europe-council

Σύνοδος: Ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία αλλά και ισορροπίες ενόψει της συνάντησης στη Βάρνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 23/03/18, 08:17
Της Βούλας Μαλαίνου

Λεπτές ισορροπίες επιχείρησαν να κρατήσουν οι «28» ανάμεσα στα κράτη-μέλη που πλήττονται από την τουρκική προκλητικότητα και στην Άγκυρα με την οποία η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία για την προσφυγική κρίση, «μέτωπο» το οποίο «καίει» ισχυρούς Ευρωπαίους ηγέτες, έχοντας συμβάλλει στην πολιτική τους ήττα.

Έτσι, από τη μία εστάλησαν ηχηρά μηνύματα προς τον «σουλτάνο» όσον αφορά τις πρωτοφανείς διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ, από την άλλη οι αρχηγοί κινήθηκαν πάνω σε μία λεπτή διπλωματική «γραμμή» ενόψει του κρίσιμου ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Η ελληνική πλευρά, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ ενάντια στις ολοένα και περισσότερες τουρκικές προκλήσεις, κάνοντας λόγο για μία ΕΕ σε ρόλο «δυνατού διεθνούς παίκτη».

«Πρέπει να είμαστε ευθείς με την τουρκική πλευρά και την υποχρέωση τους για τον σεβασμό του εθνικού δικαίου, αλλά συγχρόνως να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Ειδικά σήμερα, με τις πολύ δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε η Ε.Ε. να είναι δυνατός διεθνής παίκτης», σημείωσε.

«Αυτό συνεπάγεται την στήριξη ευρωπαϊκών μελών σε καταστρατηγήσεις από τρίτες χώρες. Σήμερα θα συζητήσουμε για την Τουρκία και την υπόθεση Σαλισμπέρι. Νομίζω πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία στην διάθεση μας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ανησυχούν για την υπόθεση των αξιωματικών

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη από την 1η Μαρτίου στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αρχηγοί επισημαίνουν στην Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, καταδικάζοντας σθεναρά τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, οι «28» «καταδικάζουν σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο και την Ελλάδα».

Συγχρόνως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί άμεσα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις και «να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους», σύμφωνα με την κοινοτική και τη διεθνή νομοθεσία. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για τη «συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία» και ζητεί την «ταχεία και θετική επίλυση των θεμάτων αυτών σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

Αυτό, πάντως, που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι την ώρα που η διπλωματική «μάχη» για την υπόθεση των δύο αξιωματικών είχε μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, η Άγκυρα ενέτεινε το «παιχνίδι» πιέσεων με διαρροή από το κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι στο κινητό ενός εκ των στρατιωτικών βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα.

Η είδηση αυτή «φούντωσε» περαιτέρω τα σενάρια για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, με τον Ταγίπ Ερντογάν να «τραβάει το «σχοινί» εντός της ίδιας ημέρας, προχωρώντας σε μία ακραία πρόκληση, όταν τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο, που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ.

Τώρα, η ΕΕ ρίχνει τους «προβολείς» στη Σύνοδο της Βάρνας την ερχόμενη Δευτέρα, όπου στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μ. Μπορίσοφ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν.

Για τη συνάντηση αυτή οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, προκειμένου να προφυλάξουν τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Ο βασικός σκοπός της συνόδου στη Βάρνα της Βουλγαρίας είναι να επεκτείνουν επισήμως τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, που έγινε ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2016.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε την πρόσφατη «αβάντα» αξιωματούχου της Κομισιόν προς την Τουρκία. Η εν λόγω πηγή κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες μόλις την περασμένη Τετάρτη υπεραμύνθηκε της παροχής χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αφήνοντας ταυτόχρονα σαφέστατες αιχμές κατά των ελληνικών κυβερνητικών χειρισμών όσον αφορά το μεταναστευτικό «μέτωπο», με αναφορά στην ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα δε, ο ίδιος παράγοντας τόνισε πως η Τουρκία είναι μία χώρα, την οποία θα πρέπει να έχουμε, ως «φίλη».

Η υπόθεση Σκριπάλ κι οι αποστάσεις της Αθήνας

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως επικρατεί έντονη δυσφορία για την ουδέτερη στάση, που τηρεί η Αθήνα όσον αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας, στον απόηχο της επίμαχης υπόθεσης Σκριπάλ.

Στη χθεσινή Σύνοδο ήταν… υπολογίσιμες οι «φωνές» υπέρ μίας πιο σκληρής δήλωσης ενάντια στη Ρωσία, γεγονός που έφερε σε αμηχανία τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας κινήθηκε σε... μετριοπαθή «γραμμή» στις δηλώσεις του κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, λίγες ώρες αφότου ο ίδιος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, όπως αναφέρει το Κρεμλίνο.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ να αντιμετωπίσει την υπόθεση στο Σαλισμπέρι με τρόπο προσεκτικό και υπεύθυνο, κάνοντας λόγο για «αποφασιστική καταδίκη του γεγονότος, χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία ένταση με τη Ρωσία».

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα προβάλει δισταγμούς, ώστε να καταδικάσει σθεναρά η Ε.Ε. την Ρωσία για την υπόθεση του πράκτορα Σκριπάλ, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «πρέπει να εκφράσουμε αλληλεγγύη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ίδια στιγμή να διερευνήσουμε σοβαρά και με ευθύνη το θέμα».

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνεχάρη τον Βλάντιμιρ Πούτιν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Και οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν την πρόθεση τους να προωθήσουν και άλλο την συνεργασία Ρωσίας Ελλάδας. Τόνισαν επίσης την ικανοποίηση τους για την αυξανόμενη συνεργασία στον εμπορικό τον οικονομικό και τον ανθρωπιστικό τομέα», επισημαίνεται, στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Και συμπληρώνεται: «Ύστερα από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Ρωσίας τον ενημέρωσε για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρωπαϊκής ασφαλείας αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης και την κατάσταση μετά τις κατηγορίες της Βρετανίας εναντίον της Ρωσίας μετά το περιστατικό στο Σαλισμπουρι. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν προσκάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία».

Αν σου άρεσε κάνε