nimits-kotzias

Υπό τον Μάθιου Νίμιτς συνεχίζεται το «πόκερ» για το όνομα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 30/01/18, 08:13
Υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ συνεχίζεται το σκληρό πόκερ για το Σκοπιανό, την ώρα που η κυβερνητική διγλωσσία για το όνομα διατηρείται, ενώ οι ασκήσεις ισορροπίας στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό εντείνονται.

Ο Μάθιου Νίμιτς καταφτάνει σήμερα, Τρίτη στην Αθήνα, ενώ αύριο θα επισκεφτεί τα Σκόπια, έχοντας προγραμματίσει επαφές τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την αξιωματική αντιπολίτευση. Στις 10.30 το πρωί ο ίδιος θα δει τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, ενώ έπεται το γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μόλις χθες προανήγγειλε την κατάθεση Συμφώνου μέσα στον Φεβρουάριο.

Η αλήθεια είναι ότι ενώ οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος βρίθει αντιφάσεων και ο Ζόραν Ζάεφ μοιάζει κάθε άλλο παρά ευέλικτος, ώστε να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα όσον αφορά δικό του εσωτερικό πεδίο.

Παρόλα αυτά, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ φέρνει... στις βαλίτσες του «αισιοδοξία» για επίλυση του Σκοπιανού, επικαλούμενος την κατάλληλη - πια - συγκυρία, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάνει λόγο για δημοψήφισμα, εάν βρεθεί λύση.

Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό «βαρόμετρο» θα... δείξει, όταν ο κ. Νίμιτς θα θέσει επί τάπητος τις προτάσεις του, δίνοντας περιθώριο διμήνου και στις δύο πλευρές να καταλήξουν...

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς τόνισε σε δηλώσεις του πως τα Σκόπια πρέπει να αναγνωρίζονται με τη συνταγματική τους ονομασία, που είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ενώ πρότεινε σύνθετη ονομασία με προσδιορισμό αμετάφραστο.

«Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» επέμεινε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα είχε εθνικό και οικονομικό όφελος από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Εντός Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει Σύμφωνο στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρα, που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος» γνωστοποίησε ο υπουργός.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ακόμη ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, ωστόσο παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Σημείωσε εξάλλου ότι η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους ξένους παράγοντες (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ) να μην εμπλακούν στη διαπραγμάτευση, γιατί, όπως εκτίμησε, «σημαίνει ότι δεν θέλουν λύση».

Αν σου άρεσε κάνε