tsipras-gsebee

Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» «πούλησε» ο Τσίπρας στη ΓΣΕΒΕΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 08/03/18, 12:24
Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και την επιτροπεία, την ώρα που «φουντώνουν» τα σενάρια περί παράτασης προγράμματος, ξεδίπλωσε και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του το πρωί της Πέμπτης, στη 2η συνάντηση των Αθηνών για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ, που διοργανώνουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «το 2018 είναι ίσως το κρισιμότερο έτος για τη χώρα που από το 2010 μπήκε σε μία πρωτοφανή περιπέτεια. Τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα. Μία ημέρα που όλοι ευελπιστούμε να είναι μέρα παραγωγής, δημιουργίας, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, αλλά και οικονομικής δημοκρατίας».

Ανέφερε ακόμη ότι πλέον τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει σε τάξη και οι δείκτες ανακάμπτουν, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 2017 το ισοζύγιο ανοίγματος – διαγραφών επιχειρήσεων ήταν θετικό.

«Άρα αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει δεν είναι το πώς θα σταματήσουμε την καταστροφή και πώς θα βγούμε από την καταιγίδα, αλλά η επόμενη ημέρα μετά την καταιγίδα» είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, για το μετά της ελληνικής οικονομίας».

Αναφορικά με τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός είπε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώσαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο κι αυτό σημαίνει, κατά τους συμβατικούς ορισμούς όπως είναι διεθνώς αποδεκτοί, ότι η ύφεση τερματίστηκε αισίως, μετά από 10 συνεχόμενα έτη».

Παινεύοντας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εκπονούμε ένα συνεκτικό, μακρόπνοο αναπτυξιακό σχεδιασμό, κατάλληλο να επαναφέρει τη χώρα μας με αξιώσεις στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Με βάση τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, θέτουμε τις τοπικές και κλαδικές προτεραιότητες για τη δημιουργία μιας νέας παραγωγικής ταυτότητας». Όπως συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «ειδική στόχευση του αναπτυξιακού νόμου είναι να καλλιεργήσει την κουλτούρα συνεργασίας και να υποβοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση τη δικτύωση, τη διασυνδεσιμότητα και τις επιχειρηματικές συνέργειες».

Μιλώντας ειδικά για τις ΜμΕ, ανέφερε πως «δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις, με στόχο τη χρηματοδότηση και ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια έως 15.000 ευρώ, προκειμένου να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ή να βελτιώσουν την δραστηριότητά τους».

Σχετικά με το εξωδικαστικό μηχανισμό, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «με τη δραστική παρέμβαση του εξωδικαστικού συμβιβασμού λύνουμε το γόρδιο δεσμό της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, ενώ προχωρούμε σε διορθωτικές αλλαγές προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου. Με πρόσφατη ρύθμιση μπορούν πλέον να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης 120 δόσεων προς το δημόσιο και τα ταμεία, επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ» είπε ο κ. Τσίπρας.

Αν σου άρεσε κάνε