Ο Κοτζιάς ανοίγει τα «σκονάκια» των ΗΠΑ στα Σκόπια
Σε μία πολύ κρίσιμη πολιτική συγκυρία και με την κυβέρνηση «διχασμένη» ως προς τα εθνικά «μέτωπα», ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, με τις δύο πλευρές να στρώνουν το χαλί για τη συνάντηση κορυφής στις 30 Μαρτίου στη Βιέννη.
Σε μία νέα «χαρτογράφηση» των σχέσεων Ελλάδας-Σκοπίων όσον αφορά την επίλυση του επίμαχου ζητήματος της ονομασίας, επιδίδεται από σήμερα και με deadline το κρίσιμο ραντεβού στη Βιέννη στις 30 Μαρτίου ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μεταβαίνει την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, όπου θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Νικολά Ντιμιτρόφ όσο και με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά κατά τα τελευταία 12 χρόνια, που επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μεταβαίνει στα Σκόπια, ενώ ο κ. Κοτζιάς και η αποστολή του θα προσγειωθούν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων, μετά την πρόσφατη μετονομασία του αερολιμένα από «Αεροδρόμιο Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Ουσιαστικά, οι σημερινές συναντήσεις είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου να καταγραφεί η όποια πρόοδος έχει σημειωθεί στις «μυστικές», όπως όλα δείχνουν, συζητήσεις των δύο πλευρών για το θέμα της ονομασίας, ύστερα κι από τις επαφές που είχε σε Σκόπια και Αθήνα την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ. Αν και από τα ραντεβού του.. λίγα έγιναν γνωστά, εντούτοις όσα ειπώθηκαν κι ενδεχομένως συμφωνήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες μπορεί να οδηγήσουν προς μία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Επισημαίνεται πως κατά την παραμονή του στα Σκόπια, ο κ. Μίτσελ είχε κάνει λόγο για την ανάγκη να «βρεθεί μια κοινή λύση μεταξύ των δύο χωρών. Θεωρώ πως η «Μακεδονία», όπως αναφέρθηκε στην ΠΓΔΜ, έχει κάνει σημαντικότητα βήματα προόδου και πιστεύω πως προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι Έλληνες. Θέλουμε να έχουμε μια λύση που θα οδηγεί στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».
Αναφορικά με το ρόλο που θα έχουν οι ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χώρων, ο ίδιος υπογράμμισε με νόημα ότι «μπορώ να διαβεβαιώσω πως βλέπουμε το θέμα επίλυσης του ονοματολογικού με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο στρατηγικά όσο και πολιτικά, ειδικότερα για το πως βλέπουμε τις κινήσεις μας στην περιοχή των Βαλκανίων. Οι ΗΠΑ, η διακυβέρνηση Τραμπ και εγώ προσωπικά θα συνεχίσω να βοηθώ όσο περισσότερο μπορώ προς την κατεύθυνση μιας λύσης».
Ως προς τις σημερινές «ζυμώσεις», στόχος και των δύο πλευρών είναι να γίνουν βήματα ενόψει της συνάντησης που θα έχουν στις 30 Μαρτίου στη Βιέννη της Αυστρίας ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Ντιμιτρόφ υπό τον ειδικό διαπραγματευτή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.
Οι προτάσεις για τα ονόματα
Από τα πέντε ονόματα που έχουν διαρρεύσει από τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, η Αθήνα δεν αποδέχεται το «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ θα ήταν πιο κοντά στο Γκόρνα Μασεντόνιγια.
Σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, το 20σέλιδο προσχέδιο συμφωνίας περιέχει ρυθμίσεις σε μια σειρά ζητήματα, όπως όνομα και παράγωγά του, εύρος χρήσης του καθώς και πρόνοιες για συνταγματική αναθεώρηση, αν και όλα δείχνουν ότι αναζητούνται τρόποι, ώστε να παρακαμφθεί το κρίσιμο αυτό ζήτημα της απάλειψης των αλυτρωτικών αναφορών για κάποια στιγμή στο μέλλον, με τους Σκοπιανούς να αντιπροβάλουν την άποψη ότι αρκεί μια «δεσμευτική διεθνής συμφωνία».
Η ελληνική πλευρά θέτει, επίσης, θέματα σχετικά με τα σχολικά βιβλία και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, καθώς κι ως προς την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Σκοπίων. Για παράδειγμα, αναφέρονται περιπτώσεις που άπτονται στη σύσφιξη των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων, αλλά και της ανάπτυξης των σχέσεων των πανεπιστημίων. Επιπρόσθετα, ειδική αναφορά γίνεται και στη διαδικασία εισόδου της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.
Σε αυτό το σημείο περιγράφεται το πως από κοινού οι δύο χώρες θα καταστήσουν σαφές στα κράτη μέλη των οργανισμών αυτών, πως έχει επέλθει συμφωνία στις διαφορές των δύο πλευρών.