Αναζητούσαν «από μηχανής θεό» και τον... βρήκαν στον ντόρο με τη Novartis
Την επομένη κιόλας του συλλαλητηρίου κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τον όγκο του, αλλά και τη σπουδαιότητα της μαζικής συμμετοχής των πολιτών σε αυτό, προχωρώντας ακόμη και σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος σε μία ιστορική ομιλία στην πλατεία Συντάγματος χαρακτήρισε τους κυβερνώντες «εθνομηδενιστές».
Η επικοινωνιακή τακτική του Μεγάρου Μαξίμου να επιδίδεται σε «κόντρες» ακόμα και για τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο είναι ενδεικτική της αμηχανίας του πρωθυπουργού, αλλά και σύσσωμης της κυβέρνησης μπροστά στο βροντερό «όχι» της κοινής γνώμης στη χρήση του όρου «Μακεδονία», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας γυρεύει «συμμάχους», που θα τον στηρίξουν, αν το «ρήγμα» με τους ΑΝΕΛ ραγίσει οριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση, που έγινε στην Αθήνα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη στην πλατεία Συντάγματος, τον Οκτωβρίου του 1981, με ομιλητή τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Αυτό ενδεχομένως, που προβληματίζει την Ηρώδου Αττικού, είναι μήπως και τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ανοίξουν τον Ασκό του Αιόλου για ανάλογες, μεγέθους και σημασίας, διαμαρτυρίες στο μέλλον, αυτή τη φορά κατά των συνολικών χειρισμών της κυβέρνησης της Αριστεράς, με αιχμή «καυτά» ζητήματα της καθημερινότητα και της οικονομίας.
Έτσι ξαφνικά… την επομένη του συλλαλητηρίου ξέσπασε και ο ντόρος γύρω από την υπόθεση της Novartis, με τη δικογραφία να παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή να κάνει λόγο για σκάνδαλο μεγαλύτερο κι από εκείνο της Siemens. Στο Μαξίμου έσπευσαν να βρουν έναν «από μηχανής θεό», ώστε να αναπροσανατολίσουν την οργισμένη κοινή γνώμη.
Και τον βρήκαν. Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου εστάλη η δικογραφία για τη Novartis, η οποία αναφέρεται σε ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών πρώτης «γραμμής», Υγείας, Οικονομικών κι Ανάπτυξης, με το πολιτικό «θερμόμετρο» να ανεβαίνει στα ύψη.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε, όμως, η παρουσία του κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, την ώρα ακριβώς που διέρρευσε ότι η δικογραφία της Novartis παραδόθηκε από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς Ντζούρα και Μανώλη.
Η εξέλιξη της υπόθεσης δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία», καθώς δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, αλλά και υπουργοί, όπως ο Πάνος Καμμένος και ο Παύλος Πολάκης, έκαναν λόγο για επικείμενες διώξεις που θα ασκηθούν από τη Δικαιοσύνη κατά πολιτικών προσώπων προηγούμενων κυβερνήσεων, που δεν κατονομάζονται, έπειτα από καταθέσεις που έδωσαν στις ΗΠΑ «προστατευόμενοι» μάρτυρες για δωροδοκίες από την εν λόγω φαρμακευτική εταιρεία.
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Ο κάθε υπουργός φαίνεται τι έκανε στα νούμερα. Αν πάρετε την τωρινή ΕΛΣΤΑΤ θα δείτε ότι πέτυχα επί υπουργίας μου την χαμηλότερη φαρμακευτική δαπάνη όλων των εποχών. Εάν στην εποχή μου, που η Novartis είχε ζημιές, ενώ σήμερα έχει κέρδη, κατάφερα να τους κόβω εκατοντάδες εκατομμύρια να τους γυρνάω από τα κέρδη στην ζημιές και να με πληρώνουν από πάνω δεν κάνω για υπουργός, κάνω για αυτοκράτορας. Ας αφήσουν τις τρίχες, εδώ είμαστε δεν έχω αμφιβολία ότι ο Τσίπρας θα κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει στην εξουσία, θα πετάξουν λάσπη, θα βρουν ψευδομάρτυρες, το έκαναν και στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στο Ερρίκος Ντυνάν».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς, τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας έχουν ήδη παραγραφεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η εγχώρια πολιτική σκηνή μοιάζει με «καζάνι που βράζει» και οι πολίτες με «θεατές στο ίδιο έργο», καθώς κάθε φορά που η κυβέρνηση εκτίθεται από έκτακτες πολιτικές εξελίξεις «στρίβειν» δια της διαπλοκής και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.