Προανακριτική για Novartis: Αποχώρησαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης
Από τη Ν.Δ., ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακόπτουν τη συμμετοχή τους στην επιτροπή, καταγγέλλοντας ότι «συνέβη το πρωτοφανές, η μειοψηφία να ζητεί τη συνέχιση της λειτουργίας της επιτροπής με την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, η δε πλειοψηφία να υπονοεί ότι η επιτροπή που συγκρότησε με δική της πρωτοβουλία δεν έχει αρμοδιότητα εξετάσεως της υπόθεσης και να ζητά να προσέλθουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για να τοποθετηθούν επί της αρμοδιότητας της επιτροπής». Ο κ. Βορίδης είπε ότι η στάση αυτή ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της σκευωρίας από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε ότι τα αδικήματα πρέπει να εξεταστούν και γι΄ αυτό πρέπει να κληθούν μάρτυρες στην επιτροπή. Ο κ. Παπαθεοδώρου κατήγγειλε ότι η στάση της πλειοψηφίας συνιστά νομικό παράλογο, ευτελισμό της διαδικασίας και παραβίαση των δικονομικών κανόνων και το αποτέλεσμα θα είναι να παραμένει η λάσπη για τα πολιτικά πρόσωπα.
Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς δήλωσε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει την ευθανασία της επιτροπής μέσω Θήβας» και έκανε λόγο για φτηνό πολιτικό κόλπο.
Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης είπε ότι αποχωρεί από την επιτροπή γιατί δεν επιθυμεί να γίνει μέρος αυτής της κωλυσιεργίας, την οποία απέδωσε σε επικοινωνιακούς λόγους.
Από την Επιτροπή αποχώρησε και η Χρυσή Αυγή, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε αποχωρήσει και το ΚΚΕ.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος είπε πως η Επιτροπή συνεχίζει την εξέταση του θέματος της αρμοδιότητας της και προσέθεσε ότι «ενώ αυτή η συζήτηση εκκρεμεί, βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι αποχωρούν επειδή τα αιτήματά τους για εξέταση μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά».
«Η δήλωσή τους είναι απολύτως προσχηματική διότι η συζήτηση συνεχίζεται και έχουμε μάλιστα δηλώσει ότι όποια αποδεικτικά μέσα εισφέρονται, κρατούνται για τη συνέχεια, με την απόφαση μας για το θέμα της αρμοδιότητας», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και τόνισε ότι πλέον είναι σαφές πως «εάν πρώτα η επιτροπή εξέταζε τις αποδείξεις και μετά έκρινε την αρμοδιότητα, θα είχε μπει όλο το θέμα ανάποδα».
«Αν προκύψει αρμοδιότητα της Βουλής, σημαίνει ότι η Βουλή κρατά την υπόθεση, κάνει αποδείξεις, και πάντως καταλήγει οπωσδήποτε στην αποσβεστική προθεσμία και στην παραγραφή των εγκλημάτων για τα οποία έχει γίνει το διαβιβαστικό από την εισαγγελία. Εάν η Βουλή κρίνει τον εαυτό της αναρμόδιο στέλνει την υπόθεση στα δικαστήρια όπου εκεί γίνεται διαλεύκανση, και ανάκριση, και δίκη και οι αθώοι αθωώνονται και οι ένοχοι καταδικάζονται», συνέχισε ο κ. Παρασκευόπουλος και προσέθεσε ότι «διαλεύκανση, φως και δικαιοσύνη έχουμε μόνο εάν η υπόθεση πάει στη Δικαιοσύνη. Δεν λέμε ότι η πολιτική μας είναι να τα στείλουμε όλα στη Δικαιοσύνη. Η πολιτική μας είναι να τα κάνουμε όλα σωστά».