«Ξορκίζουν» τα σενάρια περί πτώσης της κυβέρνησης
Πάντως, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, ο οποίος είχε... χαθεί από το προσκήνιο, παρά τα συνεχή «βέλη» των βουλευτών του κατά των Συριζαίων «συντρόφων», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση πως δεν τίθεται ζήτημα πτώσης της κυβέρνησης, με τον κ. Παπαχριστόπουλο να συμπληρώνει «ούτε μία στο δισεκατομμύριο».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διέψευσε τα σενάρια περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση, εφόσον στη Βουλή έρθει προς ψήφιση πρόταση για σύνθετη ονομασία, που θα περιλαμβάνει και τον όρο «Μακεδονία».
«Δεν υπάρχει τέτοια είδηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο δισεκατομμύριο να πέσει η κυβέρνηση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παπαχριστόπουλος, προσθέτοντας ότι «με τον Σύριζα μας ενώνουν ακόμα η μάχη κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της μιντιακής δικτατορίας και ενός πολιτικού συστήματος που μας έφερε ως εδώ».
Όσον αφορά το θέμα με την πΓΔΜ, ο ίδιος ανέφερε ότι προτιμά να αφήνει την διαπραγμάτευση σε αυτούς που έχουν περισσότερη γνώση.
Πάντως, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Σκοπιανό αποτέλεσε την αφορμή, ώστε βουλευτές του κ. Καμμένου να βάλουν τις ιδεολογικές διαχωριστικές “γραμμές” με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία πολιτική σχέση η οποία θα κρατήσει ως το… τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Η «γραμμή» των ΑΝΕΛ θα κρίνει και τη συνέχεια των διαβουλεύσεων και τη στρατηγική, που καλείται να αναπτύξει ο πρωθυπουργός, ως plan B, αν πράγματι δηλαδή το Σκοπιανό οδηγήσει σε «ρήξη» τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Χαρακτηριστική περίπτωση της έντασης που επικρατεί στο κόμμα του κ. Καμμένου είναι η συμμετοχή στελεχών στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής, αλλά και οι συνεχείς «ρουκέτες» του Δημήτρη Καμμένου κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως όποιος φέρει συμφωνία που θα προβλέπει τον όρο «Μακεδονία» στη Βουλή, θα καταστραφεί πολιτικά. Ενώ ο ίδιος μετά τις δηλώσεις ότι οι «53» κάνουν «σαν γκόμενες» και «εμείς δεν κάνουμε παρέες με Ρουβίκωνες», τόνισε πως δεν δέχεται «να τον μαλώνουν οι Συριζαίοι».
Ο κ. Τσίπρας, πάντως, φέρεται να εξετάζει το σενάριο του «πολιτικού διαζυγίου» με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κοιτάζοντας βέβαια προς μια ευρύτερη συναίνεση για το Σκοπιανό. Έχοντας ως δεδομένη την απόλυτη άρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά και το γεγονός πως ούτε η κυρία Γεννηματά θα στηρίξει την κυβέρνηση, εάν δεν μεσολαβήσουν εκλογές, υπολογίζει ως «συμμάχους» αλλά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Σημειώνεται πως ο κ. Θεοδωράκης μετά το τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό «έδειξε» σύνθετη ονομασία με μια λέξη σε σλαβική διάλεκτο.
Εάν ο πρωθυπουργός χάσει τα «κουκιά», τότε, όπως λένε οι πληροφορίες, θα κάνει κρούση σε πρόσωπα που θα διαφοροποιηθούν από τα κόμματα των κκ. Καμμένου και Λεβέντη, τα οποία θα θεωρηθούν «κλειδιά».
Επισημαίνεται δε πως μετά την ψήφιση του μνημονίου με 154 «ναι» και με την προσχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Αριστεράς ψαρεύει «συμμάχους» στους ανεξάρτητους βουλευτές.
Η «καλή χημεία» και... οι συγκλίσεις
Αν και το Μαξίμου επιμένει πως υπάρχει καλή «χημεία» ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους και πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν θα προκαλέσει πρόβλημα, εφόσον υπάρξει ευρεία πολιτική συναίνεση, εντούτοις όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά...
Την ίδια στιγμή, οι «προβολείς» πέφτουν στην Κεντροαριστερά και συγκεκριμένα στον Σταύρο Θεοδωράκη όσον αφορά το ενδεχόμενο αντικατάστασης του κ. Καμμένου, με τον επικεφαλής του Ποταμιού όμως να κλείνει την «πόρτα» σε πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε σημερινές του δηλώσεις επιχείρησε την πολιτική «απομόνωση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για σύγκλιση θέσεων της κυβέρνησης με το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στα συμπεράσματα από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το πολιτικό συμπέρασμα από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ότι φαίνεται να δημιουργείται μια σύγκλιση με τα περισσότερα κόμματα, με εξαίρεση τον κ. Μητσοτάκη και την Ένωση Κεντρώων».
Χαρακτήρισε «μεγάλη εξαίρεση» και «δυστυχή εξέλιξη» τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε ότι «έχει απομείνει μόνος με τον κ. Λεβέντη σε μία γραμμή η οποία δείχνει ότι ούτε το πολιτικό σθένος έχει να υπηρετήσει μια εθνικά υπεύθυνη, σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική και επίσης, από ό,τι φαίνεται, αμφιταλαντεύεται διαρκώς και τελικά καταλήγει να σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του». Πρόσθεσε πως είναι «αδιέξοδη» αυτή η πολιτική του κ. Μητσοτάκη, η οποία «δεν συνάδει και με την πολιτική γραμμή που είχε η ΝΔ στο παρελθόν για το συγκεκριμένο ζήτημα».
Σε ερώτηση για την κυβερνητική πλειοψηφία απάντησε ότι «είναι δεδομένη και σταθερή», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, αν έρθει στη Βουλή μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, αυτή θα ψηφιστεί από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο είπε ότι έχει «καλή χημεία» με τον Αλέξη Τσίπρα και παρατήρησε ότι ισχύουν οι δηλώσεις του πως δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση εφόσον υπάρξει μια ευρεία πολιτική συναίνεση και πως έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
«Κλείνει την πόρτα» (;) στον ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος
Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωράκης Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, είπε ότι δεν υπάρχουν πρόθυμοι στο Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής να αντικαταστήσουν τον κ. Καμμένο και να συμμετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα.
Αναφορικά με το ονοματολογικό, ο κ. Θεοδωράκης είπε πως όσοι πολεμούν τη λύση υπερασπίζονται τελικά το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τονίζοντας ότι ήδη οι μεγαλύτερες χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.
«Δεν χαρίζουμε τις εθνικές υποθέσεις στους ακροδεξιούς» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού και αναφερόμενος στα συλλαλητήρια είπε: «Όταν ομιλητές είναι ακροδεξιοί και λένε επικίνδυνα πράγματα για τη χώρα σου, παίρνεις το καπελάκι σου και φεύγεις».
Σε ό,τι αφορά στο θέμα που δημιουργήθηκε με τη ρίψη στεφανιού από τον Πάνο Καμμένο ανοικτά των Ιμίων, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι είναι εξευτελιστικό για τους Έλληνες να παρακολουθούν τον υπουργό Εθνικής Αμύνης της χώρας τους να μην μπορεί να προσεγγίσει ελληνικό έδαφος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει η προκλητικότητα των Τούρκων στην περιοχή και να έχουμε συνεχώς στραμμένη την προσοχή μας στα ανατολικά, λύνοντας σιγά σιγά τα προβλήματα στα βόρεια σύνορά μας.
O ίδιος επεσήμανε πως, στην υποθετική περίπτωση που δεν βρίσκουμε καμία λύση με τη ΠΓΔΜ, οι Σκοπιανοί θα αναζητήσουν στήριγμα στην τουρκική πλευρά και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Ερωτώμενος για το αν υπάρχει διχογνωμία στο Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με το Σκοπιανό, είπε πως δεν υπάρχει καμία διχογνωμία, όλοι υπερασπιζόμαστε μια σύνθετη λύση με δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.