Διπλωματικό «παιχνίδι» από την Άγκυρα με την υπόθεση των δύο στρατιωτικών
Οι στρατιωτικοί θα παραμείνουν υπό κράτηση στην Ανδριανούπολη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία παραμένει άγνωστο το πότε θα διεξαχθεί, αν και οι συνήγοροι των αξιωματικών κάνουν λόγο για ολιγοήμερη παράταση της περιπέτειας μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.
Οι Τούρκοι τράβηξαν το σχοινί αφενός απορρίπτοντας την αίτηση αποφυλάκισης των στρατιωτικών μέχρι και τη δίκη κι αφετέρου δίνοντας εντολή για την εξέτασή τους και για κατασκοπεία. Με βάση τις εξελίξεις, οι φόβοι για διεύρυνση του κατηγορητηρίου ενισχύονται. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν, τότε θα μιλάμε για ένα διπλωματικό «θρίλερ», με άγνωστο τον χρόνο λήξης του.
Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς είναι γνωστό πως οι αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας και συγκεκριμένα στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κλιμακώνει την προκλητική «ρητορική» και επιμένει να εξαπολύει απειλές κατά της χώρας μας. Χαρακτηριστική η δήλωση του συμβούλου του, Γιγίτ Μπουλούτ, «πατήστε στα Ίμια και θα τα υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου».
Το πρωτοφανές «μανιφέστο» διεκδικήσεων από την τουρκική πλευρά, σε συνδυασμό με την παρέμβασή της ως προς τις διαβουλεύσεις στο Σκοπιανό, το σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και τις περίεργες προθέσεις της όσον αφορά την υπόθεση των στρατιωτικών, «θολώνουν» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.
Στο Μαξίμου κάνουν λόγο για ψυχραιμία. Ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα σε σχέση με το ζήτημα των στρατιωτικών, έχοντας προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή και του Νίκου Κοτζά.
Στη σύσκεψη παρόντες θα είναι, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου Αθήνα και Λευκωσία να χαράξουν κοινή γραμμή ως προς τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αν και συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι η συνάντηση δεν θα έχει ως αποκλειστικό θέμα την Τουρκία, είναι προφανές πως από την κυβέρνηση ψάχνουν να βρουν άμεσα λύση για την επιστροφή των 2 στρατιωτικών, προκειμένου η υπόθεση να μην «τραβήξει» χρονικά.
Στο μεταξύ, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο συσχέτισης της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών με το ζήτημα της έκδοσης των 8 Τούρκων, που η Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως η κυβέρνηση έχει απόλυτη εικόνα του ζητήματος και βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις δικαστικές εξουσίες της Τουρκίας, στο μεταξύ αξιοποιούμε όλες τις διπλωματικές οδούς» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως αυτό που προέχει, είναι η επιστροφή των αξιωματικών στη χώρα.
«Το θέμα με την Τουρκία δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, πολλά δεν είναι πρωτοφανή», όμως «αυτό που ανησυχεί και προβληματίζει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι πως τα περιστατικά εμφανίζονται όλα μαζί», σημείωσε.
«Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία στην Τουρκία και εμείς από την πλευρά μας εξαντλούμε όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης», υπογράμμισε ο ίδιος και διαβεβαίωσε πως «εάν χρειαστεί, ο πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει και στον πρόεδρο Ερντογάν και στον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ».
Σημειώνεται πως σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα ενημερώσει τους ομολόγους του, ζητώντας να πάρει επίσημη θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάντως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αφότου οι Τούρκοι παρατείνουν την τελεσίδικη απόφαση για τους στρατιωτικούς.
Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τούρκος αντιπρόεδρος και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο İhlas, είπε:
«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση [των Τούρκων στρατιωτικών] στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. […]Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».