«Μουδιασμένη» η κυβέρνηση από το «θολό» τοπίο στη Βάρνα
Την επομένη των συζητήσεων κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας η κυβέρνηση δείχνει «μουδιασμένη» όσον αφορά τα συμπεράσματα, που προέκυψαν τόσο από τα μηνύματα των Ευρωπαίων εταίρων όσο και από τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν.
Σε γενικές γραμμές, το κλίμα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από την 1η Μαρτίου σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη, δεν έχει αλλάξει. Η αμηχανία καλά κρατεί.
Από την Ηρώδου Αττικού εκφράζεται... αισιοδοξία, αλλά υπό αστερίσκους: θεωρείται ότι η παρέμβαση των Ευρωπαίων αρχηγών ενδεχομένως να πιάσει τόπο και μάλιστα άμεσα, εντούτοις γίνεται λόγος για «παράθυρο» σε επίλυση του ζητήματος των αξιωματικών, δίχως όμως «καθαρές» δεσμεύσεις.
Με τη σειρά του, ο Πάνος Καμμένος δηλώνει μη «πεπεισμένος» ότι η περιπέτεια των στρατιωτικών και των οικογενειών τους θα λάβει τέλος πριν το Πάσχα, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τον «σουλτάνο», ο οποίος... παρέπεμψε στη δικαιοσύνη της χώρας του, σαν να μην είναι πάσης φύσεως γνωστό ότι η πολιτική ηγεσία στην Τουρκία λύνει και δένει.
Από τη Βάρνα, πάντως, μεταφέρονται πληροφορίες πως υπήρξε σύνδεση της εκταμίευσης της χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση, με την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, για το λόγο αυτό και ο Γιούνκερ προέβλεψε λήξη του «συναγερμού» πριν το Πάσχα.
Αν και το Μαξίμου ακολουθεί την επικοινωνιακή «γραμμή»... «του πιο ισχυρού μηνύματος από ποτέ», όπως ακριβώς και ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τις παρεμβάσεις των εταίρων για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, ωστόσο στη Βάρνα επιβεβαιώθηκαν οι λεπτές ισορροπίες πάνω στις οποίες ακροβατούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Για τον Ερντογάν, η ΕΕ είναι ο πολυτιμότερος εμπορικός εταίρος, για την ΕΕ δίχως την Άγκυρα δεν υπάρχει συμφωνία καταπολέμησης του μεταναστευτικού «μετώπου», το οποίο μάλιστα έχει «σημαδέψει » κορυφαίους ηγέτες των κρατών-μελών της (βλέπε Άγγελα Μέρκελ).
Συμπέρασμα: Ναι, η υπόθεση των στρατιωτικών διεθνοποιήθηκε... Ναι, ο «σουλτάνος» χθες τήρησε πιο χαμηλούς τόνους σε σχέση με τις «κραυγές» των τελευταίων ημερών. Όχι, δεν λάβαμε καμία δέσμευση γα την αποφυλάκιση των αξιωματικών μας, που σημαίνει πως το ζήτημα παραμένει στον «αέρα», οι αμφιβολίες για διεύρυνση του κατηγορητηρίου διατηρούνται, ενώ τα «βλέμματα» στρέφονται τώρα στις πληροφορίες ότι ενδεχομένως και το αίτημα αποφυλάκισης τους να εξεταστεί σήμερα ή αύριο αντί για την Παρασκευή, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.
Περί «ομηρίας»
Πριν τη Σύνοδο στη Βάρνα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ελπίζει η Τουρκία να μην χειριστεί το ζήτημα των στρατιωτικών με όρους «ομηρίας». Μετά τη Σύνοδο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε τη «γραμμή» τπυ, τονίζοντας ότι «κατάλαβα ότι πρόκειται περί ομηρίας όταν είδα ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν λειτουργούν και οι Έλληνες στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στην Αδριανούπολη και δεν έγινε δεκτή η συνεννόηση».
«Το να μην τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες και να είναι κρατούμενοι είναι πολύ σοβαρό» , πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας και τόνισε ότι «οι Έλληνες στρατιωτικοί φυλάνε ευρωπαϊκά σύνορα και ως ΝΑΤΟϊκοί στρατιωτικοί».
«Η παρέμβαση του κ. Γιουνκέρ και η απάντηση Ερντογαν θα οδηγήσει πριν από το Πάσχα σε απελευθέρωση των δύο ομήρων. Αυτό θα είναι καλό και για τηνΤουρκία. Αν η Τουρκία θέλει να επιλέξει ευρωπαϊκό δρόμο δεν μπορεί να κρατάει δύο στρατιωτικούς για ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο» συμπλήρωσε.
Ωστόσο, ο κ. Καμμένος έσπευσε να προσθέσει ότι «πεπεισμένος δεν είμαι ότι αυτό θα συμβεί. Γιατί εκτός από τους δύο Έλληνες ομήρους υπάρχει και ένας Αμερικανός όμηρος ο πάστορας Μπράνσον που καταδικάστηκε στις 12 Μαρτίου σε ισόβια. Τον Αύγουστο του 2017 ο Ερντογάν έκανε αλλαγή νομοθεσίας που του δίνει το δικαίωμα να ανταλάσσει υπόπτους ή καταδικασμένος με άλλες χώρες και θέλει να το κάνει αυτό με τον Γκιουλέν».
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει μέχρι τώρα ζήτημα ανταλλαγής, αν υπήρχε θα σας το είχα πει. Τι θα πει ανταλλαγή; Να βάλουμε δύο ανθρώπους με κουκούλες και να τους στείλουμε πίσω με μια βάρκα; Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα».