tusk-junker

Γιούνκερ-Τουσκ καταδικάζουν τις «παράνομες πράξεις» της Τουρκίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 23/03/18, 16:52
Την έντονη ανησυχία τους για την τουρκική προκλητικότητα εξέφρασαν ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον απόηχο μάλιστα της επιχείρησης κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία εγκάλεσε την ΕΕ για την παρέμβασή της στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται φυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη, όπως αυτή διατυπώνεται στο ανακοινωθέν συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου και ενόψει της κρίσιμης συνάντησης στη Βάρνα της Βουλγαρίας με τον Ταγίπ Ερντογάν, Τουσκ και Γιούνκερ καταδίκασαν τις «παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας σε Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τα σκηνικά έντασης, ώστε οι σχέσεις με την ΕΕ «να προχωρήσουν».

Όπως δήλωσε ο Τουσκ, «προσβλέπει στη Σύνοδος Κορυφής στη Βάρνα για συζητήσεις με τον Ερντογάν γύρω από αυτά τα θέματα και για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά».

«Ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολη συνάντηση, η ΕΕ ανησυχεί όχι μόνο με την κατάσταση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά και για μια σειρά άλλα περίπλοκα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβανομένων των εξελίξεων στην Τουρκία αλλά και τη Συρία», τόνισε ο ίδιος. «Είμαστε γείτονες και πρέπει να μάθουμε να μιλάμε και να συνεργαζόμαστε για το κοινό συμφέρον», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, στο μεταξύ, η δήλωσε του Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε πως έχει «ανάμικτα αισθήματα» για το ραντεβού στη Βάρνα και ότι θα πρέπει να υπάρξει ανοικτή συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Στο θέμα του Brexit ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο για καλό μομέντουμ, σημειώνοντας πως τον Ιούνιο θα εξεταστεί το κατά πόσο έχει λυθεί το θέμα της Ιρλανδίας και των «σκληρών συνόρων».

Ο Τουσκ τόνισε ότι υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη στη Μεγάλη Βρετανία για την επίθεση, που δέχτηκε ο πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πιστεύει ότι υπάρχει εμπλοκή της Ρωσίας, γι’ αυτό και ανακλήθηκε ο αντιπρόσωπος της ΕΕ στη Μόσχα για διαβουλεύσεις. Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένει τη Δευτέρα κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάρουν επιπλέον μέτρα έναντι της Μόσχας για το θέμα.

Η Ευρώπη θα υπερασπιστεί το δίκαιο και ανοικτό εμπόριο, τόνισε από την πλευρά του ο Γιούνκερ στη «σκιά» της επιβολής δασμών τοθ Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει την Ευρώπη, ως μια οντότητα και όχι ως «28 κομμάτια», αλλά εκτίμησε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τα θέματα του εμπορίου έως την 1η Μαίου (σ.σ. οπότε ισχύει η εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Οι Τούρκοι αγνοούν και προκαλούν...

Σε προκλητική του ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ ασκεί δριμεία κριτική στην ΕΕ για το ανακοινωθέν του συμπεράσματος της Συνόδου Κορυφής, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, χαρακτηρίζοντάς το ως «απαράδεκτο», ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να «αποφεύγουν τις παρεμβάσεις» ως προς το ζήτημα των αξιωματικών.

«Σε αυτό το κείμενο υπάρχει ένα άρθρο σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιώτες. Αυτοί οι στρατιώτες συνελήφθησαν γιατί εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Χαίρουν όλων των δικαιωμάτων τους. Περιμένουμε από την ΕΕ την αποφυγή παρεμβατικών ανακοινώσεων στην δικαιοσύνη», δήλωσε προκλητικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την χθεσινή ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών.

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αντιμετωπίσαμε και πάλι απαράδεκτες διατυπώσεις και ένα κείμενο που εξυπηρετεί της Ελληνικές – Ελληνοκυπριακές θέσεις. Η ΕΕ υποστηρίζει αυτές τις δυο χώρες μόνο και μόνο επειδή είναι μέλη τγης, χωρίς να εξετάζει αν έχουν δίκιο ή όχι. Εδώ κατανοούμε το εξής: Η ΕΕ έχει χάσει την αμεροληψία της στο Κυπριακό. Αυτό το είδαμε και το 2004. ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο. Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση δεν δύναται να γίνει αποδεκτή η ΕΕ ως τρίτη πλευρά στο Κυπριακό. Οι χώρες της ΕΕ στηρίζουν την κυπριακή κυβέρνηση που κινείται αντίθετα στο διεθνές δίκαιο, άνευ όρων και χωρίς διερεύνηση», τόνισε.

Στο ανακοινωθέν, οι «28» «καταδικάζουν σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο και την Ελλάδα».

Συγχρόνως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί άμεσα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις και «να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους», σύμφωνα με την κοινοτική και τη διεθνή νομοθεσία. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για τη «συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία» και ζητεί την «ταχεία και θετική επίλυση των θεμάτων αυτών σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

Αυτό, πάντως, που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι την ώρα που η διπλωματική «μάχη» για την υπόθεση των δύο αξιωματικών είχε μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, η Άγκυρα ενέτεινε το «παιχνίδι» πιέσεων με διαρροή από το κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι στο κινητό ενός εκ των στρατιωτικών βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα.

Η είδηση αυτή «φούντωσε» περαιτέρω τα σενάρια για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, με τον Ταγίπ Ερντογάν να «τραβάει το «σχοινί» εντός της ίδιας ημέρας, προχωρώντας σε μία ακραία πρόκληση, όταν τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο, που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ.

Σε «λεπτή» διπλωματική «γραμμή»

Το νόμισμα, ωστόσο, έχει δύο όψεις. Έτσι, παρά τα αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα, οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κινούνται πάνω σε μία λεπτή διπλωματική «γραμμή» ενόψει του κρίσιμου ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Βάρνα, όπου επί τάπητος θα τεθεί η συμφωνία για την προσφυγική κρίση, «μέτωπο» το οποίο «καίει» ισχυρούς ηγέτες, έχοντας συμβάλλει στην πολιτική τους ήττα.

Για τη συνάντηση αυτή οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, προκειμένου να προφυλάξουν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Ο βασικός σκοπός της συνόδου στη Βάρνα της Βουλγαρίας είναι να επεκτείνουν επισήμως τη συμφωνία, που «κλείδωσε» ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2016.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε την πρόσφατη «αβάντα» αξιωματούχου της Κομισιόν προς την Τουρκία. Η εν λόγω πηγή κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες μόλις την περασμένη Τετάρτη υπεραμύνθηκε της παροχής χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αφήνοντας ταυτόχρονα σαφέστατες αιχμές κατά των ελληνικών κυβερνητικών χειρισμών όσον αφορά το μεταναστευτικό «μέτωπο», με αναφορά στην ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα δε, ο ίδιος παράγοντας τόνισε πως η Τουρκία είναι μία χώρα, την οποία θα πρέπει να έχουμε, ως «φίλη».

Αν σου άρεσε κάνε