kotzias-ntimitrof-skopia-skopiano-synantisi

Με το «βλέμμα» στις κρίσιμες διαβουλεύσεις στα Σκόπια...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 23/03/18, 10:46
Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Σκοπιανό ομόλογο του, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ, την πρώτη που πραγματοποιεί η ελληνική αντιπροσωπεία στη διάρκεια των τελευταίων 12 χρόνων.

Η προσοχή στρέφεται στη κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο διπλωματών που αναμένεται στις 12:00. Εκεί αναμένεται να δοθεί και το στίγμα της πορείας των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό. Για την Αθήνα το βασικό αγκάθι είναι η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Παρότι φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση επί του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο ζήτημα του Συντάγματος και της ταυτότητας.

Μετά το πέρας των δηλώσεων ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Εκεί θα έχει συνάντηση τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ Μπουγιάρ Οσμάνι και αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Στη 13:00 το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Θα ακολουθήσουν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να επισημανθεί ότι έχει ενταθεί η κινητικότητα και στο διεθνές παρασκήνιο. ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν πως έχει οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν.

Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα πιέζει πλέον και την ΠΓΔΜ. Αυτό αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ. «Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει βήμα, ίσως όχι να λυθεί μέχρι τέλους, αλλά οπωσδήποτε να έρθουμε πιο κοντά, επειδή οι μέρες και οι μήνες περνούν και εμείς θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα».

Αν σου άρεσε κάνε