Υπόθεση Novartis: Μυρίζει «μπαρούτι» για τις «κουκούλες» στη Βουλή
Στην έναρξη η αντιπρόεδρος του σώματος, Τασία Χριστοδουλοπούλου εξήγησε στους βουλευτές τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης , όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Παρακολουθήστε απευθείας τη συζήτηση στην Ολομέλεια:
Ένταση με το... καλημέρα
Οι τόνοι ανέβηκαν με το... καλημέρα, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας τόνισε πως η χθεσινή απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια, για να προσθέσει ότι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση είναι απολύτως λανθασμένη».
«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» είπε ο κ. Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Γι΄αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη. Σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Παναγιώτη Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.
«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.
Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε, η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, να αποφασίσει για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
«Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική» ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου.
Η διαδικασία
Ο κύκλος ομιλιών θα «ανοίξει» με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των οκτώ κοινοβουλευτικών ομάδων και ενός εκπροσώπου από την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών.
Το λόγο θα λάβουν και οι 9 από τους 10 προτεινόμενους για παραπομπή (ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα καθώς θα απουσιάζει στο εξωτερικό λόγω των υποχρεώσεων ως επίτροπος ΕΕ), ενώ η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων η ψηφοφορία θα διεξαχθεί – κατά πάσα πιθανότητα – με δέκα κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που προτείνεται για παραπομπή σε προανακριτική.
Πάντως, η σύγκρουση πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης που επεκτάθηκε και στον αριθμό των καλπών – αν θα είναι 10 ή 1 – αφορούσε κυρίως στο αν η διαδικασία της ψηφοφορίας θα είναι προσωποποιημένη ή όχι.
Αν δηλαδή οι βουλευτές θα ψηφίζουν ξεχωριστά για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο την παραπομπή του ή αν θα τοποθετηθούν γενικά για το αν εγκρίνουν ή όχι την πρόταση της πλειοψηφίας για προανακριτική.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέος γύρος εντάσεων για τα διαδικαστικά και να αποφασιστεί τελικά η ψηφοφορία να γίνει με μια κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει τα ονόματα των δέκα πολιτικών προσώπων.
Η «μητέρα των μαχών»
Όπως έγραφε νωρίτερα το xrimaonline.gr, την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ θα επιχειρεί να… λάβει τη στήριξη της Άγγελας Μέρκελ για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ κατά τη διμερή συνάντηση στο Βερολίνο και ενώ η Τουρκία εντείνει τώρα την προκλητική «ρητορική» μέσω και του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στη Βουλή μυρίζει «μπαρούτι» από το «μπουρλότο» της υπόθεσης Novartis.
Ο πολιτικός «πόλεμος», που έχει ξεσπάσει στη «σκιά» της σκανδαλολογίας, αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, κατά τη «μαραθώνια» συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπου θα γίνει συζήτηση και ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η νύχτα προβλέπεται μακριά…
Το Μαξίμου επιμένει στη «γραμμή» του «μεγαλύτερου ακόμα και από το αντίστοιχο της Siemens σκανδάλου», ωστόσο έχει χαμηλώσει τους τόνους κατά τα τελευταία 24ωρα, καθώς δεν έχουν βγει στη «φόρα» οι αποκαλύψεις, που διεμήνυε.
Εξάλλου, η πρωτοφανής πρόκληση της ‘Αγκυρας στα Ίμια… άλλαξε και πάλι την «ατζέντα», κλιμάκωσε όμως παράλληλα και το «μέτωπο» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, την ώρα δε που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛπαραμένουν χωρισμένοι σε… στρατόπεδα για το Σκοπιανό. Το «εμπόλεμο» κλίμα οδηγεί βήματα πίσω τους επενδυτές, όπως δείχνει η εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ διεθνείς οίκοι «παίζουν» το σενάριο των πρόωρων εκλογών, κάνοντας λόγο για αστάθεια κι αβεβαιότητα στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, μόλις λίγους μήνες πριν λήξει το ελληνικό πρόγραμμα το ερχόμενο καλοκαίρι.
Από την πλευρά της, πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους, επιμένοντας πως η κυβέρνηση έχει στήσει μία «σκευωρία» σε βάρος των αντιπάλων της και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η ίδια δεν μπορεί να διαχειριστεί ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές «τριβές» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.
Το μόνο σίγουρο είναι πως στη σημερινή διαδικασία θα σημειωθεί άγρια «πόλωση», που θα θυμίζει έντονα προεκλογική εκστρατεία, ενώ χθες προηγήθηκε η «μάχη της κάλπης», με την κυβερνητική πλειοψηφία να επιδιώκει να στηθούν δέκα για κάθε φερόμενο, ως εμπλεκόμενο και την αντιπολίτευση να ζητεί μία. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι θέλει να επιστρέψει ο φάκελος της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, ώστε να συνεχιστεί η «ομηρία» των πολιτικών της αντιπάλων.
Η απόφαση για δέκα κάλπες ελήφθη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε με 18 υπέρ έναντι 8 κατά. «Παρών» δήλωσαν ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ενώ απών ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Η ΝΔ και η ΔΗΣΥ, από την πλευρά τους, πρότειναν μία ψηφοφορία, χωρίς να συνοδεύεται από ψήφο στα δέκα πρόσωπα. Ωστόσο, η τελική απόφαση για τον αριθμό αναμένεται σήμερα.
Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι η ΝΔ θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ανάγκη να υπάρξει μία κάλπη. Στην περίπτωση που η πλειοψηφία επιμείνει να στηθούν δέκα κάλπες, τότε η οι «γαλάζιοι» βουλευτές θα παραμείνουν στην αίθουσα, αλλά θα δηλώσουν «παρών» στη σχετική ψηφοφορία.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση και η ψηφοφορία θα έχουν «φόντο» τις μηνύσεις των κκ. Σαμαρά, Αβραμόπουλου, Βενιζέλου και Γεωργιάδη, καθώς και το «βαρύ κατηγορώ» τους για τους μάρτυρες-«κουκουλοφόρους».
Το λόγο αναμένεται να λάβουν οι εννέα εκ των δέκα φερόμενων, ως εμπλεκόμενων προσώπων, ενώ ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα, καθώς θα απουσιάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών καθηκόντων του.
Το πολιτικό «πινγκ πονγκ» θεωρείται παραπάνω από δεδομένο, με τον πρόεδρο της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, να ετοιμάζεται για μία εφ’όλης της ύλης αντεπίθεση, ενώ όσον αφορά τους κυβερνητικούς παράγοντες, εκείνοι θα κάνουν «παιχνίδι» με το γνωστό αφήγημα του «ηθικού πλεονεκτήματος».