ÂÏÕËÇ-ÌÏÍÇ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÊÁÉ ØÇÖÉÓÇ ÅÐÉ ÔÏ Ó×ÅÄÉÏ ÍÏÌÏÕ ÔÏÕ ÕÐ. ÐÅÑÉÂÁËËÏÍÔÏÓ ÊÁÉ ÅËÅÑÃÅÉÁÓ

Στο «ραντάρ» Τσίπρα τώρα οι ανεξάρτητοι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 29/01/18, 08:54
Της Βούλας Μαλαίνου

Όλα τα σενάρια, ακόμη κι αυτό των έκτακτων πολιτικών εξελίξεων, βρίσκονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, ύστερα και από το «μπαρούτι» της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς το περασμένο Σάββατο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην εισέρχεται σε διάλογο για το θέμα των Σκοπίων, τονίζοντας ξανά πως ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να πορευτεί μόνος του...

Πρόκειται, εξάλλου, για μια επισήμανση, η οποία έστω και σε χαμηλότερους τόνους σε σχέση με τον πρόεδρο της ΝΔ, έγινε κι από τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Φώφη Γεννηματά να δηλώνει πως ο πρωθυπουργός δεν έχει καν τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου και τον Σταύρο Θεοδωράκη να χαρακτηρίζει το χάσμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως «γελοίο».

Όλοι σχεδόν επεσήμαναν την κυβερνητική «διγλωσσία» για το όνομα, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης πυροδότησε το τεταμένο κλίμα με... σενάρια περί πρόωρων εκλογών λόγω του εθνικού αυτού θέματος. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε πως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας "έδειξε" τις κάλπες ως ενδεχόμενο, προκαλώντας βέβαια την έντονη αντίδραση του Μαξίμου.

Από την πλευρά τους οι ΑΝΕΛ... εμφανίζονται πολύ ενοχλημένοι με το γεγονός πως ο πρωθυπουργός προχωρά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, δίχως να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του συγκυβερνώντος κόμματος, ενώ το Σκοπιανό αποτέλεσε την αφορμή, ώστε βουλευτές του Πάνου Καμμένου να βάλουν τις ιδεολογικές διαχωριστικές "γραμμές" με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία πολιτική σχέση η οποία θα κρατούσε ως το... τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ο τελευταίος δε έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο, όσο οι «ζυμώσεις» στο εσωτερικό «μέτωπο» είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σήμερα, όμως, είναι η συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ, τα συμπεράσματα της οποίας αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία, καθώς θα κρίνουν και τη συνέχεια των διαβουλεύσεων και τη στρατηγική, που καλείται να αναπτύξει ο πρωθυπουργός, ως plan B, αν πράγματι δηλαδή το Σκοπιανό οδηγήσει σε «ρήξη» τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Χαρακτηριστική περίπτωση της έντασης που επικρατεί στο κόμμα του κ. Καμμένου είναι η συμμετοχή στελεχών στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής, αλλά και οι συνεχείς «ρουκέτες» του Δημήτρη Καμμένου κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως όποιος φέρει συμφωνία που θα προβλέπει τον όρο «Μακεδονία» στη Βουλή, θα καταστραφεί πολιτικά. Ενώ ο ίδιος μετά τις δηλώσεις ότι οι «53» κάνουν «σαν γκόμενες» και «εμείς δεν κάνουμε παρέες με Ρουβίκωνες», τόνισε πως δεν δέχεται «να τον μαλώνουν οι Συριζαίοι».

Ο μικρός κυβερνητικος εταίρος βρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία, αφενός από την αντίδραση των βουλευτών του και αφετέρου από το βροντερό «όχι» των Ελλήνων στη χρήση του όρου «Μακεδονία», οπότε μια πιθανή «κωλοτούμπα» ως προς τις θέσεις του για το όνομα θα είχε ενδεχομένως μεγάλο πολιτικό κόστος για το κόμμα του, το οποίο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το φέρνουν μάλιστα εκτός Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, φέρεται να εξετάζει το σενάριο του «πολιτικού διαζυγίου» με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κοιτάζοντας βέβαια προς μια ευρύτερη συναίνεση για το Σκοπιανό. Έχοντας ως δεδομένη την απόλυτη άρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά και το γεγονός πως ούτε η κυρία Γεννηματά θα στηρίξει την κυβέρνηση, εάν δεν μεσολαβήσουν εκλογές, υπολογίζει ως «συμμάχους» αλλά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Σημειώνεται πως ο κ. Θεοδωράκης μετά το τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό «έδειξε» σύνθετη ονομασία με μια λέξη σε σλαβική διάλεκτο.

Δίχως το «ok» του μικρού κυβερνητικού εταίρου, άρα χωρίς καν την κατάθεση επίσημης και ενιαίας πρότασης, ο κ. Τσίπρας προωθεί τη σύνθετη ονομασία έναντι χρήσης όλων με αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Εάν ο ίδιος χάσει τα «κουκιά» των ΑΝΕΛ, τότε, όπως λένε οι πληροφορίες, θα κάνει κρούση σε πρόσωπα που θα διαφοροποιηθούν από τα κόμματα των κκ. Καμμένου και Λεβέντη, τα οποία θα θεωρηθούν «κλειδιά».

Επισημαίνεται δε πως μετά την ψήφιση του μνημονίου με 154 «ναι» και με την προσχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Αριστεράς ψαρεύει «συμμάχους» στους ανεξάρτητους βουλευτές.

Τώρα, όσον αφορά στην Κουμουνδούρου, οι όποιες αντιδράσεις θα καταλαγιάσουν με πολιτικό «μασάζ», το οποίο πάντα αποδίδει. Εξάλλου, οι «σύντροφοι» αν και γκρινιάζουν, ωστόσο ψηφίζουν!

Τα «βλέμματα» στρέφονται τώρα στην αυριανή επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα, αλλά και στα Σκόπια την Τετάρτη... Θα φανεί και εκεί πως έχουν διαμορφωθεί οι ισορροπίες μετά την αναμέτρηση του Ζόραν Ζαεφ με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αν σου άρεσε κάνε