πρόεδρο και στη συνάντησή του με τον Ερντογάν στις 3 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, με «φόντο» τη δέσμευση του Βλαντιμίρ Πούτιν για παρέμβαση στο ζήτημα των στρατιωτικών.