Βαθύ «χάσμα», ακραία «πόλωση» και στο βάθος... εκλογές (;)
Ολοένα και κλιμακώνονται οι συγκρούσεις κορυφής στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Το κλίμα «πόλωσης» που έχει δημιουργηθεί στη «σκιά» της σκανδαλολογίας, αναμένεται να συνεχιστεί, άγνωστο για πόσο, την ώρα που νέες «καυτές» υποθέσεις «σκάνε» στο προσκήνιο, με την κυβέρνηση της Αριστεράς να κάνει επικοινωνιακό «παιχνίδι» περί… «αποκαλύψεων» για το «αμαρτωλό παρελθόν» του παλαιού πολιτικού συστήματος, όπως η ίδια διαμηνύει.
Πολιτικοί αναλυτές παρακολουθώντας τις «σκληρές» αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση κι «αξιολογώντας» τα νέα πρωθυπουργικά αφηγήματα, μεταξύ των οποίων κι αυτό της «κάθαρσης» της πολιτικής ζωής του τόπου, «βλέπουν» τις εκλογές όλο και πιο κοντά, ειδικά αφότου ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μικρές… «διορθώσεις» άνευ ουσίας, κατόπιν τριών αποχωρήσεων στελεχών του.
Για εκλογές προκάλεσε, εξάλλου, τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χθες, κατά το «άγριο» μπρα ντε φερ ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή, με την κυβερνητική πλειοψηφία να μην ψηφίζει, όπως ήταν κι αναμενόμενο, την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά των τριών υπουργών Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, κκ. Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή, ενώ η σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό για ξεκάθαρη «συγκάλυψη» των «συντρόφων». «Ιδού η ρόδος κ. Τσίπρα. Κάντε αν τολμάτε εκλογές και θα πάρετε την απάντηση του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση επιδιώκει ξεκάθαρα την επιστροφή της δικογραφίας της Novartis στη Δικαιοσύνη, όπως παραδέχτηκε και ο κ. Λάππας κατά την εισήγησή του στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζεται προς κατάθεση η δικογραφία της υπόθεσης για τις «μίζες» για τα έργα στο Μετρό. Καθώς, λοιπόν, προς το παρόν τα στοιχεία για χρηματισμό των δέκα πολιτικών εξαντλούνται στις καταθέσεις των τριών μαρτύρων με την «κουκούλα», το ενδεχόμενο οι έρευνες και για τους πολιτικούς να ανατεθούν στη Δικαιοσύνη, σοβαρεύει, με «όχημα» δε την απόφαση της Προανακριτικής ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί.
Πλέον, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα με όλα τα «μέτωπα» να «μπάζουν» από παντού, η κυβέρνηση επιχειρεί την «πόλωση» με σκοπό την αλλαγή ατζέντας, την ώρα που η ίδια εμφανίζεται να βαδίζει στα… «τυφλά» όσον αφορά τη διαχείριση και των εθνικών θεμάτων.
Χαρακτηριστική η στάση της όσον αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Ανδριανούπολη σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, με την Τουρκία να επιδίδεται σε ένα «παιχνίδι ισχύος» και την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει άγνοια για τι προθέσεις της Άγκυρας.
Μία ακριβώς εβδομάδα μετά την σύλληψη των δύο αξιωματικών το τοπίο γύρω από την πορεία της υπόθεσής τους είναι «θολό». Ο χρόνος κυλά κι η ολιγοήμερη, όπως έλεγαν οι δικηγόροι τους, παράταση που ανακοίνωσαν οι Τούρκοι για τη δίκη, η οποία αναβλήθηκε την περασμένη Δευτέρα δίχως καμία δικαιολογία, εκπνέει, καθώς οι συνήγοροι εκτιμούσαν πως έως σήμερα θα έχει σημάνει λήξη συναγερμού για τους δύο αξιωματικούς.
Ωστόσο, η παραδοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά πως το θέμα θα «τραβήξει» χρονικά επιβεβαιώνει τα σενάρια που κάνουν λόγο για ένα διπλωματικό «σήριαλ» με άγνωστο τέλος, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη κι αυτό της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου.
Αν και η πρώτη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν στη λογική της «ψυχραιμίας», εντούτοις οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μία κυβέρνηση σε αμηχανία, διαπιστώνοντας τώρα τα «παιχνίδια πιέσεων» της Άγκυρας.
Ενδεικτική, επίσης, κι η επισήμανση του κ. Κοτζιά προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων πως πρέπει να κλείσουν άμεσα τα υπόλοιπα «μέτωπα» της εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αφενός αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση είχε αρχικά υποβαθμίσει το ζήτημα, αφετέρου πρόκειται για ένα έμμεσο μήνυμα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εντείνει την προκλητική «ρητορική», τορπιλίζοντας τη συμφωνία. Αυτό, ενώ ακόμη η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει ενιαία θέση ως προς το κορυφαίο θέμα της ονομασίας, με τον Πάνο Καμμένο να εξακολουθεί να κάνει λόγο για «βέτο» στη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Η σύγκρουση για το τηλέφωνο στον Ερντογάν
Στο Μαξίμου παρουσιάζουν το ενδεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ως το ύστατο «χαρτί».
Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του για τα αργά αντανακλαστικά και την αδυναμία τους να χειριστούν τα κρίσιμα εθνικά μέτωπα, καταλογίζοντάς τους «ανευθυνότητα».
Από το βήμα της Βουλής σε μία εφ’όλης της ύλης παρέμβαση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για βαριές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, έχει υποτιμήσει το ζήτημα, όπως ακριβώς έκανε και με την πρωτοφανή πρόκληση της Άγκυρας στα Ίμια.
Χθες, στη Βουλή οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα και από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, όταν έγινε αναφορά στο πιθανό τηλέφωνο του πρωθυπουργό στον Τούρκο πρόεδρο.
«Εσείς που ζητάτε στήριξη του ΝΑΤΟ σήμερα, τι αξιοπιστία έχετε, όταν πριν από λίγα χρόνια ζητούσατε την έξοδο της χώρας; Μας μιλήσατε για διαύλους επικοινωνίας. Είναι σημαντικό να υπάρχουν. Όμως φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί από μια άλλη τηλεφωνική συνομιλία, την επόμενη της σύλληψης των «οκτώ». Δεν μας έχετε ενημερώσει ποτέ γι’ αυτή την συνομιλία, το περιεχόμενό της το έχουμε ακούσει μόνο από την άλλη πλευρά. Η δική σας εκδοχή ποια είναι; Γιατί δεν αξιοποιείτε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας; Καλέσατε τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράσετε την αγωνία σας για την σύλληψη και κράτηση δύο στρατιωτών σε φυλακές υψίστης ασφάλειας, αν και στο παρελθόν αυτά λύνονταν μέσα σε λίγα λεπτά. Αξιοποιήστε τον δίαυλο επικοινωνίας, λοιπόν, για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Με τον πρωθυπουργό να απαντάει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα τον καλέσω (σ.σ. τον Ερντογάν), σε συνεννόηση με την ηγεσία του Στρατού, όταν κρίνω εγώ ότι είναι σωστό και δεν θα κάνει χειρότερα τα πράγματα». «Δεν θα αναδείξω ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μείζον διπλωματικό που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες».
Το σκηνικό στην πολιτική σκηνή μοιάζει προεκλογικό. Η χθεσινή «μάχη» των κκ. Τσίπρα και Μητσοτάκη επιβεβαιώνει το βαθύ «χάσμα» κυβέρνησης και ΝΔ ακόμα και στα εθνικά θέματα, ενώ οι «γέφυρες» συνεννόησης δεν φαίνεται να πέφτουν, όσο μάλιστα ο πρωθυπουργός αρνείται να στήσει Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως του ζητούν σχεδόν όλα τα κόμμα της αντιπολίτευσης.
Πάντως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να «παίζει» με το αφήγημα του «εθνικού πλεονεκτήματος», παρά τις αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος περί επιδόματος ενοικίου, διορισμών «συγγενών και φίλων».