Γιούνκερ προς Ερντογάν: Λύσε το ζήτημα των στρατιωτικών πριν το Ορθόδοξο Πάσχα
Συγκεκριμένα, ο Γιούνκερ ζήτησε από τον Ερντογάν να «επανεξετάσει» το θέμα, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά, ώστε να λυθεί το ζήτημα κι υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ εμπιστεύεται την Άγκυρα ότι θα το κάνει. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Την ίδια στιγμή, οι δύο αρχηγοί ζήτησαν από τον «σουλτάνο» βελτίωση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνοντας πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των χωρών σε Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο.
«Οι καλές διμερείς σχέσεις αποτελούν πολύ σημαντική δέσμευση για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, διατυπώσαμε όμως την ανησυχία μας για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως επίσης και για την κράτηση πολιτών της Ε.Ε. από την Αγκυρα», είπε ο Τουσκ.
Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι η Ε.Ε. στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.
Εξέφρασε δε την ανησυχία της Ε.Ε. για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και ειδικά στην πόλη Αφρίν και για την κλιμάκωση της έντασης και τον εκτοπισμό πληθυσμού, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί με ευθύνη της Τουρκίας να προστατεύσει τον πληθυσμό και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.
Ακλόνητος ο «σουλτάνος
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αμετακίνητος από τις προκλητικές του θέσεις όσον αφορά τις πρωτοφανείς διεκδικήσεις του στην Κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ερντογάν ζήτησε από τους Ευρωπαίους αρχηγούς την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία για το προσφυγικό, καθώς και την απελευθέρωση της βίζα για τους τούρκους πολίτες.
«Μετά από τόσες δεκαετίες είμαστε ακόμα υποψήφια χώρα θα θέλαμε πιο γρήγορες εξελίξεις στις συναντήσεις μας με την Ε.Ε. Σήμερα συζητήσαμε τα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας», δήλωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον «σουλτάνο», η Τουρκία ζήτησε από την Ε Ε την επέκταση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ αναφορικά με την Κύπρο ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι παρέδωσε επίσημο έγγραφο με τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει λεπτομερώς.
Τουσκ: Κανένας συμβιβασμός
Πάντως, έντονο προβληματισμό εγείρει η εντύπωση που εξέφρασε ο Τουσκ όσον αφορά τα συμπεράσματα αυτής της Συνόδου, επισημαίνοντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο ειδκά σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τουσκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Βάρνα.
«Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον. Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.