Πολιτική απομόνωση φέρνει για την κυβέρνηση το «παιχνίδι» Novartis
Από την πλευρά του δε, ο πρωθυπουργός άφησε τις επιθέσεις κατά της ΝΔ για τους συνεργάτες του και ο ίδιος περιορίστηκε στην ομιλία του στο αφήγημα της «κάθαρσης» του πολιτικού συστήματος από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος. Κοινώς, η... «Αριστερά» είναι εδώ για να βάλει «τάξη», διότι έχει το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα», ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ανέκαθεν «βουτηγμένοι» στη διαπλοκή. Συνεπώς, τους «χωρίζει μία άβυσσος» (το γνωστό αφήγημα περί ιδεολογικού χάσματος με τη Δεξιά).
Οι τόνοι κρατήθηκαν σχετικά χαμηλά από τον Αλέξη Τσίπρα. Το «κατηγορώ» αντικαταστάθηκε από ειρωνείες του τύπου «ήταν φυσικό φαινόμενο ή σκάνδαλο η υπόθεση της Novartis;», ενώ «αιχμές» άφησε για τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο, οι οποίοι κατά τις δικές τους ομιλίες δεν του... «χαρίστηκαν». Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει για όλα στο τέλος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργός Οικονομικών πως οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να «φάνε» τους κκ. Στουρνάρα και Αβραμόπουλο από τις θέσεις του διοικητή της ΤτΕ και του Επιτρόπου, αντιστοίχως, για να βάλουν «δικούς τους» να κάνουν παιχνίδι.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός έχει πάθει σύγκρυο με τα δημοσκοπικά ποσοστά του, οπότε με την υπόθεση της Novartis επιχείρησε να δείξει στην κοινή γνώμη, ποιοί κυβερνούσαν την Ελλάδα, προτού αναλάβει η «Αριστερά», που «τάζει» δίκαιη, βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη, την οποία ακούμε να δούμε.
Οι ίδιοι παράγοντες λένε, επίσης, πως καθώς οι εκλογές δεν είναι... μακριά, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να «διχάσει» σε στρατόπεδα τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ, βάζοντας στο «ειδώλιο» τους κκ. Σαμαρά, Αβραμόπουλο και Γεωργιάδη, Βενιζέλο και Λοβέρδο. Ήλπιζε, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, πως ενδεχομένως και να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στις κάλπες.
Ωστόσο, η ΝΔ ενωμένη απείχε από την ψηφοφορία, η ΔΗΣΥ με ομοφωνία έριξε «άκυρο». Έτσι, η αντιπολίτευση τάχθηκε με κοινή «γραμμή» κατά της κυβέρνησης.
Και από εδώ και πέρα; Μυρίζει «πόλωση» διαρκείας!. Αφενός εκκρεμεί το Σκοπιανό, με την κυβέρνηση να έχει απέναντί της και την κοινή γνώμη, αφετέρου καταφτάνει η τρόικα και ανοίγει ο δημοσιονομικός «φάκελος» και μαζί του το ζήτημα «κόφτης» σε συντάξεις κι αφορολόγητο.
Όσον αφορά την υπόθεση της Novartis, αυτή θα παραμείνει στο προσκήνιο, αλλά μάλλον θα επιστραφεί στα χέρια της Δικαιοσύνης. Αν όντως συμβεί, τότε από τη μία η κυβέρνηση θα έχει πετύχει το σκοπό της, δηλαδή να κάνει «σημαία» τα περί της πολιτικής ευθύνης, για την οποία διερωτήθηκαν χθες οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος, από την άλλη όμως θα έχει απομονωθεί πολιτικά.
Η αντιπολίτευση, πάντως, δίνει ραντεβού στις κάλπες, που σημαίνει πως έχει ξεκινήσει ένας κύκλος ακραίας πολιτικής «πόλωσης», που θα εκτονωθεί μόνο μέσα από το δρόμο των εκλογών. «Μόνη λύση είναι οι εκλογές», είπε χθες ο κ. Βενιζέλος. «Θα τελειώσετε πολιτικά με μία κάλπη, όχι με δέκα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το «χάσμα» ανάμεσα σε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση είναι πολύ «βαθύ», ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο συνεννόησης ούτε στα εθνικά θέματα.
Για την κυβέρνηση, από την άλλη, η τακτική της να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, όποτε ο πολιτικός κλοιός σφίγγει, αποτελεί την «πεπατημένη». Άλλωστε κι ενώ είχαν ήδη αρχίσει τα «όργανα» με τους ΑΝΕΛ για το «βέτο» στη χρήση του όρου «Μακεδονία», ως μέρος της επίλυσης του Σκοπιανού, κυβερνητικά στελέχη είχαν προϊδεάσει για την έκτακτη σκανδαλολογία, ενώ αφότου «πυροδοτήθηκε» ο ντόρος με τη Novartis, πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν πως θα βγουν από το «σεντούκι» κι άλλες επίμαχες υποθέσεις.
Πάντως, την επομένη του «σόου» πολλοί πολιτικοί παράγοντες συμμερίζονται τη βαθιά ανησυχία, που εξέφρασε ο κ. Σαμαράς για του που οδηγούν τη χώρα οι «μεθοδεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας, με την Τουρκία να κλιμακώνει τώρα την προκλητική της «ρητορική» μέσω παρέμβασης και στο κορυφαίο ζήτημα του Σκοπιανού, η πολιτική αστάθεια έχει χτυπήσει «κόκκινο».