kammenos-koybelis

Αναζητούν ρητορική ενώ οι Τούρκοι εντείνουν το διπλωματικό «παιχνίδι»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 15/03/18, 07:33
Της Βούλας Μαλαίνου

Σε διπλωματικό «παιχνίδι» για γερά νεύρα εξελίσσει η Άγκυρα την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται ακόμη σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη, 15 ημέρες μετά τη σύλληψή τους από Τούρκους στον Έβρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, η αγωνία για την τύχη των αξιωματικών παρατείνεται, καθώς νεότερα γύρω από το κορυφαίο αυτό ζήτημα δεν αναμένεται να υπάρξουν νωρίτερα από τις 30 Μαρτίου, όταν οι δικηγόροι τους θα συναντηθούν με δικαστή στην Αδριανούπολη, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα της προφυλάκισής τους.

Οι ανησυχίες εντείνονται, καθώς το θέμα φαίνεται να βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, δηλαδή στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει ασπασφαλίσει, εξαπολύοντας επιθέσεις κατά της χώρας μας με κάθε ευκαιρία, ακόμη και μέσω της Moody’s-χαρακτηριστικά τα «πυρά» κατά του οίκου αξιολόγησης, γιατί υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας αλλά αναβάθμισε της Ελλάδας, ενώ «οι γείτονες καταρρέουν», όπως είχε υποστηρίξει.

Ένα σκηνικό, το οποίο παλαιότερα θα επιλυόταν σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών Αρχών, έχει λάβει σήμερα διαστάσεις διπλωματικού «σίριαλ», με την Άγκυρα να κρατά κλειστά τα χαρτιά των προθέσεων της, παίζοντας, όπως όλα δείχνουν, «παιχνίδια» πιέσεων.

Προς το παρόν όλα τα ενδεχόμενα για την υπόθεση των δύο αξιωματικών είναι ανοιχτά, ακόμη κι εκείνο της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, το οποίο αν επιβεβαιωθεί, τότε θα μιλάμε για ένα διπλωματικό «θρίλερ» με άγνωστο και το τέλος και το πότε θα φτάσουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας. Η κυβέρνηση, πάντως, εκτιμά πως οι κατηγορίες θα περιοριστούν στα περί παράνομης εισόδου, η οποία αποτελεί πλημμέλημα και δεν θα επεκταθούν στην κατασκοπεία.

Σημειώνεται πως όπως αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα έχει στείλει στην Τουρκία πραγματογνώμονα, ο οποίος συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος στην εξέταση των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτικών.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και ο αρμόδιος υπουργός, κ. Κοτζιάς, έχει στείλει Έλληνα πραγματογνώμονα στην Τουρκία. Η παρουσία του τεχνικού συμβούλου από τη μεριά της οικογένειας αποτελεί μία εγγύηση αναφορικά με την ορθότητα, τη γνησιότητα και την ειλικρίνεια της διενεργούμενης πραγματογνωμοσύνης στα τηλέφωνα των δύο στελεχών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης.

Ο ίδιος επεσήμανε δε ότι με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, η πραγματογνωμοσύνη δεν έχει εντοπίσει οτιδήποτε επιλήψιμο στα τηλέφωνα των αξιωματικών, που να παραπέμπει σε στρατιωτική κατασκοπεία.

«Παίζουν» με τις λέξεις…

Η σύλληψη και κράτηση των δύο αξιωματικών συνέβη σε μία πολύ «ευαίσθητη» συγκυρία για τα εθνικά μας «μέτωπα», με τον Ταγίπ Ερντογάν να κλιμακώνει την προκλητική «ρητορική» και να «στήνει» πρωτοφανή επεισόδια σε Ίμια και Κυπριακή ΑΟΖ.

Συνέβη, παράλληλα, όμως και κατά τη διάρκεια μίας τεταμένης πολιτικής περιόδου, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να είναι ήδη χωρισμένη στα δύο ως προς το άλλο, εξίσου κορυφαίο εθνικό ζήτημα, της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Κι ενώ η μυστική διπλωματία συνεχίζεται σε αυτό το «μέτωπο», με το υπουργείο Εξωτερικών να τηρεί σιγή ασυρμάτου όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, ο Πάνος Καμμένος, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη «γραμμή» σε σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου, που επιχειρεί να υποβαθμίσει την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Την ίδια στιγμή, άλλη επικοινωνιακή πολιτική από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ασκεί ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, που «μπήκε» πρόσφατα στη συγκυβέρνηση, ύστερα από τον μίνι ανασχηματισμό, στον οποίο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε ως «υπερτροφικό λόγο» τις αναφορές του κ. Καμμένου περί «ομηρίας» όσον αφορά τους αξιωματικούς, τονίζοντας ωστόσο ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χρησιμοποίησε μία φράση για να αναφερθεί στη χρονοτριβή.

Το «γαΐτανάκι» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσφέροντας απόλυτη κάλυψη στον μικρό κυβερνητικό εταίρο, υποστηρίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός «όμηροι» έγινε στο πλαίσιο του «μεταφορικού λόγου». Βέβαια, ο υπουργός συνέχισε να επιδίδεται σε άλλη ρητορική σε σχέση με την Ηρώδου Αττικού και σε περαιτέρω δηλώσεις του, ενδεικτική εκείνη περί «θανατηφόρου ατυχήματος με την Τουρκία».

«Χαμένοι» σύμμαχοι

Καμμένος και Τσίπρας έθεσαν το ζήτημα των στρατιωτικών σε ανώτερο επίπεδο την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός ενημερώνοντας ΕΕ και ΝΑΤΟ και ο πρωθυπουργός ζητώντας τη μεσολάβηση του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Γκουτέρες.

Δυστυχώς, η απάντηση από το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεν ήταν η προσδοκώμενη, αφού ο ίδιος δεν έδειξε καμία διάθεση ανάμειξης στην υπόθεση, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την Τουρκία και την Ελλάδα.

Σε ρόλο, λοιπόν, «Ποντίου Πιλάτου», ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο Anadolu ότι«η Τουρκία συνεισφέρει στη συλλογική μας ασφάλεια, στις αποστολές και επιχειρήσεις μας με πάρα πολλούς τρόπους. Ευχαριστώ γι’ αυτό την Τουρκία… Οι ανησυχίες της χώρας για την ασφάλειά της είναι θεμιτές», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη χώρα ως «πολύτιμο σύμμαχο».

Η δήλωση ήχησε σαν «βόμβα» στην Ηρώδου Αττικού, όπου βαδίζουν στα «τυφλά». Από την πλευρά του, όμως, ο κ. Τζανκόπουλος απέφυγε να σχολιάσει ουσιαστικά τις αποστάσεις του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι ο Στόλτενμπεργκ δεν μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό, «δεδομένου ότι το θέμα είναι στα χέρια της τουρκικής δικαιοσύνης και θα μπορούσε αυτό θεωρηθεί ως παρέμβαση στο έργο της».

Αν σου άρεσε κάνε