tsipras-merkel-synodos

BBG: Αμήχανος ο Τσίπρας στο γεύμα των «28» με το μέτωπο κατά Ρωσίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 24/03/18, 19:55
Μία «γεύση» πίσω από τις κλειστές πόρτες των έντονων συζητήσεων των Ευρωπαίων αρχηγών στη Σύνοδο των Βρυξελλών σχετικά με την καταδίκη της Μόσχας, στον απόηχο της υπόθεσης Σκριπάλ, δίνει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.

Το πρακτορείο κάνει λόγο για «αμηχανία» του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στην προσπάθεια της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι, για τη δημιουργία ενός κοινού «μετώπου» κατά της Ρωσίας, στη «σκιά» της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ανήμερα της Συνόδου ο πρωθυπουργός με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έλαβε εγγυήσεις από τον Ρώσο πρόεδρο πως θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και ειδικά την υπόθεση της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές της Ανδριανούπολης στον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στις 3 Απριλίου.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας κινήθηκε σε μία μετριοπαθή «γραμμή» όσον αφορά τις συνομιλίες περί ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το σχετικό άρθρο σημειώνει ότι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, Βρετανοί αξιωματούχοι έκαναν... υπερωρίες για να εξηγήσουν τη φύση της ρωσικής επίθεσης στα μέλη της ΕΕ. Ανάμεσα στους σκεπτικιστές ήταν η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία, αναφέρει το Bloomberg. Τότε ήταν που ανέλαβε δράση ο Μαρκ Σέντγουιλ, σύμβουλος της Μέι, ο οποίος ταξίδεψε με την ομάδα του στις Βρυξέλλες, για να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για τον νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε.

Στόχος των Βρετανών, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ήταν να πειστούν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ να υπογράψουν μία σκληρή δήλωση που θα καταδίκαζε τη Ρωσία για την επίθεση, αλλά και να κατανοήσουν οι χώρες την ανάγκη να διαλυθούν τα κατασκοπευτικά δίκτυα του Πούτιν, πιθανώς απελαύνοντας πράκτορες που εμφανίζονται ως νόμιμοι διπλωμάτες, όπως έκανε η Τερέζα Μέι.

Ωστόσο, οι προσπάθειες του Σέντγουιλ, την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου, απέβησαν άκαρπες και το προσχέδιο με τα συμπεράσματα που θα υπέγραφαν οι ηγέτες ήταν «αδύναμο» και αντί να κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία ανέφερε ότι «λαμβάνεται εξαιρετικά σοβαρά υπόψη η εκτίμηση της Βρετανίας ότι ευθύνεται η Μόσχα για την επίθεση».

Τότε ανέλαβε δράση η Τερέζα Μέι, η οποία συνάντησε την Πέμπτη μεταξύ άλλων τους ηγέτες της Δανίας, της Σουηδίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, που προσέφεραν τη στήριξή τους στη Βρετανίδα. Ακολούθησε συνάντησή της με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Αγκελα Μέρκελ, τους οποίους ενημέρωσε για τη βρετανική έρευνα για τον νευροτοξικό παράγοντα. Οι τρεις τους συμφώνησαν ότι η Ε.Ε. πρέπει να στείλει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα ως απάντηση στις ρωσικές ενέργειες.

Στο γεύμα των ηγετών που ακολούθησε, στις 8:30 μ.μ., η Μέι τόνισε ότι η επίθεση στο Σόλσμπερι δεν ήταν μόνο ένα έγκλημα σε βάρος του Σκριπάλ και της κόρης του ή των κατοίκων της πόλης, αλλά μία επίθεση στις ευρωπαϊκές αξίες. Παρότι είχε στήριξη, υπήρχαν και εκείνοι που αντιστέκονταν, συνεχίζει το Bloomberg.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαινόταν ο πιο αμήχανος. Μίλησε με τον Πούτιν στο τηλέφωνο για μισή ώρα την Πέμπτη και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Ενας αξιωματούχος είπε ότι υπήρχε καλή χημεία ανάμεσα στους δύο ηγέτες και αποκάλυψε ότι ο Πούτιν κάλεσε τον Τσίπρα να τον επισκεφθεί στο Κρεμλίνο. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Ελληνας πρωθυπουργός αμφισβήτησε το αν η σύνοδος των ηγετών ήταν η κατάλληλη συνάντηση για μία έρευνα αυτού του είδους. Ηταν αντίθετος με το να γίνει πιο σκληρή η γλώσσα στα συμπεράσματα της συνόδου και προειδοποίησε ότι η δήλωση της ΕΕ δεν πρέπει να είναι τόσο ισχυρή ώστε να είναι αναπόφευκτες οι κυρώσεις», αναφέρει το δημοσίευμα. Αμφιβολίες είχε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με κάποιους διπλωμάτες που επικαλείται το Bloomberg, μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ήταν κατά της ανάκλησης πρέσβεων από τη Μόσχα, με το επιχείρημα ότι η Μέι είχε αφήσει εκεί τη βρετανική αντιπροσωπεία. Μετά τη Σύνοδο, ο Τζεντιλόνι είπε σε δημοσιογράφους ότι υιοθέτησε την απόφαση της ΕΕ, αλλά προειδοποίησε κατά μίας κλιμάκωσης ή του τερματισμού του διαλόγου με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συζήτηση στο δείπνο ήταν έντονη και κράτησε πάνω από δύο ώρες, χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Σε όσους ήταν παρόντες φαινόταν ότι η Μέι είχε συμφωνήσει με τον Μακρόν και την Μέρκελ από πριν για την τακτική. Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε δύο παρεμβάσεις και υποστήριξε σθεναρά ότι η Ενωση δεν πρέπει να αποφύγει να ρίξει την ευθύνη εκεί που έδειχναν οι αποδείξεις, την πόρτα του Κρεμλίνου.

Τελικά, στις 10:41 μ.μ. ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι υπήρχε συμφωνία. Στο tweet του, ενώ βρισκόταν ακόμη στο τραπέζι του δείπνου, έγραψε τις λέξεις κλειδιά. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με τη βρετανική κυβέρνηση ότι είναι εξαιρετικά πιθανό πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την επίθεση στο Σόλσμπερι και ότι δεν υπάρχει καμία άλλη αληθοφανής εξήγηση», ανέφερε.

Αν σου άρεσε κάνε