Μυστική διπλωματία στη «σκιά» της σκανδαλολογίας
Παρά το ηχηρό μήνυμα της «πλατείας» κόντρα στους μέχρι τώρα χειρισμούς της Αριστεράς για το κορυφαίο θέμα των Σκοπίων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κινείται στο πλαίσιο της μυστικής διπλωματίας και μάλιστα ανεβάζοντας τώρα «ταχύτητα» ως προς τις διαβουλεύσεις.
Όπως αιφνιδιαστικά διέρρευσε η παρουσία του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, την επομένη κιόλας του συλλαλητηρίου κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία», έτσι αναπάντεχα «έφτασε» μόλις χθες η πληροφορία ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογός του Νικολά Ντιμιτρόφ είχαν συνάντηση στη Βενετία, την οποία μάλιστα ανανέωσαν για σήμερα, Τρίτη με τη συμμετοχή και του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Το τετ-α-τετ των δύο υπουργών ήταν προγραμματισμένο να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Ουδείς γνώριζε, ωστόσο, τον ακριβή χρόνο και τόπο, με τους περισσότερους παρατηρητές πάντως να εκτιμούν ότι οι κκ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα πραγματοποιούσαν συνάντηση στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στην πρωτεύουσα της προεδρεύουσας Βουλγαρίας στις 14-15 του μηνός.
Όπως φαίνεται, οι υπουργοί όχι μόνο επέσπευσαν το ραντεβού τους, αλλά του έδωσαν και μεγαλύτερη βαρύτητα, αν σκεφτεί κανείς ότι απουσίαζε από τη συνάντηση ο Νίμιτς, έχοντας έτσι κατά κάποιο τρόπο… υποβαθμίσει τη συμβολή του μεσολαβητή του ΟΗΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε στον ομόλογό του το σχέδιο Συμφώνου, το οποίο συντάχτηκε από τον ίδιο και υπηρεσιακούς παράγοντες, σε συνεργασία με το Επιστημονικό Συμβούλιο, που σημαίνει πως η σημερινή τριμερής είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς εγκαινιάζει την έναρξη των επιχειρησιακών διαπραγματεύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί αφενός ότι οι… εσπευσμένες διαβουλεύσεις γίνονται στη «σκιά» μίας έντονης σκανδαλολογίας μετά τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει στην εγχώρια πολιτική σκηνή για την υπόθεση της Novartis και αφετέρου ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ βρισκόταν χθες στην Τουρκία, η οποία έχει επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές προκλητικό «κρεσέντο», αποκαλώντας τους Σκοπιανούς «Μακεδόνες».
«Η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της "Μακεδονίας", επειδή η Ελλάδα είναι λάθος», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για τους μετανάστες από βαλκανικές χώρες.
«Τούρκοι και "Μακεδόνες" είναι αδέλφια», είχε τονίσει ο ίδιος, σημειώνοντας πως «η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα πίσω από την "Μακεδονία"».
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «άδικες» τις ελληνικές ενστάσεις για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως : «Η Τουρκία θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της "Μακεδονίας" και δεν θα επιτρέψει να αλλάξει όνομα».
Εξίσου σημαντική, βέβαια, είναι η επισήμανση ότι το χθεσινό αιφνιδιαστικό τετ-α-τετ των κκ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ έγινε με «φόντο» τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ζήτημα του Σκοπιανού κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία έγινε ώστε να αποφασιστεί η «λύση» της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.
Διαψεύδοντας πως η «καυτή» αυτή υπόθεση βρίσκεται στο προσκήνιο, με απώτερο σκοπό να αλλάξει η πολιτική ατζέντα εν μέσω μεγάλων και κρυφών «παζαριών» για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «με βάση τον στόχο της αποκατάστασης των στρεβλώσεων του παρελθόντος, πορευόμαστε και στα εθνικά θέματα».
Σχολιάζοντας το ογκώδες συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα, ο κ. Τσίπρας είπε πως «κάποιοι είπαν ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν αγνοούμε κανέναν. Όμως αναρωτιέμαι ποιό ήταν το μήνυμα αυτής της διαδήλωσης».
Και σημείωσε: «Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολη διαπραγμάτευση, είναι όμως ο μόνος δρόμος. Έχουμε αναλάβει να κλείσουμε ένα κεφάλαιο με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και να αποτρέψουμε χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα…Το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα καλώς ή κακώς το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το αποδέχθηκε με την αποδοχή της ονομασίας τους ως ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Της προσωρινής ονομασίας πΓΔΜ. Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω. Να σταματήσουν οι γείτονες να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό. Να τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν. Και έγιναν σημαντικά βήματα, όπως με την μετονομασία του αεροδρομίου. Και να σταματήσουν τις αλυτρωτικές αναφορές».
Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν έντονη δυσφορία στον πολιτικό κόσμο και μάλιστα σε μία πολύ τεταμένη συγκυρία. Πάντως, από το προσκήνιο… έχει εξαφανιστεί ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, ο οποίος, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό επισπεύδονται, εξακολουθεί να μην τηρεί σαφή στάση για το κορυφαίο αυτό ζήτημα, έχοντας από τη μία θέσει «βέτο» κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» αλλά από την άλλη δηλώνοντας «μαζί μέχρι τέλους με τον πρωθυπουργό» και απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά. Ο Πάνος Καμμένος… ακούστηκε μόνο για την υπόθεση πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, καθώς η δικογραφία έχει κατατεθεί στη Βουλή, προς διερεύνηση ευθυνών για το ενδεχόμενο της απιστίας.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν και οι δηλώσεις του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος έθεσε θέμα αλλαγής και της ονομασίας του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. «Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια» είπε το βράδυ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. «Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό, θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε».