merkel-erdogan-tsipras

Η Τουρκία «πυροδοτεί» ένταση για τα ηχηρά μηνύματα της ΕΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 23/03/18, 11:16
Σε υψηλούς τόνους, στο πλαίσιο της προκλητικής «ρητορικής» στην οποία συνηθίζει πλέον να επιδίδεται, απαντά η Άγκυρα στα ηχηρά, παρεμβατικά μηνύματα της ΕΕ για τα σκηνικά έντασης και τις πρωτοφανείς διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά διατυπώνονται στο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε το κείμενο, ως «απαράδεκτο». «Το ανακοινωθέν (της ΕΕ) περιέχει απαράδεκτες εκφράσεις για τη χώρα μας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χαμί Ακσόι.

Λίγα μόλις 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας, η Άγκυρα «πυροδοτεί» νέες εντάσεις, αφότου οι Ευρωπαίοι ηγέτες την εγκαλούν για προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στο ανακοινωθέν, οι «28» «καταδικάζουν σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο και την Ελλάδα».

Συγχρόνως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί άμεσα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις και «να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους», σύμφωνα με την κοινοτική και τη διεθνή νομοθεσία. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για τη «συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία» και ζητεί την «ταχεία και θετική επίλυση των θεμάτων αυτών σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

Αυτό, πάντως, που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι την ώρα που η διπλωματική «μάχη» για την υπόθεση των δύο αξιωματικών είχε μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, η Άγκυρα ενέτεινε το «παιχνίδι» πιέσεων με διαρροή από το κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι στο κινητό ενός εκ των στρατιωτικών βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα.

Η είδηση αυτή «φούντωσε» περαιτέρω τα σενάρια για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, με τον Ταγίπ Ερντογάν να «τραβάει το «σχοινί» εντός της ίδιας ημέρας, προχωρώντας σε μία ακραία πρόκληση, όταν τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο, που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ.

Λεπτές ισορροπίες...

Το νόμισμα, ωστόσο, έχει δύο όψεις. Έτσι, παρά τα αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα, οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κινούνται πάνω σε μία λεπτή διπλωματική «γραμμή» ενόψει του κρίσιμου ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Βάρνα, όπου επί τάπητος θα τεθεί η συμφωνία για την προσφυγική κρίση, «μέτωπο» το οποίο «καίει» ισχυρούς ηγέτες, έχοντας συμβάλλει στην πολιτική τους ήττα.

Για τη συνάντηση αυτή οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, προκειμένου να προφυλάξουν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Ο βασικός σκοπός της συνόδου στη Βάρνα της Βουλγαρίας είναι να επεκτείνουν επισήμως τη συμφωνία, που «κλείδωσε» ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2016.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε την πρόσφατη «αβάντα» αξιωματούχου της Κομισιόν προς την Τουρκία. Η εν λόγω πηγή κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες μόλις την περασμένη Τετάρτη υπεραμύνθηκε της παροχής χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αφήνοντας ταυτόχρονα σαφέστατες αιχμές κατά των ελληνικών κυβερνητικών χειρισμών όσον αφορά το μεταναστευτικό «μέτωπο», με αναφορά στην ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα δε, ο ίδιος παράγοντας τόνισε πως η Τουρκία είναι μία χώρα, την οποία θα πρέπει να έχουμε, ως «φίλη».

Τα μηνύματα Τσίπρα στην ΕΕ

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ ενάντια στις ολοένα και περισσότερες τουρκικές προκλήσεις, κάνοντας λόγο για μία ΕΕ σε ρόλο «δυνατού διεθνούς παίκτη».

«Πρέπει να είμαστε ευθείς με την τουρκική πλευρά και την υποχρέωση τους για τον σεβασμό του εθνικού δικαίου, αλλά συγχρόνως να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Ειδικά σήμερα, με τις πολύ δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε η Ε.Ε. να είναι δυνατός διεθνής παίκτης», σημείωσε.

«Αυτό συνεπάγεται την στήριξη ευρωπαϊκών μελών σε καταστρατηγήσεις από τρίτες χώρες. Σήμερα θα συζητήσουμε για την Τουρκία και την υπόθεση Σαλισμπέρι. Νομίζω πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία στην διάθεση μας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

 

Αν σου άρεσε κάνε