tsipras-kotzias

Στα «τυφλά» η κυβέρνηση για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 07/03/18, 07:32
Σε διπλωματικό «θρίλερ» για γερά νεύρα εξελίσσεται, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, που κρατούνται στην Ανδριανούπολη και μάλιστα σε φυλακές υψίστης ασφάλειας, με την Τουρκία να επιδίδεται σε ένα «παιχνίδι ισχύος» και την ελληνική κυβέρνηση να βαδίζει στα τυφλά, δηλώνοντας άγνοια για τι προθέσεις της Άγκυρας.

Έξι ημέρες μετά την σύλληψη των δύο αξιωματικών το τοπίο γύρω από την πορεία της υπόθεσής του είναι «θολό». Ο χρόνος κυλά κι η ολιγοήμερη, όπως έλεγαν οι δικηγόροι τους, παράταση που ανακοίνωσαν οι Τούρκοι για τη δίκη, η οποία αναβλήθηκε την περασμένη Δευτέρα δίχως καμία δικαιολογία, εκπνέει, καθώς οι συνήγοροι εκτιμούσαν πως έως την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει σημάνει λήξη συναγερμού για τους δύο αξιωματικούς.

Ωστόσο, η παραδοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά πως το θέμα θα «τραβήξει» χρονικά επιβεβαιώνει τα σενάρια που κάνουν λόγο για ένα διπλωματικό «σήριαλ» με άγνωστο τέλος, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη κι αυτό της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου.

Αν και η πρώτη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν στη λογική της «ψυχραιμίας», εντούτοις οι πληροφορίες που φτάνουν από τη χθεσινή κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, κάνουν λόγο για μία κυβέρνηση σε αμηχανία, διαπιστώνοντας τώρα τα «παιχνίδια πιέσεων» της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι οι τουρκικές Αρχές θα εξαντλήσουν όλες τις τυπικές, αλλά χρονοβόρες διαδικασίες, αναφέροντας μάλιστα ότι η εξέταση των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτικών μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες.

Σημειώνεται εδώ πως οι αξιωματικοί κρατούνται με την κατηγορία της παράνομης εισόδου, αλλά εξετάζονται και για κατασκοπεία, με τα Τουρκικά ΜΜΕ μάλιστα να διαρρέουν ακόμη και πόσο μέσα στην Τουρκία «πέρασαν» οι δύο στρατιωτικοί, κάνοντας λόγο για 253 μέτρα. Για το λόγο αυτό και τα κινητά τηλέφωνα τους εστάλησαν στα κεντρικά της τουρκικής χωροφυλακής, στην Άγκυρα, για ψηφιακό έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί, αν οι δύο Έλληνες προσπάθησαν να καταστρέψουν φωτογραφίες ή βίντεο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ανησυχίες για διεύρυνση του κατηγορητηρίου εντείνονται, ειδικά αφότου χθες ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων αξιωματικών δεν έχουν λάβει ακόμα το συνολικό κατηγορητήριο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν αποκλείστηκε να εκφραστεί τις επόμενες ώρες η διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς μέσω της διπλωματικής οδού.

Επίσης, ειπώθηκε ότι μελετάται η αποστολή αιτήματος προς τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να παραβρεθεί Έλληνας αντιπρόσωπος στις διαδικασίες εξέτασης των κινητών τηλεφώνων των Ελλήνων στρατιωτικών.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται, στο μεταξύ, η επισήμανση του κ. Κοτζιά προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων πως πρέπει να κλείσουν άμεσα τα υπόλοιπα «μέτωπα» της εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αφενός αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση είχε αρχικά υποβαθμίσει το ζήτημα, αφετέρου πρόκειται για ένα έμμεσο μήνυμα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εντείνει την προκλητική «ρητορική» δηλώνοντας «να αλλάξει και η Ελλάδα το Σύνταγμα», τορπιλίζοντας τη συμφωνία. Αυτό, ενώ ακόμη η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει ακόμη ενιαία θέση στο κορυφαίο θέμα της ονομασίας, με τον Πάνο Καμμένο να εξακολουθεί να κάνει λόγο για «βέτο» στη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Η κυβέρνηση, πάντως, δηλώνει πως επιχειρεί πρώτα να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα, αναμένοντας και την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, προκειμένου να κινηθεί αναλόγως. Κάνει λόγο για κλιμακωτή παρέμβαση και επισημαίνει πως αν χρειαστεί, θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός μετά από πέντε ημέρες ζήτησε τη μεσολάβηση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να μεταφέρει στην Άγκυρα το μήνυμα για την άμεση απελευθέρωση του δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο, ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξη της υπόθεσης σε διπλωματικό «θρίλερ».

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν τηλεφωνικά για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα για «προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή», εκτιμώντας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της.

Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι ότι το θέμα παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση, η οποία έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης, και εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης και από τις δύο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο.

Ο προβληματισμός είναι πλέον έκδηλος και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πρόκειται για ένα περιστατικό, το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί άμεσα σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών Αρχών, όπως είχε συμβεί με ανάλογα σκηνικά κατά το παρελθόν.

Σημειώνεται πως οι Τούρκοι επιμένουν πως η υπόθεση δεν σχετίζεται με το επίμαχο ζήτημα της έκδοσης των «8», ωστόσο τα σενάρια περί «ανταλλαγής» φουντώνουν και οι εξελίξεις δείχνουν τουρκικό «παιχνίδι πιέσεων».

Αν σου άρεσε κάνε