Μίνι ανασχηματισμός αλλά και «σόου» για το «ηθικό πλεονέκτημα»
Με το αφήγημα του «ηθικού πλεονεκτήματος» ετοιμάζεται να πατήσει το κουμπί του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός. Από την Τρίπολη, όπου βρέθηκε χθες για το συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο ίδιος έδωσε ένα ακόμη επικοινωνιακό «σόου» για την «ευθιξία» της Αριστεράς, την οποία μάλιστα διαχώρισε από την «ελίτ» της χώρας, κάνοντας λόγο δηκτικά για «πάρτι» στην Υγεία επί… προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ότι δηλαδή ένας ένας πρώην υπουργοί του (νυν αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας η Ράνια Αντωνοπούλου όταν «έσκασε» η πληροφορία) έπαιρναν «χρυσό» επίδομα ενοικίου, κάνοντας χρήση της σχετικής διάταξης νόμου του 2015, την οποία ο ίδιος «ξήλωσε» σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη.
Κατόπιν αποκαλυπτηρίων ότι το πιο πλούσιο, άλλοτε υπουργικό, ζευγάρι του ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε το σκανδαλώδες αυτό «δωράκι», η κυβέρνηση Τσίπρα είναι βαριά εκτεθειμένη στην κοινή γνώμη, ενώ δίνει χώρο στην αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει επικοινωνιακό «παιχνίδι» με το «όχημα» του επίμαχου επιδόματος, στη «σκιά» ενός πολιτικού «πολέμου» που έχει ξεσπάσει, στον απόηχο της υπόθεσης της Novatris.
Πράγματι, η χρονική συγκυρία κατά την οποία έγινε γνωστό ότι Αντωνοπούλου, Μάρδας, Φωτάκης και Σγουρίδης αξιοποιούσαν ευνοϊκές διατάξεις, για να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.
Η εγχώρια πολιτική σκηνή θυμίζει «καζάνι που βράζει» για την υπόθεση της Novartis, με το Μέγαρο Μαξίμου να αμφισβητεί ακόμη και τη δήλωση-βόμβα του Τζέφρι Πάιατ, ενώ ο ίδιος την έκανε και retweet. Η κυβέρνηση έχει επενδύσει τα μέγιστα στο «παιχνίδι» της Novartis, με τον κ. Τσίπρα να θέτει ξανά και ξανά τις διαχωριστικές γραμμές με τη Δεξιά, κάνοντας λόγο για ιδεολογικό χάσμα. «Ότι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες. Κι ας μοιάζει για κάποιους άδικο, άλλοι να έχουν την ευθιξία και να παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι να κάνουν το Κινέζο για 23 δισ., διότι τόσο κόστισε το πάρτι στην Υγεία», δήλωσε… όλο νόημα χθες ο πρωθυπουργός, παρέχοντας απόλυτη κάλυψη στα «κόλπα» ακόμη και πρώην πια στελεχών του.
Εντός της ημέρας, όπως λένε οι πληροφορίες, θα γνωστοποιηθούν οι… διορθωτικές αλλαγές στο εσωτερικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται για ένα «χαρτί», το οποίο ο κ. Τσίπρας επεδίωκε να τραβήξει αργότερα. Ωστόσο, η διπλή αποχώρηση του ζεύγους Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου, τον αναγκάζουν να προχωρήσει σε… μικρό, πάντως, «λίφτινγκ».
Ο ανασχηματισμός δεν θα είναι δομικός, από τη στιγμή που πρόσωπα-«κλειδιά» θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Πρόκειται για «αθόρυβες» μετακινήσεις, οι οποίες θα γίνουν κατόπιν τριών αποχωρήσεων σε διάστημα ενός μηνός (Ζουράρις, Αντωνοπούλου, Παπαδημητρίου). Πάντως, στα πλάνα του πρωθυπουργού ξεχωρίζουν οι υπουργοί, που προκαλούν εσωκομματικές «τριβές» εξαιτίας των άστοχων χειρισμών τους. Ενδεικτική η περίπτωση του Γιάννη Μουζάλα, η απραξία του οποίου όσον αφορά το κορυφαίο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης αποτελεί σχεδόν πάντα αντικείμενο έντονης συζήτησης στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.
Το χαρτοφυλάκιο αυτό διεκδικεί ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας, εκτός κι αν γίνει τελικά η μετακίνηση του Δημήτρη Βίτσα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Οι κκ. Χαρίτσης και Πιτσιόρλας προορίζονται, όπως λένε οι πληροφορίες, για τη θέση που άφησε κενή ο κ. Παπαδημητρίου στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ωστόσο, για τη θέση αυτή «παίζει» και το όνομα του Νίκου Παππά.
Τη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου διεκδικούν πολλοί, αλλά δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί κάποιος από την ιεραρχία του υπουργείου Εργασίας, που διαχειρίζεται σχετικά θέματα με το χαρτοφυλάκιο της παραιτηθείσας υπουργού.
«Γρίφος» παραμένει η αντικατάσταση του Κώστα Ζουράρι στο υπουργείο Παιδείας, για την οποία ακούγεται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ.
Η καρέκλα της Λυδίας Κονιόρδου «τρίζει», επίσης, με τον κ. Ξυδάκη να διεκδικεί το «καυτό» χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, με το project του «Ελληνικού» στον… «αέρα».
Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο αντικατάστασης των κκ. Αποστόλου και Κουρουμπλή στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, αντίστοιχα.