vouli-fakos-H793

«Πεδίο μάχης» η Βουλή με 10 κάλπες-Ένταση, «γαλλικά» και πόλωση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 21/02/18, 12:38
«Πεδίο μάχης» θυμίζει η Βουλή στη «σκιά» της σκανδαλολογίας... Η συζήτηση σχετικά με την περιβόητη υπόθεση της Novartis άναψε τα «αίματα» με το... καλημέρα στην Ολομέλεια, όπου ακούστηκαν ακόμη και «γαλλικά» από το προεδρείο.

Πρόκειται για τη «μητέρα των μαχών», η οποία θα ολοκληρωθεί αργά τη νύχτα με την ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με δέκα κάλπες και όχι μία.

Παρακολουθήστε απευθείας τη διαδικασία:



Το πολιτικό «πινγκ πονγκ», το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί σε επίπεδο αρχηγών, «παίζεται», την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να… λάβει τη στήριξη της Άγγελας Μέρκελ για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ κατά τη διμερή συνάντηση στο Βερολίνο και ενώ η Τουρκία εντείνει την προκλητική «ρητορική» μέσω και του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η τακτική της άγριας «πόλωσης» θυμίζει έντονα προεκλογική εκστρατεία, ενώ «πόλεμος» έχει ξεσπάσει για την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων να στηθούν δέκα κάλπες και όχι μία. Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος για τον οποίο κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται στα «χαρακώματα». Τίθεται, πλέον, ανοιχτά ζήτημα συγκάλυψης του Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τη ΔΗΣΥ να ζητεί κάλπη για τον υπουργό Ναυτιλίας, καθώς και για τον Ανδρεά Ξανθό.

Το αίτημα για μία κάλπη απορρίφθηκε και την Τετάρτη με ψηφοφορία δι εγέρσεως, ενώ στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ο «πόλεμος της κάλπης»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας τόνισε πως η χθεσινή απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια, για να προσθέσει ότι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση είναι απολύτως λανθασμένη».

«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» είπε ο κ. Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Γι΄αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη. Σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Παναγιώτη Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.

«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.

Ο κ. Δένδιας ζήτησε, η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, να αποφασίσει για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική» ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «γαλάζιοι» βουλευτές θα παραμείνουν στην αίθουσα, αλλά θα δηλώσουν «παρών» στη σχετική ψηφοφορία.

Παρασκευόπουλος: Ατομικές οι ευθύνες

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος υπονόησε ότι αν τα πέντε πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην πρόταση για προανακριτική και παράλληλα είναι βουλευτές (Α. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Α. Γεωργιάδης, Μ. Σαλμάς) δηλώσουν ότι δεν θα μετέχουν στην ψηφοφορία τότε η διαδικασία μπορεί να γίνει και με μια κάλπη. «Εδώ εξετάζουμε ποινικές ευθύνες. Οι ευθύνες είναι ατομικές. Ο αριθμός των καλπών δεν εξαρτάται από τον αριθμό των υπόπτων και τις κατηγορίες. Ο αριθμός των καλπών εξαρτάται από τους ψηφοφόρους. Το θέμα είναι η διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου. Αν η κάλπη είναι ενιαία εκείνος που θα έχει το κώλυμα να ψηφίσει τον εαυτό του θα αποκαλυφθεί. Αυτό το τεχνικό θέμα θέλει να αποφύγει η επιλογή δέκα καλπών. Αν δεν υπήρχε θέμα να ψηφίσουν οι πέντε τότε δεν θα υπήρχε θέμα για δέκα κάλπες» είπε χαρακτηριστικά.

Τα «γαλλικά» της Χριστοδουλοπούλου

Το θερμόμετρο ανέβηκε περαιτέρω, όταν η Τασία Χριστοδουλοπούλου υπέπεσε σε σοβαρό λεκτικό ατόπημα και μάλιστα από το βήμα του προεδρείου, καθυβρίζοντας τον Χαράλαμπο Αθανασίου!

Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε να λάβει το λόγο για να τοποθετηθεί επί της διαδικασίας για το αν είναι σωστό να στηθούν μία, δέκα ή έντεκα κάλπες -ώστε να συμπεριληφθεί και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, όμως η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου αρνούνταν πεισματικά.

«Κύριε Αθανασίου τα νομικά αφήστε τα λοιπόν. Θέλετε να μιλήσετε νομικά, πολιτικά» είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου ενώ προήδρευε της διαδικασίας. Και νομίζοντας προφανώς ότι έχει κλείσει το τηλέφωνό της, η ξέσπασε εναντίον του βουλευτή της ΝΔ λέγοντας: «Αι στο διάολο…».

Το λεκτικό ατόπημα της κυρίας Χριστοδουλοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια.

Ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι η αντιπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε από τα μικρόφωνα να… διαολοστέλνει τον Χαράλαμπο Αθανασίου.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου αρχικά διέψευσε ότι έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο και στην συνέχεια αρνήθηκε να ανακαλέσει συνεχίζοντας τις ειρωνικές παρεμβάσεις.

Ο «καυτός» διάλογος

Χαράλαμπος Αθανασίου: Αυτό που κάνετε είναι ανεπίτρεπτο. Έχουν ενοχλήσει οι παρεμβάσεις μου που οδήγησαν στην αποκάλυψης της σκευωρίας με τους μάρτυρες Ανακαλέστε.

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Διαβάστε τους νόμους.

Χ. Αθανασίου: έχετε λάθος. Είναι ντροπή για το κοινοβούλιο

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Ήθελε επί προσωπικού ένα λεπτό δεν είπε τίποτα.

Χ. Αθανασίου: Θα ανακαλέσετε;

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Σας παρακαλώ τελειώσατε. Τότε θα δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε. Θα μπορούσαμε να δούμε ένα ψηφοδέλτιο με τα δέκα ονόματα . Πως από πριν θα προσδιοριστεί ποιοι θα παραπεμφθούν στην προανακριτική; Πως από πριν μπορεί να αποκλειστεί ότι κάποιοι μπορεί να μην παραπεμφθούν;»

«Πυρά» Βορίδη

Με... θέμα Κορουμπλή, ρωτώντας την πλειοψηφία, αν ο υπουργός «είναι εμπλεκόμενος», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Μ. Βορίδης για να συνεχίσει «γιατί δεν έχουμε έντεκα κάλπες; Γιατί για το ζήτημα Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης; Η συγκεκριμένη πρόταση κατηγορίες συγκεκριμένες έχει; Για να αποφασίσετε εξάλειψη αξιοποίνου δεν πρέπει να έχετε διαγνώσει χρόνο τέλεσης και πράξη; Πως θα το δείτε αυτό χωρίς επιτροπή; Από τα έντεκα ονόματα, στα πέντε δεν κάνετε καμία αναφορά. Βενιζέλος, Πικραμένος, Σαλμάς, Λυκουρέντζος και Κουτρουμάνης. Δεν κάνετε καμία αναφορά σε αυτούς. Δεν υπάρχει πράξη. Για τους υπόλοιπους κατηγορία κάνετε; Όχι. Παίρνετε αποσπάσματα επιλεκτικά της δικογραφίας και κάτι αναφέρετε σε αυτό».

«Ζητάτε να συγκροτηθεί επιτροπή προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής. Θα γίνει μια ενδιαφέρουσα νομική συζήτηση. Η βουλή και η επιτροπή είναι νομικό φόρουμ; Αυτό θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης. Εδώ είναι το κεφάλαιο σκευωρία. Γιατί αφού βεβαίως αυτή η δικογραφία δεν έχει τίποτα πλην τριών κουκουλοφόρων μαρτύρων , που να αποτολμήσετε να διατυπώσετε κατηγορίες;» συνέχισε ο κ. Βορίδης και εξήγησε «Το αντικείμενο εδώ είναι ένα. Έχει αρμοδιότητα η Βουλή να ασκήσει σχετικές διώξεις; Δεν έχουμε κατηγορίες. Το μόνο που θα γίνει είναι συζήτηση επί της αρμοδιότητας. τι της θέλετε τις δέκα κάλπες; Στο ερώτημα που θέτετε η απάντηση είναι μία κάλπη».

Βγαίνουν «μαχαίρια» για Μαξίμου-ΝΔ

Το Μαξίμου επιμένει στη «γραμμή» του «μεγαλύτερου ακόμα και από το αντίστοιχο της Siemens σκανδάλου», ωστόσο έχει χαμηλώσει τους τόνους κατά τα τελευταία 24ωρα, καθώς δεν έχουν βγει στη «φόρα» οι αποκαλύψεις, που διεμήνυε.

Εξάλλου, η πρωτοφανής πρόκληση της ‘Αγκυρας στα Ίμια… άλλαξε και πάλι την «ατζέντα», κλιμάκωσε όμως παράλληλα και το «μέτωπο» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, την ώρα δε που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛπαραμένουν χωρισμένοι σε… στρατόπεδα για το Σκοπιανό. Το «εμπόλεμο» κλίμα οδηγεί βήματα πίσω τους επενδυτές, όπως δείχνει η εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ διεθνείς οίκοι «παίζουν» το σενάριο των πρόωρων εκλογών, κάνοντας λόγο για αστάθεια κι αβεβαιότητα στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, μόλις λίγους μήνες πριν λήξει το ελληνικό πρόγραμμα το ερχόμενο καλοκαίρι.

Από την πλευρά της, πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους, επιμένοντας πως η κυβέρνηση έχει στήσει μία «σκευωρία» σε βάρος των αντιπάλων της και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η ίδια δεν μπορεί να διαχειριστεί ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές «τριβές» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση και η ψηφοφορία θα έχουν «φόντο» τις μηνύσεις των κκ. Σαμαρά, Αβραμόπουλου, Βενιζέλου και Γεωργιάδη, καθώς και το «βαρύ κατηγορώ» τους για τους μάρτυρες-«κουκουλοφόρους».

Το λόγο αναμένεται να λάβουν οι εννέα εκ των δέκα φερόμενων, ως εμπλεκόμενων προσώπων, ενώ ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα, καθώς θα απουσιάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών καθηκόντων του.

Το πολιτικό «πινγκ πονγκ» θεωρείται παραπάνω από δεδομένο, με τον πρόεδρο της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, να ετοιμάζεται για μία εφ’όλης της ύλης αντεπίθεση, ενώ όσον αφορά τους κυβερνητικούς παράγοντες, εκείνοι θα κάνουν «παιχνίδι» με το γνωστό αφήγημα του «ηθικού πλεονεκτήματος».

Αν σου άρεσε κάνε