Διπλωματικό «σήριαλ» με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Το διπλωματικό «παιχνίδι» της Άγκυρας με βάση ένα περιστατικό, το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί άμεσα σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών Αρχών, όπως είχε συμβεί με ανάλογα σκηνικά κατά το παρελθόν, επιβεβαιώνει η τροπή που έχει λάβει η υπόθεση, για την οποία είναι άγνωστο, πότε θα σημάνει λήξη συναγερμού.
Οι φόβοι για διεύρυνση του κατηγορητηρίου -με την κατηγορία και της κατασκοπείας εκτός της παράνομης εισόδου- διατηρούνται, την ώρα που τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα κινητά τηλέφωνα των αξιωματικών εστάλησαν στα κεντρικά της τουρκικής χωροφυλακής, στην Άγκυρα, για ψηφιακό έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί, αν οι δύο Έλληνες προσπάθησαν να καταστρέψουν φωτογραφίες ή βίντεο.
Σημειώνεται πως οι Τούρκοι επιμένουν πως η υπόθεση δεν σχετίζεται με το επίμαχο ζήτημα της έκδοσης των «8», ενώ τα σενάρια περί «ανταλλαγής» φουντώνουν.
Μάλιστα, τουρκικά ΜΜΕ φιλοξενούν δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται λόγος ακόμη και για το πόσο «μπήκαν στην Τουρκία οι Έλληνες στρατιωτικοί». «Κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης (25 ετών) και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης (29 ετών) παραβίασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μπήκαν μέσα στην Τουρκία κατά 253 μέτρα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση, πάντως, δηλώνει πως επιχειρεί πρώτα να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα, αναμένοντας και την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, προκειμένου να κινηθεί αναλόγως. Κάνει λόγο για κλιμακωτή παρέμβαση και επισημαίνει πως αν χρειαστεί, θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Παράλληλα, ζητεί την παρέμβαση της ΕΕ, με τον Πάνο Καμμένο να βρίσκεται την Τρίτη στις Βρυξέλλες, θέτοντας το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο, ενημερώνοντας τόσο το συμβούλιο υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και το NATO.
Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση από την Κομισιόν ήταν χλιαρή και τελείως αόριστη. Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, «ελπίζουμε σε γρήγορη και θετική κατάληξη στο ζήτημα, στο πλαίσιο των καλών σχέσεων γειτονίας». Ακόμα, ο Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε πως η Επιτροπή προετοιμάζεται για τη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
«Παιχνίδι ισχύος» από την Άγκυρα
Οι στρατιωτικοί θα παραμείνουν υπό κράτηση στην Ανδριανούπολη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, πότε θα διεξαχθεί, αν και οι συνήγοροι των αξιωματικών κάνουν λόγο για ολιγοήμερη παράταση της περιπέτειας μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.
Οι Τούρκοι τράβηξαν το σχοινί αφενός απορρίπτοντας την αίτηση αποφυλάκισης των στρατιωτικών μέχρι και τη δίκη κι αφετέρου δίνοντας εντολή για την εξέτασή τους και για κατασκοπεία. Με βάση τις εξελίξεις, υπάρχει έντονος προβληματισμός για διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες, τότε θα μιλάμε για ένα διπλωματικό «θρίλερ», με άγνωστο τον χρόνο λήξης του.
Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς είναι γνωστό πως οι αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας και συγκεκριμένα στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κλιμακώνει την προκλητική «ρητορική» και επιμένει να εξαπολύει απειλές κατά της χώρας μας. Χαρακτηριστική η δήλωση του συμβούλου του, Γιγίτ Μπουλούτ, «πατήστε στα Ίμια και θα τα υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου».
Το πρωτοφανές «μανιφέστο» διεκδικήσεων από την τουρκική πλευρά, σε συνδυασμό με την παρέμβασή της ως προς τις διαβουλεύσεις στο Σκοπιανό, το σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και τις περίεργες προθέσεις της όσον αφορά την υπόθεση των στρατιωτικών, «θολώνουν» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.
Καμμένος: Η Τουρκία προκάλεσε εμπλοκή
«H Τουρκία προκάλεσε εμπλοκή στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών», είπε από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται την Τρίτη ο Πάνος Καμμένος, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των 28 υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως εξήγησε, οι συνήγοροι ζήτησαν να παραμείνουν ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης στο προξενείο της Ελλάδας στην Αδριανούπολη, μέχρι να οριστεί η δίκη τους. Ωστόσο, ο Τούρκος εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα και διέταξε να συνεχιστεί η κράτηση των δύο Ελλήνων και μάλιστα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας!
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προανήγγειλε ότι θα κάνει διάβημα για το θέμα στην Υπάτη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Μετά από επικοινωνία μου με την κ. Μογκερίνι, σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προ ημερησίας διάταξης, θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία»,τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο περιστατικό με τη σύλληψη, ο υπουργός επεσήμανε πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή, που έχουμε παράνομη είσοδο μεταναστών, προσφύγων και δράση διακινητών. Ακολουθώντας – όπως είπε – στίγματα, που κατ΄ αυτούς θα τους οδηγούσαν σε διακινητές, πέρασαν σε τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα και συνελήφθησαν. «Είναι θέμα το οποίο αφορά και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας», σημείωσε.
«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο ίδιος.
Τζανακόπουλος: Τηλέφωνο Τσίπρα σε Ερντογάν, αν χρειαστεί
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνουν όλες οι κινήσεις, προκειμένου να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως «δεν μπορώ να κάνω βέβαιες προβλέψεις. Εκτιμούμε ότι δεν θα οδηγηθεί σε ένα διπλωματικό θρίλερ που θα διαρκέσει επ΄αόριστον», ενώ διαβεβαίωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση ενεργοποιεί όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει από την ελληνική πλευρά αίτημα διαμεσολάβησης, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε «σε αυτή τη φάση πρέπει να σεβαστούμε την δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία». «Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες αξιωματικοί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη… Ό,τι πρέπει να γίνει από την ελληνική κυβέρνηση γίνεται» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το αν επίκειται επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο για το θέμα, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή το θέμα εκκρεμεί στην τουρκική δικαιοσύνη, αλλά όπως είπε, εφόσον χρειαστεί ο κ. Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τον κ. Ερντογάν.