Αναβρασμός στην «πολιτική σκακιέρα» με «παιχνίδια Τσίπρα κι... αποστάσεις Καμμένου
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο γράφαμε για «καυτή άνοιξη» όσον αφορά την εγχώρια πολιτική σκηνή και να που οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις…
Τα κορυφαία εθνικά «μέτωπα» έχουν αναδείξει το «ιδεολογικό» χάσμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη στιγμή που ένα από τα αφηγήματα του πρωθυπουργού αφορούν το «μας χωρίζει μία άβυσσος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Πράγματι, οι αποστάσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου από τη «γραμμή» που χαράσσει το Μέγαρο Μαξίμου τόσο ως προς το Σκοπιανό όσο και ως προς τα ελληνοτουρκικά, έχουν «φουντώσει» τα περί πολιτικού «προβλήματος» στη συγκυβέρνηση, ενώ οι τελευταίες «κρούσεις» του Αλέξη Τσίπρα προς πρόσωπα άλλου χώρου εντείνουν τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Μόλις ένα 10ήμερο πριν το Συνέδριο, όπου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΠΟΤΑΜΙ θα ενώσουν τις δυνάμεις του για το «Κίνημα Αλλαγής», ο πρωθυπουργός βλέπει σήμερα, Δευτέρα τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου, κατόπιν πρωτοβουλίας του δεύτερου. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για την πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού περί σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, την ώρα που η κυβέρνηση βαδίζει στα «τυφλά» όσον αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, άγνωστο για πόσο ακόμα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την προκλητική λεκτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα.
Για το ραντεβού αυτό οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και οι «βολές» ευθείες, την επομένη μάλιστα της σφοδρής σύγκρουσης των κκ. Τσίπρα και Μητσοτάκη στη Βουλή, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέτει επίσης ζήτημα σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Η Φώφη Γεννηματά έσπευσε να διαφοροποιήσει τη στάση της από τον κ. Θεοδωράκη, αφήνοντας την «μπηχτή» της με τον τελευταίο να περνά στη συνέχεια στην αντεπίθεση.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ανάρτησή της στο twitter διαχώρισε την εθνική συνεννόηση από «τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα», τονίζοντας πως «αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι».
«Το είπα στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα για να γίνει κατανοητό και απ’ αυτούς που δεν το κατάλαβαν. Οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα, αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων», ανταπάντησε ο κ. Θεοδωράκης.
Πάντως, κορυφαίο στέλεχος του Κέντρου το οποίο, μάλιστα, πολλοί «βλέπουν» να «φλερτάρει» εδώ και καιρό με την ΝΔ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει κάνει τη δική του πρόβλεψη από το βήμα της Βουλής κατά την επεισοδιακή συζήτηση για την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί Προανακριτικής Επιτροπής για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, κκ. Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή: δεν είναι σίγουρο πως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο θα βρει την κυβέρνηση στη θέση της.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση έσπευσε από την περασμένη Παρασκευή, μετά τη «βόμβα» του κ. Καμμένου περί «ομηρείας» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, να αναδείξει τη «διγλωσσία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως προς τα «ανοιχτά», εθνικά ζητήματα, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να επιμένει στην εκ διαμέτρου αντίθετη από το Μαξίμου «γραμμή», ανεβάζοντας τους τόνους ως προς την ένταση με την Άγκυρα και κάνοντας λόγο για πιθανό «θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία», ενώ από την Ηρώδου Αττικού μιλούν για εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων, υποβαθμίζοντας την υπόθεση των αξιωματικών.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η στάση του μικρού κυβερνητικού εταίρου δείχνει την «επιθυμία» απεγκλωβισμού των ΑΝΕΛ από το «άρμα» της συγκυβέρνησης. Εξάλλου, δεν είναι μόνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, που λαμβάνει αποστάσεις. Βουλευτές του «χοντραίνουν» την κόντρα με τους «συντρόφους» του κ. Τσίπρα. Έτσι, δημιουργούνται έντονα ερωτηματικά: ο κ. Καμμένος θα «ρίξει» την κυβέρνηση, αποχωρώντας από αυτή; Θα αποχωρήσει, αλλά στηρίζοντας την κυβέρνηση, δίνοντας της ψήφο εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να μην κατηγορηθεί για «αποστασία» σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα;
Το σκηνικό θυμίζει έντονα προεκλογική εκστρατεία, πάντως. Το κλίμα «πόλωσης» που έχει δημιουργηθεί στη «σκιά» της σκανδαλολογίας, αναμένεται να συνεχιστεί, άγνωστο για πόσο, την ώρα που νέες «καυτές» υποθέσεις «σκάνε» στο προσκήνιο, με την κυβέρνηση της Αριστεράς να κάνει επικοινωνιακό «παιχνίδι» περί… «αποκαλύψεων» για το «αμαρτωλό παρελθόν» του παλαιού πολιτικού συστήματος, όπως η ίδια διαμηνύει.
Πολιτικοί αναλυτές παρακολουθώντας τις «σκληρές» αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση κι «αξιολογώντας» τα νέα πρωθυπουργικά αφηγήματα, μεταξύ των οποίων κι αυτό της «κάθαρσης» της πολιτικής ζωής του τόπου, «βλέπουν» τις εκλογές όλο και πιο κοντά, ειδικά αφότου ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μικρές… «διορθώσεις» άνευ ουσίας, κατόπιν τριών αποχωρήσεων στελεχών του.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δε έχουν ανοίξει το «πακέτο» των δεσμεύσεων, με τον πρώτο να τάζει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και τον δεύτερο φοροελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες κι απασχολούμενους και μάλιστα μέσα στην τρέχουσα χρονιά, καθώς κι αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η άνοιξη θα είναι «καυτή» κι οι εξελίξεις εντός αυτής θα αποτελέσουν τον «μπούσουλα» για τις κινήσεις κι αποφάσεις του κ. Τσίπρα. Επόμενος σταθμός, ο Απρίλιος, όταν θα ανακοινωθούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη, τα οποία θα κρίνουν και τα… υπερπλεονάσματα.
Καταλυτικός παράγοντας, τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα γνωστοποιηθούν τον ερχόμενο Μάϊο. Τα ευρήματα των τεστ αντοχής συνδέονται άμεσα με το κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν έως τότε κερδίσει το στοίχημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στόχος ο οποίος σχετίζεται σαφώς με το «σαφάρι» των πλειστηριασμών.
Πάντως, τα «παζάρια» με τους θεσμούς για την «επόμενη μέρα» δεν κινούνται στα «νερά» του κ. Τσίπρα, αφού η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου», δραματοποιώντας την «προληπτική γραμμή στήριξης», ενώ οι δανειστές «δείχνουν» στενή εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, άρα ΛΙΤΟΤΗΤΑ. Επιπλέον, μίνι μνημόνιο με αντάλλαγμα τη ρύθμιση του χρέους έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος του ESM, επισημαίνοντας πως η ελάφρυνση δεν είναι προτεραιότητα και χαμηλώνοντας κατά πολύ τον πήχη των προσδοκιών του Μαξίμου…