«Ντόμινο» εξελίξεων φέρνει η αποχώρηση Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου
«Ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων έχει σημάνει από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι το πιο πλούσιο ζευγάρι των Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου, με το «χρυσό» πόθεν έσχες, λαμβάνει ετήσιο επίδομα ενοικίου 12.000 ευρώ για διαμέρισμα στο Κολωνάκι, αξιοποιώντας σχετική διάταξη νόμου του 2015, την οποία μόλις χθες «ξήλωσε» ο πρωθυπουργός σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη.
Ήταν που ήταν το κλίμα ιδιαίτερα τεταμένο στην εγχώρια πολιτική σκηνή, είδε και το σκανδαλώδες «δωράκι» το φως της δημοσιότητας και βάρυνε πολύ η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ όσοι εκ την Κουμουνδούρου-πρώτη από όλους η ομάδα των «53»-ζητούσαν εδώ και καιρό επίμονα ανασχηματισμό, τώρα σαν να έχει ανοίξει ο Ασκός… για το κυβερνητικό «λίφτινγκ».
Προς το παρόν τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, αλλά οι διαρροές πως μετά την απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση, ακολουθεί και η παραίτηση του συζύγου της Δημήτρη Παπαδημητρίου, «φουντώνουν» τα σενάρια περί ανασχηματισμού, την ώρα που διεθνείς οίκοι «παίζουν» εκλογές. Συν τοις άλλοις, οι πρώτες πληροφορίες από το Μαξίμου δεν κάνουν λόγο για άμεση, έστω προσωρινή αντικατάσταση της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί δε πως πρόκειται για τη δεύτερη αποχώρηση μετά την τελευταία του Κώστα Ζουράρι.
Τα σενάρια περί ανασχηματισμού επανέρχονται συχνά πυκνά στο προσκήνιο, αποτελούν ίσως και την ύστατη «επιλογή» για τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να εκτονωθεί το «άγριο» κλίμα. Ωστόσο, ο ίδιος ενδεχομένως και να επιδιώκει να κρατήσει αυτό το «χαρτί» για ακόμη πιο έκτακτες καταστάσεις.
Λίγο πριν «σκάσει» το «μπουρλότο» της Novartis, η οποία επισκίασε όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά, καυτά «μέτωπα», οι πληροφορίες έλεγαν πως ο πρωθυπουργός θα ανακατέψει την τράπουλα, μόλις «κλειδώσει» και επισήμως η γ’ αξιολόγηση, μέσα δηλαδή στον Φεβρουάριο. Τη δεδομένη στιγμή, τόσο η σκανδαλολογία όσο και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Από την άλλη, όμως, και αν επιβεβαιωθεί η διπλή αποχώρηση (και του Παπαδημητρίου), τότε πιθανόν και ο ανασχηματισμός να είναι «μονόδρομος».
Η απομάκρυνση της κυρίας Αντωνοπούλου κατόπιν απόφασης Τσίπρα-η ίδια δεν αποχωριζόταν την καρέκλα παρά το σάλο, έθεσε εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού-ανοίγει το «κεφάλαιο» μετακινήσεων για υπουργούς, που προκαλούν εσωκομματικές «τριβές» εξαιτίας των άστοχων χειρισμών τους. Ενδεικτική η περίπτωση του Γιάννη Μουζάλα, η απραξία του οποίου όσον αφορά το κορυφαίο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης αποτελεί σχεδόν πάντα αντικείμενο έντονης συζήτησης στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.
Ανάλογες, αλλά πιο light, περιπτώσεις είναι και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, ενώ το project του Ελληνικού «μπλοκάρει», μεταξύ άλλων, τα χρονοδιαγράμματα των αξιολογήσεων, αλλά και του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ενώ τα πλάνα του για το νέο Λύκειο προκαλούν «θύελλα» αντιδράσεων.
Επισημαίνεται, πως εάν ληφθεί απόφαση για κυβερνητικό «λίφτινγκ», τότε αυτή θα ανακοινωθεί αναπάντεχα και ίσως και εντός τη τρέχουσας εβδομάδας.
Το «θέμα Αντωνοπούλου», πάντως, εξέθεσε το Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση συντηρεί ψηλά στην πολιτική ατζέντα την υπόθεση της Novartis και το λεγόμενο… «ηθικό πλεονέκτημα». Στην Αριστερά μιλούν για «δίκαιη, κοινωνική ανάπτυξη», αλλά αξιοποιούν στο έπακρο ευνοϊκές διατάξεις για «χρυσά» επιδόματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι έξαλλος κι αμήχανος, καθώς τα «παιχνίδια» σκανδαλολογίας γύρισαν… «μπούμερανγκ».
«Δεν υπήρξε ποτέ κανένα ηθικό πλεονέκτημα της Αριστέρας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας χθες στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ψήφισε τη σχετική διάταξη για το επίδομα ενοικίου στις 14 Αυγούστου 2015, μαζί με το τρίτο μνημόνιο. «Η χώρα χανόταν και περνάγατε ρουσφέτια», πρόσθεσε και έκανε λόγο για καθημερινή διολίσθηση της κυβέρνησης.
Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον νόμο ο οποίος επέτρεψε στην κ. Αντωνόπουλου και στον σύζυγό της κ. Παπαδημητρίου να παίρνουν μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ, την ώρα που διαθέτουν όχι μόνον μεγάλη περιουσία, αλλά και άλλη κατοικία στην Αττική».