skopiano-pgdm-giounker-zaef

Σκοπιανό: Η (ευρεία) στήριξη από τον Γιούνκερ και οι αοριστίες του Ζάεφ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 26/02/18, 06:50
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Ο επικεφαλής της Κομισιόν μπορεί να δήλωσε δημόσια πως δεν μπορεί να ανακοινώσει ακόμα ημερομηνία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ, ενώ επιπλέον αναφέρθηκε στη γειτονική μας χώρα αποκλειστικά με τον όρο ΠΓΔΜ. Ωστόσο, όπως φάνηκε, οι Βρυξέλλες έχουν να πουν μόνο καλά λόγια για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τον τελευταίο χρόνο και τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Αθήνα έχουν αξιοποιηθεί κατά κόρον από τα επιτελεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να δείξουν την εμπιστοσύνη που λαμβάνουν από τις Βρυξέλλες.

Χθες, τα όσα δήλωσε ο κ. Γιούνκερ κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του στην ΠΓΔΜ μάλλον θα πρέπει να προβληματίζουν τα κόμματα της συμπολίτευσης, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φανέρωσε την ικανοποίηση του όχι μόνο για τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα στο Σκοπιανό και στην ονομασία της γειτονικής μας χώρας, αλλά γενικότερα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιήσει τα Σκόπια, στο πλαίσιο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Ευρωπαίου αξιωματούχου, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ζάεφ σε δημοσιογράφους:

«Δεν μπορώ να ανακοινώσω μια ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι ενταξιαξές διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό που μπορώ να πω από τώρα είναι ότι εάν η ΠΓΔΜ συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όπως κάνει μέχρι σήμερα, τότε η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας δεν πρόκειται να συνοδεύεται από κανένα αστερίσκο».

Παρά το γεγονός πως ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε αρκετές φορές στις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση Ζάεφ, τόνισε πως υπάρχουν πολλά ακόμα για να γίνουν, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση της ΕΕ για ένταξη των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα ληφθεί ξεχωριστά και ανάλογα με την πορεία των μεταρρυθμίσεων που έχει επιτύχει το κάθε κράτος.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ για λύση του ονοματολογικού, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως «προκρίνω την επίλυση του ονοματολογικού σε συνεργασίας με τους φίλους Έλληνες, όπως αντίστοιχα είπα και στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της άτυπου Συνόδου Κορυφής (σσ. την περασμένη Παρασκευή)».

Ακόμα, ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε ως θετική τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων -που μέχρι πρότινος ονομαζόταν «αεροδρόμιο Μεγάλου Αλεξάνδρου»- γιατί, όπως ανέφερε, είναι ενδεικτικό σημάδι πως η ΠΓΔΜ κάνει υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και η αποστροφή του λόγου του κ. Γιούνκερ για το χρονικό πλαίσιο που αναμένει η ΕΕ να υπάρξει μια λύση στο ονοματολογικό και κατά συνέπεια στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

«Εάν η μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας συνεχιστεί, θα προτείνω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων μέσα στος επόμενους μήνες» είπε ο κ. Γιούνκερ, «δείχνοντας» προς τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στη Βουλγαρία τον ερχόμενο Μάιο.

Καμία αναφορά στην αλλαγή Συντάγματος από τον Ζάεφ

Από την πλευρά του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε και πάλι την αισιοδοξία του για συμφωνία με την Ελλάδα στο ονοματολογικό, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στην αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ μέσω σχετικής αναθεώρησης στο Σύνταγμα της χώρας.

Όπως είπε ο Σκοπιανός ηγέτης, μπορεί να βρεθεί μια λύση στη διαφωνία με την Ελλάδα «με ένα νέο όνομα που θα περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό ώστε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της χώρας και της ελληνικής περιφέρειας.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί μια βιώσιμη και μακρόπνοη λύση για το χρονίζον πρόβλημα της ονομασίας. «Είναι καθήκον μας να αδράξουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία και να επιλύσουμε τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο χώρων» σημείωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο κ. Ζάεφ ανέφερε πως «η ΕΕ επιβεβαιώνει πως το μέλλον της Μακεδονίας (όπως χαρακτήρισε την ΠΓΔΜ) είναι εντός της Ένωσης, αναγνωρίζοντας την πρόοδο μας. Έχουμε αρκετά σημαντικά πράγματα να κάνουμε ακόμα, έτσι ώστε να καταστεί το 2018 ένα ιστορικό έτος για εμάς. Περιμένουμε πως η απόκριση που θα έχουμε να είναι θετική» δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Αν σου άρεσε κάνε