Αλλαγή «ρητορικής» από Τσίπρα για την υπόθεση των αξιωματικών
Μία μέρα μετά τις διαρροές από το κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι στο κινητό ενός εκ των δύο αξιωματικών βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα, ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες παραδέχτηκε την άγνοια της κυβέρνησης ως προς το κατηγορητήριο, κάνοντας λόγο για «καχυποψία» και «αμφιβολίες» όσον αφορά τις προθέσεις των Τούρκων, σημειώνοντας πως ελπίζει η Άγκυρα να μην χρησιμοποιήσει το γεγονός υπό τον όρο «ομηρία»!
Μάλιστα, αν και ο ίδιος επεσήμανε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει με «ψυχραιμία» τις τουρκικές προκλήσεις, ωστόσο ανέβασε τους τόνους, επισημαίνοντας πως η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα υπό την φράση «όποιος πάει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, θα είναι σαν να πυροβολεί τα πόδια του».
«Έχουμε ένα γεγονός το οποίο θα μπορούσε νάχε λυθεί την ίδια μέρα. Μας προβληματίζει ότι δεν λύθηκε. Εχουμε τη μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψηλής ασφάλειας και την παραμονή τους εκεί χωρίς να γνωρίζουμε για ποιοι λόγο κατηγορούνται αυτό από μόνο δημιουργεί αμφιβολίες, καχυποψία. Όσο πιο γρήγορα λυθεί τόσο καλύτερα θα είναι και για την πορεία των χωρών μας τη σχέση καλής γειτονίας που θα' πρεπε να έχουμε», είπε ο ίδιος.
«Εάν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το γεγονός αυτό με όρους ομηρίας, τότε αυτό θα είχε πολύ αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν κάνει αυτήν την επιλογή», υπογράμμισε.
«Δεν είχα την εντύπωση ότι μετά το χθεσινό ηχηρό μήνυμα της ΕΕ ο Ερντογάν θα άλλαζε γνώμη ή θα ζητούσε συγνώμη. Θεωρώ ότι η στάση μας είναι μία στάση ωριμότητας», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός «έδειξε», μάλιστα, σε κινητοποίηση των εταίρων συμμάχων και των «ευρύτερων ερεισμάτων» για την αποφυλάκιση των στρατιωτικών, ενώ μόλις προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κάνει λόγο για «διμερές θέμα».
«Ζήτησα κι έλαβα εγγυήσεις για τη Βάρνα»
Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι ζήτησε κι έλαβε εγγυήσεις από την ΕΕ ότι στη συνάντηση κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας θα τεθεί στον Ταγίπ Ερντογάν το κορυφαίο ζήτημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών.
Μάλιστα, ο ίδιος «αποθέωσε» το μήνυμα των «28» για τα σκηνικά έντασης, που «στήνει» η ‘Αγκυρα, κάνοντας λόγο για το «πιο ισχυρό που έχει σταλθεί ποτέ στην ιστορία της ΕΕ και ειδικότερα το πιο ισχυρό σε ό,τι αφορά το Αιγαίο».
Σημειώνεται πως μόλις χθες ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική τους συνομιλία πως ο Ρώσος πρόεδρος θα παρέμβει για την τουρκική προκλητικότητα στον ίδιον τον «σουλτάνο» κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στις 3 Απριλίου. Έτσι, ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε μετριοπαθή «γραμμή» στις Βρυξέλλες όσον αφορά την ευρωπαϊκή θέση περί κυρώσεων κατά της Μόσχας για την υπόθεση Σκριπάλ.
«Ενημέρωσα για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Ζήτησα εγγυήσεις ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο της Βάρνας. Με διαβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα αυτό στον Ερντογάν. Μέχρι τώρα προσπαθήσαμε για το συγκεκριμένο θέμα να λυθεί σε διμερές επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Παράλληλα, όμως, στηριζόμαστε στην επίσημη και ανοικτή πια στήριξη των εταίρων και συμμάχων μας. Χθες το πρωί συνομίλησα με τον πρόεδρο Πούτιν, τον οποίο συνεχάρη για την επανεκλογή του. Τον ενημέρωσα και για τις θέσεις μας σε σχέση με την Τουρκία ενόψει και της συνάντησης που θα έχει με τον Ερντογάν. Συζητήσαμε και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή ασφάλεια. Εξέφρασα την πεποίθηση ότι θα έχουμε και τη συνεργασία της Ρωσίας και εξέφρασαν την αμέριστη αλληλλεγγύη μας για τη Βρετανία, τονίζοντας ότι η επίθεση με χημικά όπλα ενάντια σε μία χώρα της ΕΕ είναι επίθεση σε όλη την ΕΕ», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Υπογράμμισα την ανάγκη να αφήνουμε ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία. Δεν ζητάμε εκ του ασφαλούς την διατήρηση του διαλόγου, καθώς το υποστηρίζουμε καθημερινά εμείς, καθώς εμείς έχουμε καθημερινές παραβιάσεις, εμείς δεν ζητάμε να σταματήσει ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η χώρα αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, στέλνοντας μήνυμα πως θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Τόνισα ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίζει και θα προασπίζει στο ακέραιο και με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής και αμφισβήτησης. Σε ότι αφορά την προάσπιση των συνόρων μας, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ ζήτησα ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει το ταχύτερο να εγκαταλείψει πρακτικές διαρκούς προκλητικότητας καθώς από αυτές δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα παρά μόνο να χάσει. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας τις εγγυήσεις από τους εταίρους υποστήριξα την πραγματοποίη ση της συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τεχνολογικοί «κολοσσοί» και φορολόγηση
Αναφορικά με τη φορολόγηση τεχνολογικών «κολοσσών», ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα «είναι σύμφωνα την επιβολή Ευρωπαϊκού Φόρου, που θα είναι ένας νέος πόρος για την Ένωση και θα αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού της».
Τόνισε δε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι φορολογικοί παράδεισοι, καθώς και να υπάρξει φορολογική σύγκλιση.
Οι αλλαγές στην Ευρωζώνη
Για τις αλλαγές στην ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να συμβαδίζει με την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων αδυναμιών της, αλλιώς θα είναι «ένας εξωραϊσμός, μια υπεκφυγή μέχρι να φτάσουμε στην επόμενη κρίση». «Δεν μπορούμε να προετοιμαζόμαστε για τη διαχείριση νέων κρίσεων, αξιοποιώντας τα υλικά που είχαμε μέχρι σήμερα και τα οποία οδήγησαν σε κρίση», σημείωσε.
Έκανε λόγο για την ανάγκη να αρθεί η μακροοικονομική ανισορροπία στην ευρωζώνη, που σχετίζεται με τα μεγάλα πλεονάσματα του Βορρά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Όπως είπε, «δεν υπάρχει πολιτική βούληση ώστε να τηρούνται οι κανόνες για τα πλεονάσματα, όπως γίνεται με τα δημοσιονομικά ελλείμματα».
«Οι νέοι θεσμοί θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις αρχές της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των κινδύνων. Υποστήριξα την ανάγκη να υπάρχει ισχυρός προϋπολογισμός στην ευρωζώνη με σταθεροποιητικό, επενδυτικό και αναδιανεμητικό ρόλο και ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων», δήλωσε.
Περί ESM
Σε ό,τι αφορά τον ESM, ο κ. Τσίρας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μετατροπή σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και πως σε αυτό έχουμε αργήσει. Αυτή η μετεξέλιξη θα πρέπει να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητος τεχνοκρατικός μηχανισμός αλλά με δημοκρατική εποπτεία και να μην αναλάβει ρόλους που σήμερα έχει η Κομισιόν, σημείωσε ο πρωθυπουργός που παράλληλα στάθηκε υπέρ της ύπαρξης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης».