vouli-syriza

Προανακριτική και για τους «10» έβγαλαν οι κάλπες για την υπόθεση Novartis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 22/02/18, 06:30
Μετά από 21 σχεδόν ολόκληρες ώρες συνεδρίασης, εν μέσω έντασης και «πόλωσης», η οποία μάλιστα αναμένεται να κορυφωθεί στη συνέχεια, μέσα σε ένα πολύ «βαρύ» κλίμα στην Ολομέλεια στη «σκιά» της σκανδαλολογίας, η Βουλή αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, που φέρονται να εμπλέκονται στην περιβόητη υπόθεση της Novartis.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από την Ν.Δ. και έναν από κάθε ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης) και θα έχει χρονική διάρκεια ενός μηνός.

Με το ρολόι να δείχνει πια… 05:40 κι αφότου είχαν περάσει αρκετές ώρες από το αφήγημα του πρωθυπουργού για… «κάθαρση» του πολιτικού συστήματος από τις «σκιές» του παρελθόντος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές. ι κάλπες, όπως είχε ανακοινωθεί, δεν έφεραν ονόματα αλλά νούμερα. Αυτές αριθμήθηκαν ως εξής: η κάλπη με το Νο 1 ήταν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Νο2 κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Νο 3 για τον Άδωνι Γεωργιάδη, η Νο4 για τον Γιώργο Κουτρουμάνη, η κάλπη με το Νο5 για τον Ανδρέα Λοβέρδο, η Νο 6 κάλπη άνηκε στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, η κάλπη Νο 7 στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, η Νο 8 κάλπη στον Μάριο Σαλμά, η Νο 9 κάλπη στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η κάλπη με το Νο 10 στον Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι βουλευτές της ΝΔ αν και δήλωσαν υπέρ της σύστασης προανακριτικής, ωστόσο δεν προσήλθαν στις κάλπες.

ΔΗΣΥ και το Ποτάμι έριξαν στις δέκα κάλπες δικό τους ψηφοδέλτιο-έκπληξη, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωσή του πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία έκανε γνωστό πως δεν πρόκειται να λάβει μέρος στη διαδικασία.

Κανονικά στην ψηφοφορία προσήλθαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, αφού όπως υπενθύμισε ο κ. Θ. Παφίλης «εμείς παγίως στηρίζουμε κάθε σύσταση προανακριτικής και εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή».

Οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων ψήφισαν «παρών» και στις δέκα κάλπες, ενώ υπέρ ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με την κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου) και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Εξαίρεση θα έκανε κατά δήλωσή του ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος για τον πρώην υπουργό Υγείας της ΝΔ Μάριο Σαλμά, για τον οποίο είπε ότι θα ψηφίσει "όχι" ενώ οι βουλευτές των ΑΝΕΛ πήραν γραμμή για ψήφο κατά συνείδηση. ​

Ειδικότερα, στην κάλπη, για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ψήφισαν 218 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν 27 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 3 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ψήφισαν 218 βουλευτές και 28 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 170 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 8 βουλευτές, παρών ψήφισαν 12 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν 218 βουλευτές, ενώ 28 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 2 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 217 βουλευτές και 26 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 185 βουλευτές και 6 βουλευτές ψήφισαν παρών.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ψήφισαν 218 βουλευτές και 26 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 188 βουλευτές και παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ψήφισαν 217 βουλευτές, 27 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ψήφισαν 218 βουλευτές και 28 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο βουλευτές, παρών ψήφισαν 8 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, ψήφισαν 218 βουλευτές και 26 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 159 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 17 βουλευτές και παρών ψήφισαν 16 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ψήφισαν 218 βουλευτές, ενώ 26 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, ψήφισαν 217 βουλευτές, και 25 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά ένας και παρών ψήφισαν 11 βουλευτές.

Αν σου άρεσε κάνε