Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μην κλείσεις άρον-άρον την Προανακρτική, αλλιώς... συγκαλύπτεις
Διατηρώντας υψηλούς τόνους στη «σκιά» της σκανδαλολογίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «οργανωμένη σκευωρία» αναφορικά με την υπόθεση της Novartis, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα να μην κλείσει άρον - άρον την Προανακριτική, αλλιώς θα είναι υπεύθυνος προσωπικά για συγκάλυψη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «αν ο πρωθυπουργός είχε εμπιστοσύνη στο αφήγημά του ότι η οικονομία πάει καλύτερα, δεν θα είχε λόγο να διχάσει την κοινωνία», ενώ προέβλεψε ότι ο κ. Τσίπρας «θα επενδύσει στον διχασμό». Για το ζήτημα της ΠΓΔΜ προειδοποίησε ότι δεν θα δεχτεί «λύση σε δόσεις», όπως επιδιώκει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας «διέλυσε την οικονομία, κάνει συνεχείς εθνικές υποχωρήσεις και νομίζει ότι θα κρυφτεί πίσω από την σκανδαλολογία». «Κάνει μεγάλο λάθος», πρόσθεσε.
«Πίσω από ένα σκάνδαλο με τη φαρμακευτική δαπάνη κρύβεται μία πραγματική οργανωμένη σκευωρία», σημείωσε.
Μάλιστα, ο ίδιος ζήτησε να έρθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Προανακριτική και να δοθεί η δυνατότητα σε 10 πολιτικά πρόσωπα να καταθέσουν κατά αντιπαράσταση.
«Οι πολίτες ξέρουν ότι το αφήγημα για την οικονομία δεν ισχύει. Ο κ. Τσίπρας θα επενδύσει σε αυτόν τον διχασμό», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. θα επιμείνει να μιλάει για το μέλλον της χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι αν «μαζέψουμε τη διαφθορά σε αυτό το κύκλωμα», τα χρήματα θα επιστραφούν στους πολίτες, ενώ ρίχνοντας «βολές» κατά του πρωθυπουργού, επεσήμανε ότι δεν ενδιαφέρεται «για αποδείξεις, ενδιαφέρεται για σκιά». «Δεν επιτρέπω να βουλιάξει η πολιτική ζωή του τόπου σε μία εποχή με μεγάλα εθνικά θέματα», είπε.
Σχετικά με την προκλητική «ρητορική» κατά τη συνάντηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η τοποθέτηση της Μέρκελ που αποκάλεσε Μακεδόνα Πρωθυπουργό τον Ζάεφ δεν ήταν χρήσιμη». Ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας χειρίστηκε από την αρχή έως το τέλος το ζήτημα λάθος. «Δεν έθεσε ως αφετηρία το ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματος. Ο κ. Ζάεφ λέει ξεκάθαρα ότι δεν έχει σκοπό να αλλάξει το Σύνταγμα. Ο κ. Τσίπρας πάει σε μία λύση σε δόσεις. Εμείς λέμε όχι γιατί δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε.
Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, σχολίασε ότι «κάποιοι πανηγύριζαν μετά την επίσκεψη Ερντογάν και το μόνο αποτέλεσμα ήταν να κλιμακωθεί η τουρκική προκλητικότητα». Προειδοποίησε ότι η ένταση στο Αιγαίο εγκυμονεί κινδύνους, ωστόσο, εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν έχει ουσιαστικό λόγο να ανοίξει μέτωπο με την Ε.Ε.
Είπε ότι την ίδια ώρα, η εικόνα που δίνει το πολιτικό σύστημα είναι τοξικό και δεν επιτρέπει ενιαία γραμμή. «Δεν γίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση ακραίο λόγο και μετά να περιμένει ενιαίο μέτωπο. Δεν είμαστε επαρκώς σοβαροί όταν δίνουμε την εικόνα ότι στα εσωτερικά μας σπαρασσόμαστε» σημείωσε.
Κάλεσε τον πρωθυπουργό να προσέξει πού οδηγεί τη χώρα και τον κατηγόρησε ότι έχει μάθει να τρέφεται από τον διχασμό και την πόλωση. «Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη, πέρα από τον κ. Τσίπρα και στην ηγεσία του Υπ. Εξωτερικών και του Υπ. Άμυνας» πρόσθεσε.
Επανέλαβε το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την οικονομία. Τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο και προτάσεις, καθώς και ανθρώπους για να το υλοποιήσουν. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο και ότι το σχέδιο καταρτίζεται σε συνεργασία με δημοσίους υπαλλήλους που έχει δίπλα του.
Δεσμεύτηκε ότι «ο ξένος επενδυτής θα βρει ένα σταθερό πλαίσιο, απλό φορολογικό σύστημα. Αδειοδοτικό περιβάλλον που θα συρρικνώσει τον χρόνο που απαιτείται. Θα βρει μία κυβέρνηση αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα για να μπορέσει να δώσει χρηματοδότηση».
Υπογράμμισε τις δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας για επιχειρήσεις και το ΕΦΚΑ που θα γίνουν αμέσως, όπως είπε. «Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή» προειδοποίησε καθώς και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί οποιαδήποτε εκμετάλλευση εργαζομένων μόνο και μόνο με το επιχείρημα «δεν τα βγάζω πέρα».