vouli-kammenos-saoudiki-arabia

«Κόκκινη κάρτα» από κοινή γνώμη για τη «διγλωσσία» στα εθνικά θέματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 16/03/18, 07:47
Της Βούλας Μαλαίνου

«Μαύρο» στους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη 16 ημέρες ύστερα από τη σύλληψή τους, «ρίχνει» η κοινή γνώμη, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη, όπως όλα δείχνουν, πολιτική συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τα οποία το 51% αξιολογεί «αρνητικά» ή «μάλλον» αρνητικά τις ενέργειες της κυβέρνηση και μόλις το 32% τις θεωρεί θετικές και μάλλον θετικές.

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης καταγράφουν και τη σπουδαιότητα με την οποία η πλειονότητα των Ελλήνων προσεγγίζει το κορυφαίο αυτό ζήτημα, καθώς οκτώ στους δέκα δίνει ιδιαίτερη προσοχή, με το 62% να το θεωρεί ως πολύ σημαντικό.

Μόλις το 3% εκτιμά ότι το θέμα είναι λίγο ή ελάχιστα σημαντικό. Ακόμα και ανάμεσα στους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, το 79% θεωρεί ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα.

Τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, πάντως, φαίνεται να αποτελούν κριτήριο για την κοινή γνώμη και την ψήφο τους, με τη ΝΔ να προηγείται με 10 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει συντριπτικό προβάδισμα με 55%, έναντι μόλις 23% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση της Pulse καταγράφει τον «παλμό» της κοινής γνώμης ως προς μία υπόθεση, μέσω της οποίας ο Ταγίπ Ερντογάν ασκεί «παιχνίδια» πιέσεων, «τραβώντας το σχοινί» με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι θα παραμείνουν φυλακισμένοι έως τις 30 Μαρτίου, όταν οι δικηγόροι τους θα συναντηθούν με δικαστή στην Αδριανούπολη, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα της προφυλάκισής τους.

Οι ανησυχίες εντείνονται, καθώς το θέμα φαίνεται να βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, δηλαδή στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει ασπασφαλίσει, εξαπολύοντας επιθέσεις κατά της χώρας μας με κάθε ευκαιρία, ακόμη και μέσω της Moody’s-χαρακτηριστικά τα «πυρά» κατά του οίκου αξιολόγησης, γιατί υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας αλλά αναβάθμισε της Ελλάδας, ενώ «οι γείτονες καταρρέουν», όπως είχε υποστηρίξει.

Σοβαρούς προβληματισμούς έχει εγείρει, στο μεταξύ, η δημοσιοποίηση ενός βίντεο, το οποίο, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, καταγράφει τους τρεις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, να κρατούν όπλα και να διαφεύγουν μέσα από στρατόπεδο τη νύχτα της αποτυχημένης απόπειρας του πραξικοπήματος.

Είναι γνωστή η πάγια θέση της Τουρκίας για την έκδοση των «8» από την Ελλάδα, με τον Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα να έχει εξαπολύσει «πυρά» κατά της ελληνικής Δικαιοσύνης για το ζήτημα.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως το πρακτορείο Anadolu έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο, μία ημέρα πριν εκδικαστεί το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει τονίσει πολλάκις ότι η υπόθεση των Ελλήνων αξιωματικών δεν σχετίζεται με το ζήτημα της έκδοσης των «8», ωστόσο η τελευταία εξέλιξη «φουντώνει» τα σενάρια που κάνουν λόγο για προθέσεις πιέσεων «ανταλλαγής» από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες, πάντως, ο «σουλτάνος» μιλώντας στην έδρα του, σε εκδήλωση για την Υγεία, έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «παγώνοντας» τα αίματα στην αίθουσα…

Προς το παρόν όλα τα ενδεχόμενα για την υπόθεση των δύο αξιωματικών είναι ανοιχτά, ακόμη κι εκείνο της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, το οποίο αν επιβεβαιωθεί, τότε θα μιλάμε για ένα διπλωματικό «θρίλερ» με άγνωστο και το τέλος και το πότε θα φτάσουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας. Η κυβέρνηση, πάντως, εκτιμά πως οι κατηγορίες θα περιοριστούν στα περί παράνομης εισόδου, η οποία αποτελεί πλημμέλημα και δεν θα επεκταθούν στην κατασκοπεία.

Στα «τυφλά» και χωρίς ενιαία θέση

Η δημοσκόπηση της Pulse, πάντως, αποτελεί «βαρόμετρο» για το… κόστος της «διγλωσσίας» που παρουσιάζει η κυβέρνηση και ως προς την υπόθεση των στρατιωτικών. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίζονται χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα ως προς τα εθνικά «μέτωπα», τη στιγμή που οι πολίτες δείχνουν ανασφάλεια για την πορεία αυτών των ζητημάτων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, ακολουθώντας την πεπατημένη του αντιπερισπασμού και γυρίζοντας την ατζέντα στη σκανδαλολογία και στα αφηγήματα για την οικονομία και την «επόμενη μέρα».

Κι ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν «στήνει» πρωτοφανή επεισόδια, η κυβέρνηση κινείται σε δύο επικοινωνιακές «γραμμές» για την υπόθεση των αξιωματικών. Ο μικρός κυβερνητικός εταίρος κάνει λόγο για «ομηρία», ενώ το Μέγαρο Μαξίμου που επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα.

Την ίδια στιγμή, άλλη επικοινωνιακή πολιτική από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ασκεί ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, που «μπήκε» πρόσφατα στη συγκυβέρνηση, ύστερα από τον μίνι ανασχηματισμό, στον οποίο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε ως «υπερτροφικό λόγο» τις αναφορές του κ. Καμμένου περί «ομηρίας» όσον αφορά τους αξιωματικούς, τονίζοντας ωστόσο ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χρησιμοποίησε μία φράση για να αναφερθεί στη χρονοτριβή.

Το «γαΐτανάκι» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσφέροντας απόλυτη κάλυψη στον μικρό κυβερνητικό εταίρο, υποστηρίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός «όμηροι» έγινε στο πλαίσιο του «μεταφορικού λόγου». Βέβαια, ο υπουργός συνέχισε να επιδίδεται σε άλλη ρητορική σε σχέση με την Ηρώδου Αττικού και σε περαιτέρω δηλώσεις του, ενδεικτική εκείνη περί «θανατηφόρου ατυχήματος με την Τουρκία».

Αν σου άρεσε κάνε