tsipras-kammenos-skopia-pgdm-antipoliteysi

«Βαρύ κι ασήκωτο» (;) το κλίμα στη συγκυβέρνηση...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 19/03/18, 11:33
Της Βούλας Μαλαίνου

Στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ και στο ραντεβού πρωθυπουργού-εταίρου στρέφονται όλα τα «βλέμματα», καθώς οι πληροφορίες περί έκτακτης συνάντησης των κκ. Τσίπρα-Καμμένου-Παππά στο Καβούρι το περασμένο Σάββατο, οι οποίες «βλέπουν» τη Δευτέρα το φως της δημοσιότητας, «φουντώνουν» τα σενάρια περί «απαγκίστρωσης» του κόμματος του υπουργού Εθνικής Άμυνας από το «άρμα» της συγκυβέρνησης.

Βέβαια, το κλίμα που επικρατεί εδώ και καιρό στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ενδεικτικό των διαφορετικών δρόμων, που έχουν «τραβήξει» ο πρωθυπουργός και ο μικρός κυβερνητικός εταίρος όσον αφορά τα κορυφαία εθνικά ζητήματα, με τον Αλέξη Τσίπρα να δείχνει έτοιμος να κλείσει το «μέτωπο» του Σκοπιανού, αδιαφορώντας για το «βέτο» του κ. Καμμένου και των βουλευτών του στη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών άσκησε-κι εξακολουθεί να ασκεί-μυστική διπλωματία όσον αφορά τις διαβουλεύσεις με την πλευρά της ΠΓΔΜ, κόντρα μάλιστα και στο μήνυμα της «πλατείας», όταν πλήθος κόσμου διαδήλωσε στο κέντρο της Αθήνας κατά των χειρισμών της κυβέρνησης ως προς το θέμα του Σκοπιανού.

Το «ρήγμα» ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον κ. Καμμένο επιβεβαιώνεται, στο μεταξύ, με την εκ διαμέτρου αντίθετη επικοινωνιακή «γραμμή» του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε σχέση με εκείνη εντός της οποίας κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, όσον αφορά και την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη.

Από τη μία η Ηρώδου Αττικού, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, να υποβαθμίζουν το διπλωματικό «σίριαλ», όπως τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση, και από την άλλη ο κ. Καμμένος να κάνει λόγο για «ομηρία» των δύο αξιωματικών και για «θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή δε, αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας έχει λάβει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, που «μπήκε» πρόσφατα στη συγκυβέρνηση, ύστερα από τον μίνι ανασχηματισμό, στον οποίο προχώρησε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Κουβέλης έχει χαρακτηρίσει ως «υπερτροφικό λόγο» τις αναφορές του κ. Καμμένου περί «ομηρίας» των αξιωματικών, τονίζοντας ωστόσο ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χρησιμοποίησε μία φράση για να αναφερθεί στη χρονοτριβή.

«Άφαντος» ο Καμμένος

Πάντως, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος έχει... «εξαφανιστεί», ενώ μετά τις απανωτές δηλώσεις «βόμβα» σχετικά με τους στρατιωτικούς, τηρεί σιγή ασυρμάτου, δίχως καν να σχολιάζει τα όσα ακούγονται περί απομάκρυνσής του από τη συγκυβέρνηση. Βουλευτές του, ωστόσο, «χοντραίνουν» την κόντρα με τους «συντρόφους» του κ. Τσίπρα. Έτσι, δημιουργούνται έντονα ερωτηματικά: ο κ. Καμμένος θα «ρίξει» την κυβέρνηση, αποχωρώντας από αυτή; Θα αποχωρήσει μεν στηρίζοντας την κυβέρνηση δε, έτσι ώστε να μην κατηγορηθεί για «αποστασία» σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα;

Σημειώνεται πως στο Μαξίμου επιχειρούν να καλύψουν τις δύο «γραμμές» της κυβέρνησης ως προς τα εθνικά θέματα, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να χαρακτηρίζει ως «μεταφορικό» το λόγο του κ. Καμμένου.

Μάλιστα, ο κ. Παππάς διέψευσε σήμερα τα περί ραντεβού στο Καβούρι, κάνοντας λόγο για «κατά φαντασίαν συνάντηση», σχολιάζοντας μέσω twitter το σχετικό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου».

«Κατά φαντασίαν συνάντηση από τον κατά φαντασίαν «Φιλελεύθερο» του κ. Μητσοτάκη. Τα μόνα «εκρηκτικά ραντεβού» που απασχολούν αυτή την περίοδο την κοινή γνώμη είναι αυτά της Novartis με τα στελέχη της ΝΔ», έγραψε ο ίδιος χαρακτηριστικά, γυρίζοντας την ατζέντα στη σκανδαλολογία.

Και ο Σταύρος στο «παιχνίδι»(;)

Σε κάθε περίπτωση, τα κορυφαία εθνικά «μέτωπα» έχουν αναδείξει το «ιδεολογικό» χάσμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη στιγμή που ένα από τα αφηγήματα του κ. Τσίπρα αφορούν το «μας χωρίζει μία άβυσσος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Οι αποστάσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου από τη «γραμμή» του Μαξίμου τόσο ως προς το Σκοπιανό όσο και ως προς τα ελληνοτουρκικά, έχουν «φουντώσει» τα περί πολιτικού «προβλήματος» στη συγκυβέρνηση, ενώ οι τελευταίες «κρούσεις» του πρωθυπουργού προς πρόσωπα άλλου χώρου εντείνουν τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Χαρακτηριστική η πρόσφατη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη στο Μαξίμου και μάλιστα μόλις λίγες μέρες πριν το Συνέδριο του «Κινήματος Αλλαγής», το οποίο διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η συνάντηση έγινε, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Θεοδωράκη για τη διεξαγωγή Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, μία μέρα ωστόσο μετά τα έκτροπα στην Τούμπα από τα οποία η κυβέρνηση βγήκε πολύ εκτεθειμένη. Για το ραντεβού των δύο ανδρών οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου ήταν έντονες, με χαρακτηριστική της Φώφης Γεννηματά, η οποία έσπευσε να στείλει τα δικά της μηνύματα από το βήμα του Συνεδρίου.

«Κόκκινη κάρτα» από την κοινή γνώμη

Σε μία «καυτή» πολιτική συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, η κοινή γνώμη δείχνει «κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση για τη «διγλωσσία» ως προς τα εθνικά θέματα.

Ενδεικτικά τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της Pulse, σύμφωνα με τα οποία το 51% αξιολογεί «αρνητικά» ή «μάλλον» αρνητικά τις ενέργειες της κυβέρνηση και μόλις το 32% τις θεωρεί θετικές και μάλλον θετικές.

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης καταγράφουν και τη σπουδαιότητα με την οποία η πλειονότητα των Ελλήνων προσεγγίζει το κορυφαίο αυτό ζήτημα, καθώς οκτώ στους δέκα δίνει ιδιαίτερη προσοχή, με το 62% να το θεωρεί ως πολύ σημαντικό.

Μόλις το 3% εκτιμά ότι το θέμα είναι λίγο ή ελάχιστα σημαντικό. Ακόμα και ανάμεσα στους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, το 79% θεωρεί ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα.

Τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, πάντως, φαίνεται να αποτελούν κριτήριο για την κοινή γνώμη, με τη ΝΔ να προηγείται με 10 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει συντριπτικό προβάδισμα με 55%, έναντι μόλις 23% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση της Pulse κατέγραψε τον «παλμό» της κοινής γνώμης ως προς μία υπόθεση, μέσω της οποίας ο Ταγίπ Ερντογάν ασκεί «παιχνίδια» πιέσεων, «τραβώντας το σχοινί» με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι θα παραμείνουν φυλακισμένοι έως τις 30 Μαρτίου, όταν οι δικηγόροι τους θα συναντηθούν με δικαστή στην Αδριανούπολη, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα της προφυλάκισής τους.

Αν σου άρεσε κάνε