Στις Βρυξέλλες η διπλωματική «μάχη» για τους Έλληνες στρατιωτικούς
Σύμφωνα με πληροφορίες, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσουν από την ΕΕ να «βάλει πλάτη», πρώτον, προκειμένου να λήξει ο συναγερμός γύρω από την υπόθεση των στρατιωτικών, ώστε οι ίδιοι να επιστρέψουν άμεσα στις οικογένειές τους, δεύτερον, για να ασκήσει πιέσεις προς την Άγκυρα, με στόχο την αποκλιμάκωση των προκλητικών της ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τα γερμανικά media αναφέρουν πως η Άγγελα Μέρκελ θα παρέμβει και επίσημα-πέρα από το τηλεφώνημα στον Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο αποκάλυψε πρόσφατα ο Νίκος Κοτζιάς-στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα την ερχόμενη Δευτέρα για την κορυφαία υπόθεση των αξιωματικών, ζητώντας την έγκαιρη αποφυλάκισή τους.
Ωστόσο, θα πρέπει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε την πρόσφατη «αβάντα» αξιωματούχου της Κομισιόν προς την Τουρκία. Η εν λόγω πηγή κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες μόλις την περασμένη Τετάρτη υπεραμύνθηκε της παροχής χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αφήνοντας ταυτόχρονα σαφέστατες αιχμές κατά των ελληνικών κυβερνητικών χειρισμών όσον αφορά το μεταναστευτικό «μέτωπο», με αναφορά στην ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα δε, ο ίδιος παράγοντας τόνισε πως η Τουρκία είναι μία χώρα, την οποία θα πρέπει να έχουμε, ως «φίλη».
Πάντως, στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου, όπως αυτό διαρρέεται την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις «συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την Ελλάδα».
Επίσης, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί άμεσα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους».
Ακόμη, ειδική αναφορά γίνεται και στην κράτηση των στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγείρει «σοβαρή ανησυχία», ζητώντας την «ταχεία και θετική επίλυση των θεμάτων αυτών σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».
Αυτό, ενώ μόλις χθες «απασφάλισε» και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το Αιγαίο του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουσταφά Μπαλμπάι, έθεσε ξανά θέμα «γκρίζων ζωνών».
«Το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω από αυτά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
«Το υπουργείο μας από το 1996 με ανακοινώσεις του έχει αναφέρει τις απόψεις του για τα προβλήματα του Αιγαίου και πως δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους, όπως και οποιεσδήποτε ενέργειες δεν θα δημιουργήσουν κάποιο νομικό τετελεσμένο», σημείωσε ο ίδιος.
Τέλος, ο Τσαβούσογλου ολοκλήρωσε την απάντησή του, σημειώνοντας ότι από τη μέρα «που ήρθαμε στη διακυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τίποτα στο καθεστώς στο Αιγαίο».
Handelsblatt: Στη Βάρνα «πάει» η Μέρκελ την υπόθεση των στρατιωτικών
Μέτρα προς την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τρεις εβδομάδες στην Ανδριανούπολη της Τουρκίας αναμένεται να λάβει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ξεκινώντας από σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όπως μεταφέρει την Πέμπτη η Handelsblatt.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως η καγκελάριος προσπαθεί να μεσολαβήσει στην υπόθεση των δύο φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς και ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει την προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου Σύνοδο ΕΕ – Toυρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
«Η υπόθεση δεν επιβαρύνει μόνο τις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επισκιάζει επίσης την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας», σημειώνει η εφημερίδα και στη συνέχεια αναφέρει ότι στις προσπάθειες για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων παρεμβαίνει πλέον και η κ. Μέρκελ, κάνοντας μνεία στο τηλεφώνημα, που σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, είχε η καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα με τον Τούρκο πρόεδρο για το ζήτημα αυτό. «Το πώς αντέδρασε ο Ερντογάν, δεν έχει γίνει γνωστό» σημειώνει η Handelsblatt.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης στον συσχετισμό της υπόθεσης αυτής από την τουρκική πλευρά με την υπόθεση της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η ελληνική δικαιοσύνη στο μεταξύ απέρριψε και την τρίτη κατά σειρά αίτηση για την έκδοσή τους στην Τουρκία εξαιτίας του φόβου βασανιστηρίων.
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει: «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Το 2016 είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν τη γρήγορη έκδοση των αξιωματικών. Στο μεταξύ όμως έχει δεμένα τα χέρια του λόγω των δικαστικών αποφάσεων. Αντί λοιπόν μιας άμεσης παρέμβασης προς τον Ερντογάν, ο Τσίπρας αναζητά διεθνή στήριξη. Ζήτησε ακόμη τηλεφωνικά βοήθεια από τον ίδιο τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Και η ΕΕπαρενέβη». Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο υπ. Εξ. Νίκος Κοτζιάς. Όπως εκτιμά η Handelsblatt «η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Όπως διαμηνύει η Άγκυρα, “η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης”».
Η Αθήνα εναποθέτει τις ελπίδες της στη Σύνοδο της Βάρνας
Όπως σημειώνεται στο ίδιο άρθρο η Αθήνα ελπίζει ότι ίσως η Τουρκία αποφυλακίσει τους δύο στρατιωτικούς πριν ή λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Toυρκίας τη Δευτέρα. «Εξάλλου η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που ακόμη εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια ένταξη της Τουρκίας. Σε αυτό στηρίζεται και η ελπίδα ότι ο δύσκολος γείτονας μπορεί να “δαμαστεί” . Αλλά και χωρίς την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πάλι η ευρωπαϊκή ατζέντα των Γιούνκερ και Τουσκ για την Τουρκία στη Βάρνα θα είναι δύσκολη», εκτιμά η Handelsblatt. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Τουρκία για παράδειγμα εδώ και δύο χρόνια δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την προσφυγική συμφωνία, ενώ ο Ερντογάν ασκεί κριτική στην ΕΕ ότι δεν έχει καταβάλει όλη τη χρηματική βοήθεια που έχει υποσχεθεί για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες από τη Συρία.
«Από την πλευρά της βέβαια η Τουρκία ελπίζει ωστόσο ότι η Σύνοδος της Βάρνας θα δοθεί νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, που αποτελεί σημαντικό θέμα για την τουρκική οικονομία. Αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτύχει λόγω των αντιρρήσεων της Κύπρου» γράφει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι «η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί να συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις για την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης μόνο εάν η Άγκυρα τερματίσει τον ναυτικό αποκλεισμό» σε πλοία που αναζητούν στα ανοικτά του νησιού ορυκτό πλούτο.
«Η Αθήνα προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση», κατά την Handelsblatt, επειδή φοβάται ότι ο Ερντογάν μπορεί να ασκήσει πίεση στο προσφυγικό. «Εάν καταρρεύσει η προσφυγική συμφωνία απειλούνται τα ελληνικά νησιά με εισροή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Έτσι δεν φαίνεται να είναι προς το συμφέρον της Αθήνας το να αναχθεί η υπόθεση των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών σε μια κρίση. Ωστόσο η Τουρκία είναι όλο και πιο επιθετική απέναντι στους γείτονές της, την Κύπρο και την Ελλάδα» σημειώνει τέλος η Handelsblatt.