poutin-erdogan-tsipras-ellines-stratiotikoi

Παρέμβαση Πούτιν σε Ερντογάν «κλείδωσε» στο χθεσινό τηλεφώνημα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 23/03/18, 08:49
Σε παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για την τουρκική προκλητικότητα, που επεκτείνεται σε διάφορα «μέτωπα», κατά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 3 Απριλίου, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός κι ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Στη συνέχεια, εξάλλου, κατά τη συνάντηση των «28» στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε αποστάσεις από την ευρωπαϊκή «γραμμή» περί κυρώσεις κατά της Μόσχας, στον απόηχο της υπόθεσης Σκριπάλ, προκαλώντας δυσφορία στους κύκλους της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη χθεσινή Σύνοδο.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με στόχο την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι έχει γνώση και αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία κράτησε περισσότερο από μισή ώρα και σε αυτή επιβεβαιώθηκε η «καλή χημεία» μεταξύ των δύο ηγετών, ενώ ο κ. Τσίπρας τον συνεχάρη για την επανεκλογή του.

Ο κ. Πούτιν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τόνισε τη σημασία των στενών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο και τόνισε πως η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στο έργο της μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, η οποία αναμένεται να συγκληθεί σύντομα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ως προς το ζήτημα της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας επανέλαβε τις θέσεις του.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του, τόνισε ότι αυτή η υπόθεση έχει επιβαρύνει πολύ τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, σημείωσε ότι πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα και - όπου αυτό χρειάζεται - σε συνεργασία και με τη Ρωσία. Επισήμανε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε έρευνα του opcw (Organisation for Prohibition of Chemical Weapons).

Σε ότι αφορά τη στάση της Ελλάδας, είπε ότι τηρεί σαφώς τις δεσμεύσεις της, ως χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά υποστηρίζει σταθερά το διάλογο και τη συνεργασία ΕΕ/ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων. Πρόσθεσε πως δεν βοηθά κανέναν η επιστροφή σε λογικές ψυχρού πολέμου.

Αν σου άρεσε κάνε