«Μακρύς» και... δύσβατος ο δρόμος για λύση
Από τη μία η μυστική διπλωματία με την οποία επέλεξε να κινηθεί η κυβέρνηση, από την άλλη η διφορούμενη στάση του Πάνου Καμμένου και στην απέναντι όχθη οι περιορισμένοι...ελιγμοί του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ώστε να «περάσει» στο δικό του εσωτερικό «μέτωπο» τα περί αλλαγών στο Σύνταγμα, «θολώνουν» το τοπίο.
Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επισκέπτεται σήμερα, Τετάρτη τα Σκόπια, όπου θα μεταφέρει στον Νικόλα Ντιμιτρόφ, τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, τις ελληνικές προτάσεις, ως μέρος του Συμφώνου για λύση-πακέτο, το οποίο συντάσσει η Αθήνα και θα καταθέσει εντός του Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται πως βασικό στοιχειό των ελληνικών προτάσεων είναι σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη, όπως ακριβώς δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη.
Μόλις λίγες ώρες, όμως, προτού ο Νίμιτς δει τον Ντιμιτρόφ, ο Σκοπιανος υπουργός πυροδότησε το κλίμα, δηλώνοντας πως οι δημόσιες ανακοινώσεις περί των ελληνικών τελικών προτάσεων δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω συνομιλίες, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση.
Τα «βλέμματα», λοιπόν, είναι στραμμένα στην σημερινή τοποθέτηση του Ντιμιτρόφ μετά τις επαφές του με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ.
Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί στην κυβέρνηση για το συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με τις ευλογίες - τώρα - της Εκκλησίας, η οποία άλλαξε στάση σε σχέση με το μήνυμα αποκήρυξης, το οποίο είχε στείλει ο Ιερώνυμος κατά το τετ-α-τετ του με τον πρωθυπουργό ενόψει της πρώτης μαζικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία» για την επίλυση του Σκοπιανού στη Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι ΑΝΕΛ τα «γύρισαν» σχετικά με το συλλαλητήριο, δηλώνοντας τώρα πως θα πάνε...ως πολίτες, αφότου ο πρόεδρος τους από τη μία υποστηρίζει πως θα μείνει «μέχρι τέλους» με τον Αλέξη Τσίπρα και από την άλλη θέτει «βέτο» στη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Μάλιστα, το κόμμα του μικρού κυβερνητικού εταίρου προτάσσει μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ την εξάλειψη του αλυτρωτισμού ως το κύριο και βασικό ζήτημα. Τάδε Έφη η εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ και εντάσεις, ωστόσο οι ΑΝΕΛ τηρούν «υπεύθυνη στάση» και δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση... «ούτε μια στο δισεκατομμύριο», πρόσθεσε ο κ. Παπαχριστόπουλος.
Οι επικοινωνιακοί ελιγμοί συνεχίζονται και θα εντείνονται όσο στο ΥΠΕΞ «γράφουν» το Σύμφωνο, το οποίο και θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο. Πάντως, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε χθες πως δεν έχει χρονοδιάγραμμα ως προς τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως ενδεχομένως και να συνεχιστούν και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο. Αυτό, ενώ ο Νίμιτς επανέλαβε σε δηλώσεις του μετά το γεύμα εργασίας πως «τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων», ενώ ο κ. Καμμένος δήλωνε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση, έχοντας προεξοφλήσει... αδιέξοδο.