«Παιχνίδι» ισορροπίας και εντυπώσεων
Μετά το «χαρτί» αυτού του μίνι ανασχηματισμού, οι εκλογές φαντάζουν πιο κοντά, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι σχολιάζοντας την τακτική του πρωθυπουργού, τονίζουν ότι επιχείρησε και σε αυτό το «ανακάτεμα» της κυβερνητικής «τράπουλας» να τηρήσει τις επικοινωνιακές ισορροπίες, την ώρα που η δημοσκοπική εικόνα του ιδίου και του κόμματός του «καταρρέουν».
Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας «θυμήθηκε» το μοιραίο πρόσωπο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τον Φώτη Κουβέλη, τον οποίο τοποθέτησε στο Πεντάγωνο, στη θέση του Δημήτρη Βίτσα, υπό τις… διαταγές του Πάνου Καμμένου. Η πρώτη αντίδραση της ΔΗΣΥ ήταν χαρακτηριστική: «συγχαρητήρια στον υφιστάμενο του κ. Καμμένου».
Η αντιπολίτευση σίγουρα έχει τους λόγους της να σχολιάζει με σκωπτικό τρόπο, αν σκεφτεί κανείς πως τότε ο κ. Κουβέλης, λίγο πριν η χώρα βγει από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, επέλεξε να μην στηρίξει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να «ρίξει» τελικά την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους.
Θα μπορούσε κανείς να πει σε αυτό το σημείο πως και τώρα… βρισκόμαστε σε παρόμοια συγκυρία, όσον αφορά τη λήξη των προγραμμάτων.
Καμία σχέση, απαντούν πρωτίστως οι θεσμοί, καθώς τότε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζητούσε από τους δανειστές την παροχή προληπτικής γραμμής στήριξης, ώστε η χώρα να βγει με «σφραγίδα» στις αγορές, να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να σταθεί στα πόδια της. Τώρα, αυτή η επιλογή και παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πολιτική βούληση για να την υιοθετήσει, «δείχνοντας» σε «καθαρή έξοδο» κι αγνοώντας τους κινδύνους.
Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή του κ. Κουβέλη στην «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει αντικείμενο ανταλλαγής «πυρών» ανάμεσα σε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση, εντός ενός ιδιαίτερα τεταμένου πολιτικού κλίματος, ενώ είναι ολοφάνερη η στρατηγική εντυπώσεων, την οποία επιστράτευσε ο πρωθυπουργός.
Αν και ο κ. Κουβέλης το 2012 έγραφε «συμμαχία της Αριστεράς με στήριξη του κ. Καμμένου δεν την νοούμαι και δεν την συζητάμε», εντούτοις οι καιροί… αλλάζουν. Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο «παλιός γνώριμος» επιλέχτηκε, για να ικανοποιηθεί το αριστερό ακροατήριο του κ. Τσίπρα.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες «διορθωτικές» αλλαγές, στις οποίες αναγκάστηκε να προχωρήσει ο κ. Τσίπρας, ύστερα από τις αποχωρήσεις τριών στελεχών του (Αντωνοπούλου, Παπαδημητρίου, Ζουράρις) αφενός ο ίδιος δίνει τα «κλειδιά» της «καυτής» ατζέντας της προσέλκυσης επενδύσεων στον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είναι συνάμα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, αφετέρου αναθέτει το «χαρτοφυλάκιο» Ζουράρι σε ένα νέο πρόσωπο κι όχι σε στέλεχος των ΑΝΕΛ, όπως θα ήταν και το αναμενόμενο.
Πολιτικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μικροαλλαγές του «ποδιού» στο κυβερνητικό σχήμα, υπό την έννοια πως «αυτοί υπάρχουν, αυτοί αξιοποιούνται».
Σχετικά με τον κ. Δραγασάκη, το «βλέμμα» στρέφεται ευθύς αμέσως, ενώ το «πόκερ» της τέταρτης αξιολόγησης έχει ήδη ξεκινήσει, στο νόμο Κατσέλη και στις τροποποιήσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Πρόκειται για ένα όχι μόνο οικονομικά, αλλά ταυτόχρονα και πολιτικά και κοινωνικά «ευαίσθητο» θέμα, καθώς από αρχές του 2019 η συγκεκριμένη διάταξη παύει να ισχύει! Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί και η γνωστή, από παλιά, κόντρα του κ. Δραγασάκη με τον κ. Στουρνάρα, την ώρα που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν «βλέπουν» με καλό μάτι τον επικεφαλής της ΤτΕ.
Το πως οι κκ. Δραγασάκης και Στουρνάρας θα συνεργαστούν, θα φανεί στο χειροκρότημα. Σημειώνεται δε ότι ο νέος υπουργός Ανάπτυξης διαμηνύει ότι ο πρόεδρος της ΤτΕ είναι «υπέρμαχος» των μνημονιακών πολιτικών, καθώς στηρίζει τη λύση της προληπτικής γραμμής.
Αναφορικά τώρα με τον Γιάννη Μουζάλα, το «διαζύγιο» ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένο, μόλις διέρρευσαν τα περί ανασχηματισμού. Εδώ και πολύ καιρό ο ίδιος αποτελούσε «κόκκινο πανί» για την Κουμουνδούρου και κυρίως για την ομάδα των «53», η οποία δεν έχανε με κάθε ευκαιρία να ζητεί την αντικατάστασή του λόγω… απραξίας ως προς την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Ο τέως πλέον υπουργός, εξάλλου, είχε πρόσφατα μία περιπέτεια υγείας. Νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο λόγω υπερκόπωσης.
Όταν υπουργοί-«κλειδιά» παραμένουν στις θέσεις τους, ο όρος «ανασχηματισμός» ενδεχομένως και να ακούγεται υπερβολικός. Κανείς βέβαια δεν περίμενε ο κ. Τσίπρας να μετακινήσει τον κ. Τσακαλώτο, ενώ το «μέτωπο» των αξιολογήσεων είναι ορθάνοιχτο. Οι επιλογές του πρωθυπουργού ήταν θα μπορούσαμε να πούμε της ανάγκης, επιβεβαιώνοντας τις «γλώσσες» εκείνες, που επισημαίνουν τη «χλιαρότητα» των προσώπων, που αποτελούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Όπως γράφαμε και χθες, ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να προβεί σε «διορθώσεις» μετά το σκανδαλάκι με το επίδομα, το οποίο οδήγησε σε έκτακτες πολιτικές εξελίξεις. Ο ανασχηματισμός συμπεριλαμβανόταν στις σκέψεις του, αλλά σε αυτές που είχε αφήσει να τις «κοιτάξει» αργότερα, σίγουρα όχι τώρα.
Κάνοντας, από την άλλη, μικρο-αλλαγές ο κ. Τσίπρας απάντησε για τα μάτια του κόσμου στην εκλολογία, η οποία «φουντώνει» εν μέσω ακραίας «πόλωσης». Ωστόσο, ο ερχόμενος Μάιος θα κρίνει τις εξελίξεις... Η πορεία προς τη λεγόμενη «καθαρή έξοδο», όπως διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα αποτελέσει τον «μπούσουλα» για τις κινήσεις του πρωθυπουργού.