tsipras-ko-syriza-novartis

Με το αφήγημα του «ηθικού πλεονεκτήματος» η «εντολή» για προανακριτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 12/02/18, 12:28
«Τίποτα κρυφό, όλα στο φως χωρίς λαϊκά δικαστήρια, μόνη οδός η προανακριτική» για την υπόθεση Novartis. Σε αυτή την επικοινωνιακή «γραμμή» κινήθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του - γνωστού πια - «αφηγήματος» περί «ξάστερου ουρανού» όσον αφορά το ποινικό μητρώο της κυβέρνησής του, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, μάχεται «μόνη» της εναντίον ενός παλιού «διεφθαρμένου» πολιτικού και μιντιακού καθεστώτος.

Ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να επαναφέρει στην ατζέντα τα περί «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς, στον απόηχο μίας έντονης σκανδαλολογίας, επαναλαμβάνοντας το «αφήγημα» του «μας χωρίζει μία άβυσσος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους, όπως ήταν κι αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ξανά και ξανά στα περί «διαπλοκής» και «ιδιοτέλειας» των προηγούμενων κυβερνήσεων, την ώρα που οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Λοβέρδος ζητούν επιτακτικά την άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων-«κουκούλα».

«Δείχνοντας», ως στόχο της Αριστεράς, την εξαφάνιση οποιασδήποτε «σκιάς» υπάρχει από το… παρελθόν στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ο κ. Τσίπρας έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησής του, η οποία είναι η «μόνη» που και θέτει και πετυχαίνει αυτό το στοίχημα, όπως διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Καλύπτοντας» τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν αφανίσει τη μεσαία τάξη, ο πρωθυπουργός επέρριψε την ευθύνη για το τέλμα, στο οποίο έχει φτάσει η χώρα, στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίες, όπως είπε, έδειχναν ανοχή σε υποθέσεις διαφθοράς. «Η χώρα κατέληξε εκεί, όπου κατέληξε όχι μόνο λόγω των χρόνιων στρεβλώσεων του αναπτυξιακού μοντέλου και της ταξικής μονομέρειας, αλλά και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης του δημόσιου χρήματος κι εκτεταμένης κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλου, που να μην έπαιξε η κασέτα περί πολιτικής δίωξης. Και σήμερα τα ίδια βλέπουμε».

«Η δική μας ευθύνη είναι πολύ μεγάλη, για την αριστερά και τους πολιτικούς της κώδικες. Αλλά είναι και ζήτημα για το αύριο της χώρας, για την ανάπτυξη. Τίποτα κρυφό, κάτω από το χαλί. Αλλά όχι στο κυνήγι μαγισσών», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον οικονομικό αντίκτυπο της υπόθεσης Novartis, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «μόνο για αυτή το κόστος ανέρχεται σε 23 δισ., πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Αυτά τα χρήματα έλλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων και οδήγησαν τα ασφαλιστικό σύστημα στα βράχια». Και σημείωσε: «το πιο ανήθικο είναι ότι το πάρτι συνεχίστηκε και μετά τα μνημόνια. Σήμερα ξεμπερδεύουμε και με τη χυδαιότητα του "εμείς τα φάγαμε". Δεν τα φάγαμε μαζί, δεν είμαστε όλοι ένοχοι. Πολιτικά τον ξέρουμε τον ένοχο».

Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφήνοντας «αιχμές» για το «βαρύ κατηγορώ» των φερόμενων ως εμπλεκομένων κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, ο ίδιος τόνισε πως «σύντομα θα αποκαλυφθεί ποιοι είναι οι αληθινοί κουκουλοφόροι, με τα λευκά κολάρα, που είχαν θρονιαστεί σε υπουργικά γραφεία».

Δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την πολυεθνική φαρμακευτική, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «πέρα από την απόδοση ποινικών ευθυνών υπάρχει και το ζήτημα της ζημιάς που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο. Η κυβέρνησή μας δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που έχασε το Δημόσιο. Δεν θα κάνουμε αυτό που έγινε με την Siemens».

Χαρακτηρίζοντας, ουσιαστικά, ως «μονόδρομο» τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης».

Απαντώντας στις επικρίσεις που έχουν ακουστεί για την παραγραφή της υπόθεσης, είπε πως «όποιος σήμερα, αντί να μλάει για την ουσία της υπόθεσης, μιλάει για παραγραφή, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να κραυγάζει είτε ενοχή είτε επιθυμία συγκάλυψης».

«Εκφοβίζει ο Μητσοτάκης»

Τηρώντας την τακτική της άγριας «πόλωσης» με τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα «βέλη» του προσωπικά κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη μεταλλαγμένη ΝΔ, που έχουν αποδυθεί σε μια εκστρατεία εκφοβισμού».

«Ποιος κυβερνά πραγματικά αυτό το κόμμα. Με ποια στοιχεία ένα κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση καταγγέλλει σημεία, τέρατα και σκευωρίες; Ποιο σύνταγμα & ποιος νόμος επιτρέπει να απειλούνται μάρτυρες και δικαστικοί λειτουργοί».

Ακόμα, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να «μιλήσει με ονόματα. Να πει ποιος έστησε την υπόθεση, ποιος λειτουργεί κατ'εντολή της κυβέρνηση, ποιος ενέπλεξε το FBI. Αν του έχει πολιτικό σθένος ας το κάνει. Αλλά φοβάμαι ότι είναι όμηρος μια ακροδεξιάς ομάδας στη ΝΔ».

Αναρωτιέται για το μήνυμα της πλατείας

Διαψεύδοντας πως η υπόθεση της Novartis βρίσκεται στο προσκήνιο, ώστε να αλλάξει η πολιτική ατζέντα εν μέσω διαπραγμάτευσης για το θέμα των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «με βάση τον στόχο της αποκατάστασης των στρεβλώσεων του παρελθόντος, πορευόμαστε και στα εθνικά θέματα, όπως αυτό της ΠΓΔΜ».

Σχολιάζοντας το ογκώδες συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα, ο κ. Τσίπρας είπε πως «κάποιοι είπαν ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν αγνοούμε κανέναν. Όμως αναρωτιέμαι ποιό ήταν το μήνυμα αυτής της διαδήλωσης».

Υποστήριξε, μάλιστα, πως τον όρο «Μακεδονία» η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια. «Κάποιοι, ανοήτως, είπαν ότι η υπόθεση Novartis στήθηκε για να αλλάξει η ατζέντα γύρω από την ΠΓΔΜ. Μήπως, αντιθέτως, κάποιοι έσπευσαν να πουλήσουν πατριωτισμό για να συγκαλύψουν τις ευθύνες των πράξεων και παραλείψεών τους;», διερωτήθηκε.

Αν σου άρεσε κάνε