Μεσολάβηση Γκουτέρες ζήτησε ο Τσίπρας-Ύστατο «χαρτί» το τηλέφωνο στον Ερντογάν
Οι δύο άνδρες συνομίλησαν τηλεφωνικά για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.
Σημειώνεται ότι στην κυβέρνηση συμφώνησαν σε παρέμβαση κλιμακωτού χαρακτήρα όσον αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που βρίσκονται υπό κράτηση στην Ανδριανούπολη, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα για «προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή», εκτιμώντας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κυβέρνηση περιμένει την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας, προκειμένου να κινηθεί αναλόγως.
Κυβερνητικοί παράγοντες ξεκαθαρίζουν πως ο πρωθυπουργός θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο ή με τον Τούρκο ομόλογό του, αν κι εφόσον χρειαστεί.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το θέμα παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση, η οποία έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης, και εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης και από τις δύο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο.
Επίσης, στη σημερινή σύσκεψη επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το πλαίσιο πιέσεων που θα ασκηθούν προς την Άγκυρα με στόχο τη συμμόρφωση της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο «μέτωπο» της οικονομίας, ενώ η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συνεχίζεται δι’ αλληλολογραφίας. Κυβερνητικοί κύκλοι σε αυτό το σημείο ξεδίπλωσαν ξανά το «αφήγημα» του «αναπτυξιακού μομέντουμ», «που θα διευρύνει τις δυνατότητες για καλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018», ενώ μόλις χθες η ΕΛΣΤΑΤ «προσγείωσε» τον ρυθμό ανάπτυξης μόλις στο 1,4% για το σύνολο του 2017, ενώ στο Μαξίμου έκαναν λόγο για 2%.