ypex2

Απίστευτη δήλωση από ΥΠΕΞ: «Κάψαμε κι εμείς σημαίες των Σκοπιανών»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 28/02/18, 18:11
Με μία απίστευτη δήλωση, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ δυναμιτίζει τη συμφωνία, σχολίασε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών τις διαδηλώσεις στα Σκόπια, όπου εθνικιστές έκαψαν ελληνικές σημαίες: «Κι εμείς κάψαμε σημαίες των Σκοπιανών», φέρεται να είπε η ίδια πηγή.

Ο παράγοντας αναφέρθηκε επίσης και στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, λέγοντας ότι ενημερώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης για όσα δήλωσε ο κ. Ζάεφ στο Reuters, ωστόσο δεν είδε να «παίζουν» και να προβάλλονται εξίσου και οι δηλώσεις που έκανε εν συνεχεία ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, διαψεύδοντας μέρος όσων μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Αναφερόμενος, τέλος, στην στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα έναντι των προσκλήσεων της Τουρκίας, ο ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών την χαρακτήρισε «καλύτερη από ποτέ», τονίζοντας ωστόσο ότι «ποτέ δεν είναι αρκετή».

Ζάεφ: «Παράλογη» η απαίτηση για την αλλαγή Συντάγματος

Στο μεταξύ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κλιμακώνει την προκλητική «ρητορική» και εντείνει τις πιέσεις για επίτευξη συμφωνίας το γρηγορότερο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, χαρακτηρίζοντας την απαίτηση της Αθήνας για τροποποίηση του Συντάγματος, ως «παράλογη».

Μιλώντας στους FT, ο Ζόραν Ζάεφ επισημαίνει, μάλιστα, πως η «παράλογη» απαίτηση της Αθήνας απειλεί να τορπιλίσει τη συμφωνία, την οποία, όπως ο ίδιος λέει, επιδιώκουν και οι δύο πλευρές.

«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο το γνωρίζουμε. Αλλά θα ήταν έξυπνο να βρουν οι δυο πλευρές τη λύση το συντομότερο δυνατόν. Τώρα η νέα απαίτηση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Αλλά το Σύνταγμα είναι ένα κείμενο εσωτερικών κανόνων. Δεν έχει επιπτώσεις στο εξωτερικό. Και σε κάθε περίπτωση μια αλλαγή του Συντάγματος δεν θα συνιστούσε τελική εγγύηση, γιατί μια νέα κυβέρνηση μπορεί στο μέλλον να το αλλάξει εκ νέου», τονίζει ο Ζάεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνησή του «είναι κοντά στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος με την Ελλάδα και δήλωσε ανοικτός για διαπραγματεύσεις ως προς τέσσερα ονόματα: Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια), Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία και Μακεδονία του Βαρδάρη».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες εξεύρεσης στήριξης από την αντιπολίτευση για την επικύρωση της συμφωνίας και στις δύο χώρες, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επισημαίνει: «Υπάρχει πολύς εθνικισμός, πολλή κριτική, άτομα και ομάδες που αντιτίθεται σε μια συμφωνία και στις δύο χώρες».

Προσθέτει δε ότι πρόθεση της ΠΓΔΜ είναι να προχωρήσει στην ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παρά τις ρωσικές ενστάσεις για την επέκταση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην ένταξή μας στην ΕΕ, αλλά δεν είναι τόσο θετική στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα μας δεν έχει εναλλακτική από την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», υπογραμμίζει ο Ζάεφ.

Αν σου άρεσε κάνε