«Μαύρο» στους χειρισμούς Τσίπρα «έβγαλε» το συλλαλητήριο
Της Βούλας Μαλαίνου
Η... επικοινωνιακή τακτική του Μεγάρου Μαξίμου να κλείνει τα μάτια μπροστά στη μαζική ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών στο χθεσινό συλλαλητήριο, είναι ενδεικτική της αμηχανίας του πρωθυπουργού απέναντι στο ηχηρό μήνυμα, που για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα, του έστειλε η κοινή γνώμη: ο όρος «Μακεδονία» δεν θα χρησιμοποιηθεί για να λυθεί το Σκοπιανό.
Από την άλλη, η στάση του Πάνου Καμμένου για τη λαοθάλασσα που πλημμύρισε το Σύνταγμα σε μία ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, επιβεβαιώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να κλείσει το κεφάλαιο «Σκοπιανό», ακόμη και αν οι συμβιβασμοί που ο ίδιος ετοιμάζεται να κάνει, δεν έχουν την πλήρη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου.
Όπως, έξαλλου, διέρρευσε την προηγούμενη μάλιστα του συλλαλητηρίου, ο κ. Τσίπρας είπε στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου ότι όσο ο ίδιος «κάθεται στην καρέκλα του πρωθυπουργού, έχει την ευθύνη απέναντι στην Ελλάδα να λύσει το εθνικό αυτό ζήτημα».
Την ίδια στιγμή, όμως, σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγραψε πως το μήνυμα του λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί. «Η ενότητα των Ελλήνων δεν μπορεί να αμαυρωθεί από ακραίους, το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί», ανέφερε.
Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θυμίζει «Βαβέλ». Βέβαια, αν και ο κ. Καμμένος βάζει «βέτο» σε μία συμφωνία που θα προβλέπει τον όρο «Μακεδονία», εντούτοις ο ίδιος προτάσσει το «αφήγημα» του «μαζί μέχρι τέλους με τον κ. Τσίπρα», αποδεικνύοντας πως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι μιλούν την ίδια γλώσσα, όσον αφορά το διακαή πόθο τους για την παραμονή τους στην εξουσία. Συνεπώς, υπάρχει το δυνατό «σημείο», όπου οι δύο παρατάξεις ενώνονται, παρά τις «ιδεολογικές», όπως στελέχη και των δύο κομμάτων τις χαρακτηρίζουν, διαφορές.
Προς το παρόν... όλα δείχνουν ρευστά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Σκοπιανού, καθώς και η κλιμακούμενη προκλητικότητα από την πλευρά των Σκοπίων δυσκολεύει τις περαιτέρω συζητήσεις. Στο εσωτερικό «μέτωπο», πάντως, το τοπίο παραμένει «θολό», ύστερα από το «βροντερό» όχι της κοινής γνώμης, που συνοδεύτηκε από την ιστορική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος χαρακτήρισε τους κυβερνώντες «εθνομηδενιστές».
Στην Ηρώδου Αττικού επιμένουν πως δεν έγινε «σεισμός» από την κοσμοσυρροή, που «έπνιξε» το κέντρο της Αθήνας, πως η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ανήκει στους «ευσεβείς πόθους» του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι μάλιστα δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
Ωστόσο, το λαϊκό ρεύμα ήταν τόσο ισχυρό, που αναδείχτηκε η συσσωρευμένη οργή των Ελλήνων για τις πολιτικές που ακολουθούνται σε όλα τα επίπεδα. Πολίτες από κάθε γωνιά της γης, ανεξαρτήτως κομματικής βάσης, «κατέβηκαν» στο Σύνταγμα και διαδήλωσαν κατά της μυστικής διπλωματίας, που επιχειρεί η κυβέρνηση για ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα.
«Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και προσθέτει:
«Ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία».
«Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη», επισημαίνει και καταλήγει: «αυτή την στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει».
Μόλις προχθές η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στις προκλητικές δηλώσεις του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, περιείχε το μήνυμα πως βάση των συνομιλιών των δύο πλευρών είναι όσα συμφωνήθηκαν στο Νταβός.
Όμως, η απάντηση της κοινής γνώμης στους κυβερνητικούς χειρισμούς, θα έπρεπε να είναι «μπούσουλας» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ειδικά ενώ ο Ζόραν Ζαεφ από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει πως όποια λύση βρεθεί, θα τεθεί στην κρίση των Σκοπιανών.
Υπενθυμίζουμε εδώ πως και ο κ. Καμμένος είχε εισηγηθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Όμως, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος εξακολουθεί να προτείνει «λύσεις», πάντα υπό το γνωστό «βέτο» και με συνοδεία το νέο «αφήγημα», της υπευθυνότητας των ΑΝΕΛ, η οποία δεν επιτρέπει την πτώση της κυβέρνησης.