Λύση-πακέτο «έδειξε» στον Νίμιτς ο Κουμουτσάκος
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τη ΝΔ, ιο κ. Κουμουτσάκος τόνισε, απευθυνόμενος στον κ. Νίμιτς, πως πρέπει να επιλυθούν τα μεγάλα ανοιχτά θέματα, από το όνομα και την αλλαγή του Συντάγματος μέχρι τον αλυτρωτισμό.
Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Σκοπίων, εμμένοντας στην αρχική του θέση πως η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διάλογο, αφού η κυβέρνηση διατηρεί τη «διγλωσσία», αποφεύγοντας να καταθέσει μία σαφή κι ενιαία πρόταση.
Στην παρέμβασή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυσε πως η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου προβαίνει σε παραχωρήσεις, χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η πολύ σοβαρή (όπως τη χαρακτήρισε) παράλειψη του πρωθυπουργού να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, εξασθένησε την εθνική γραμμή.
Στην οδό Πειραιώς, άλλωστε, τονίζουν πως ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα, δε μπορεί να γίνει αποδεκτός, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδας.
Αισιόδοξος, λέει, ο Νίμιτς-Σύμφωνο τον Φεβρουάριου προανήγγειλε ο Κοτζιάς
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος βρίθει αντιφάσεων και ο Ζόραν Ζάεφ μοιάζει κάθε άλλο παρά... ευέλικτος, ώστε να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα όσον αφορά δικό του εσωτερικό πεδίο.
Παρόλα αυτά, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ φέρνει… στις βαλίτσες του «αισιοδοξία» για επίλυση του Σκοπιανού, επικαλούμενος την κατάλληλη – πια – συγκυρία, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάνει λόγο για δημοψήφισμα, εάν βρεθεί λύση.
Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό «βαρόμετρο» θα… δείξει, όταν ο κ. Νίμιτς θα θέσει επί τάπητος τις προτάσεις του, δίνοντας περιθώριο διμήνου και στις δύο πλευρές να καταλήξουν… Προς το παρόν αναμένουμε τις εξελίξεις μετά και το γεύμα εργασίας, που θα του παραθέσει ο υπουργός Εξωτερικών σήμερα το απόγευμα.
Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς τόνισε σε δηλώσεις του πως τα Σκόπια πρέπει να αναγνωρίζονται με τη συνταγματική τους ονομασία, που είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ενώ πρότεινε σύνθετη ονομασία με προσδιορισμό αμετάφραστο.
«Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» επέμεινε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα είχε εθνικό και οικονομικό όφελος από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
«Εντός Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει Σύμφωνο στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρα, που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος» γνωστοποίησε ο υπουργός.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ακόμη ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, ωστόσο παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος.
Σημείωσε εξάλλου ότι η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους ξένους παράγοντες (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ) να μην εμπλακούν στη διαπραγμάτευση, γιατί, όπως εκτίμησε, «σημαίνει ότι δεν θέλουν λύση».