simitis-delfoi-mnimonio

Σημίτης: Υπό επιτήρηση η οικονομία και μετά τα μνημόνια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 02/03/18, 12:28
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι υπό καθεστώς επιτροπείας και επιτήρησης ακόμα και μετά από το τέλος του μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο, δήλωσε ο Κώστας Σημίτης μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρώην πρωθυπουργός προέβλεψε ότι η ΕΕ αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο επισημαίνει ότι αυτό θα συμβεί σε συνδυασμό με όρους και προϋποθέσεις «ώστε να υπάρχει ένας διαρκής έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, παρά το τέλος των μνημονίων».

Παράλληλα, εκτιμά πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποδεχθεί υψηλά επιτόκια δανεισμού της τάξης του 4% εως 6%, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί αμέσως μετά να επιστρέψει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), από τον οποίο θα επιβληθούν εκ των πραγμάτων νέοι όροι στην οικονομική πολιτική της χώρας.

Ιδιαίτερα προβληματισμός εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός για τις συνέπειες που θα έχει στο κοντινό μέλλον η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Όπως είπε, θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η δημιουργία σταθερής πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα να έχουμε αλλαπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, με συνακόλουθη παρατεταμένη αστάθεια.

"Και η κωλυσιεργία αυτή, περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες ανάπτυξης, ενισχύει την καθυστέρηση, εθίζει την κοινωνία στον καιροσκοπισμό, την ιδιοτέλεια και τις αντιφάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, κατέγραψε και συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η ελληνική κοινωνία: «Η Ελλάδα στο παρελθόν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της έχει συνείδηση της ανάγκης εκσυγχρονισμού με κοινωνική αλληλεγγύη" ανέφερε, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι "ακόμη και κατά την αντικειμενική διαπίστωση που λέει ότι: το αύριο είναι τελείως αβέβαιο κι εξαρτάται από εμάς τους ίδιους η επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος, η απάντηση είναι: Ναι, μπορούμε! Αν, με μια νέα εθνική αυτογνωσία αποδεχθούμε την ανάγκη ενός προγράμματος ανόρθωσης της χώρας και το παρουσιάσουμε με ειλικρίνεια στην κοινωνία, τότε μπορεί πράγματι να διαμορφωθεί μια νέα δυναμική που θα ανατρέψει τις πολλές και αρνητικές μακροχρόνιες τάσεις».

Αν σου άρεσε κάνε