maximou-4

Κορυφώνονται οι πολιτικές «ζυμώσεις» με απανωτές συναντήσεις στο Μαξίμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 26/01/18, 12:49
Της Βούλας Μαλαίνου

Στην… Αθήνα μεταφέρονται και πάλι τα «βλέμματα» για το επίμαχο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, αφότου η κυβερνητική αποστολή επέστρεψε χθες το βράδυ από το Νταβός. Στην εγχώρια πολιτική σκηνή επικρατεί αναβρασμός, καθώς αύριο αναμένεται η ενημέρωση του πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς, ξεχωριστά.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (στις 15:00) αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου μίνι υπουργικό, ενώ στις 18.30 το απόγευμα θα έχουν τετ-α-τετ οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Το αργότερο μέχρι αύριο αναμένεται και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως σήμερα συνεδριάζει και η Ιερά Σύνοδος, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα και η ΚΟ και η Εκτελεστική Επιτροπή των ΑΝΕΛ.

Οι τόνοι έχουν ανέβει κατακόρυφα από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πως το ζήτημα της ονομασίας έχει «κλείσει» για τη ΝΔ και πως η επίλυση θα πρέπει να ζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να καθίσει το τραπέζι διαλόγου, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν παρουσιάζεται ενωμένη, αλλά διχασμένη, δίχως να έχει ακόμη καταθέσει μία σαφή και ενιαία πρόταση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έχει σκληρύνει τη στάση του ενάντια στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βάζοντας στο «κάδρο» και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, έχει κρατήσει σταθερή θέση από την ώρα που «άνοιξε» το κεφάλαιο του Σκοπιανού, ενώ έχοντας σηκώσει το «γάντι» που του είχε πετάξει ο Πάνος Καμμένος, είχε εξαρχής θέσει ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε πιθανό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών την υποβολή ξεκάθαρης και ενιαίας πρότασης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για αισιοδοξία όσον αφορά την επίλυση του Σκοπιανού, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει προτάξει τον αλυτρωτισμό, τοποθετώντας σε δεύτερη μοίρα το ονοματολογικό, πιεσμένος αφενός από τις ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές αντιδράσεις και αφετέρου από την άρνηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να λάβει μέρος σε διάλογο.

Στην Ηρώδου Αττικού τώρα «κοιτάζουν» προς την πλευρά των διαπραγματεύσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης των Σκοπίων. Αύριο, Σάββατο ο Ζόραν Ζάεφ φέρνει το θέμα στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενημερώνοντας για τις συνομιλίες στο Νταβός με «φόντο» τις παγωμένες Άλπεις. Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσκολία της διαχείρισης της τεταμένης κατάστασης στο δικό του πολιτικό πεδίο στον κ. Τσίπρα, με τον ίδιο να του απαντά «πες την αλήθεια στον λαό σου».

Στο αυριανό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ θα φανούν τα περιθώρια ελιγμών, που έχει στο εσωτερικό του «μέτωπο» ο Ζάεφ. Ο ίδιος θα χρειαστεί, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα, να προβεί σε αλλαγές στο Σύνταγμά της χώρας του, με γνώμονα την «έναντι όλων» νέα ονομασία των Σκοπίων και την απαλοιφή σειράς αλυτρωτικών αναφορών και βλέψεων έναντι της Ελλάδας.

Επιστρέφοντας στο εσωτερικό, οι τόνοι έχουν ανέβει ανάμεσα και σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε κομματική βάση, με χαρακτηριστική τη δριμεία επίθεση του Δημήτρη Καμμένου στην Κουμουνδούρου, η οποία είχε μορφή εφ’όλης της ύλης. Εκτός του ότι ο ίδιος δήλωσε πως στο ραντεβού με τον Ζάεφ ο πρωθυπουργός τα «γύρισε», τονίζοντας πως όποιος φέρει στη Βουλή λύση με τον όρο «Μακεδονία» θα καταστραφεί πολιτικά, παράλληλα ο ίδιος έριξε «βολές» στους βουλευτές της Αριστεράς για την ανεξέλεγκτη δράση του Ρουβίκωνα και υπό τη φράση «εμείς δεν κάνουμε παρέα με Ρουβίκωνες» έβαλε τι διαχωριστικές, ιδεολογικές γραμμές με τους «συντρόφους» του Τσίπρα.

Από την πλευρά του, πάντως, ο μικρός κυβερνητικό εταίρος, που είναι και πρόσωπο-κλειδί, έχει χαθεί… και από το προσκήνιο, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, και στη μετάφραση, αλλάζοντας συνέχεια θέση επί της ονομασίας.

Πάντως, η Αθήνα περιμένει στις 30 Ιανουαρίου τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ώστε να κορυφωθούν οι διαβουλεύσεις, σε ένα κλίμα ιδιαίτερα ψυχρό μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τελευταίου.

Σημειώνεται πως για τις 4 Φεβρουαρίου «κλείδωσε» και το συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο αν συγκεντρώσει την ίδια συμμετοχή με το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, τότε μία πιθανή αναδίπλωση των ΑΝΕΛ θα είναι ακόμη δυσκολότερη.

Επισημαίνεται πως στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τονίζοντας πως η Εκκλησία δεν είναι διατιθεμένη να παραχωρήσει τον όρο «Μακεδονία» για το Σκοπιανό.

«Δεν υποχωρούμε στο όνομα παραχώρησης της Μακεδονίας και στα παράγωγά της, αλλά αυτά είναι τα εύκολα. Τα δύσκολα είναι: Μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων το οποίο μιλάει για αλύτρωτους ανθρώπους, μιλάει για πόλεις και πολλά άλλα πράγματα;» διερωτήθηκε ο αρχιεπίσκοπος.

«Επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι, αν θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό, να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως για σήμερα είναι προγραμματισμένη έκτακτη σύνοδος της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία στο Σκοπιανό. Από τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να υπάρξουν και νεότερα για το κατά πόσο η ηγεσία της Εκκλησίας θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα.

Αν σου άρεσε κάνε