Σε διπλό «μέτωπο» τώρα τα «βλέμματα»
Στο εσωτερικό η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμφανίζεται διχασμένη ως προς το ζήτημα της ονομασίας, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αμήχανη στάση της μπροστά στο ηχηρό μήνυμα του συλλαλητηρίου της περασμένης Κυριακής, το οποίο συν τοις άλλοις εντείνει τα διλήμματα του Πάνου Καμμένου...
Ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δέχεται ισχυρές πιέσεις από βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι επιμένουν να ασκούν «βέτο» στη χρήση του όρου «Μακεδονία», ενώ το βροντερό «όχι» των Ελλήνων πολιτών δυσκολεύει μία πιθανή αναδίπλωσή του, προσχωρώντας στη θέση που φαίνεται να προωθεί ο πρωθυπουργός, αυτή της σύνθετης ονομασίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δείχνει... χαμένος στη μετάφραση του Σκοπιανού, από τη μία κάνοντας λόγο για πάγια εθνική θέση όσον αφορά τη «γραμμή» του 1992 κι από την άλλη εισηγείται δημοψήφισμα, πάντα όμως δηλώνοντας εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας μοιάζει να κερδίζει χρόνο, έχοντας ως deadline από τον κ. Νίμιτς το επόμενο δίμηνο. Προτάσσοντας κατά το ραντεβού του με τον Ζόραν Ζάεφ τη λύση στα αλυτρωτικά και δευτερευόντως το όνομα, ο πρωθυπουργός μοιάζει πιεσμένος από το βάρος των εσωτερικών αντιδράσεων, αλλά και από την «τελεία» που έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σχετική συζήτηση, δηλώνοντας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του ότι για τη ΝΔ το θέμα του ονόματος «κλείνει εδώ», «δείχνοντας» λύση σε μία άλλη συγκυρία και καθιστώντας σαφές πως ο ίδιος δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.
Θα πρέπει σε αυτό το σημείο, πάντως, να σημειωθεί ότι τον αλυτρωτισμό τον είχε θέσει σε πρώτο πλάνο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, ως βάση για την επίτευξη συμφωνίας και από τις δύο πλευρές (Αθήνα-Σκόπια) διαφαίνεται η λύση της σύνθετης ονομασίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση μετά την απόπειρα αποδόμησης της πολιτικής Καραμανλή στο Βουκουρέστι επέλεξε χθες, ως πολιτικό στόχο τον Αντώνη Σαμάρα, δίνοντας στη δημόσια βίντεο με δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού το 2009, επιχειρώντας να αποδείξει πως στο παρελθόν... άλλες κυβερνήσεις είχαν αποδεχτεί τη σύνθετη ονομασία. Ανάλογες «αιχμές» κατά του κόμματος της Πειραιώς άφησε και ο υπουργός Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter.
«Κόμματα που κυβέρνησαν οφείλουν να πουν τι πραγματικά υποστήριζαν στις διαπραγματεύσεις που έκαναν τότε για το όνομα και γιατί εμφανίζουν τώρα άλλες θέσεις. Γραπτά διαπραγματεύσεων τους υπάρχουν. Να εξηγήσουν γιατί και πώς θεωρούν σήμερα τις τότε κυβερνητικές θέσεις τους ως λάθος», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός των Σκοπίων υποσχέθηκε ότι ως κίνηση καλής θέλησης την αλλαγή του ονόματος στο αεροδρόμιο της χώρας του, καθώς και σε δύο οδούς, ώστε να πείσει ότι δεν υπάρχουν αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας.
Τα «βλέμματα» όσον αφορά την πλευρά των Σκοπίων στρέφονται στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το ερχόμενο Σάββατο, όπου θα φανούν τα περιθώρια ελιγμών που έχει στο εσωτερικό του πεδίο ο Ζόραν Ζάεφ.
Το τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν τα τέλη Μαρτίου, όταν θα διαφανεί το ενδεχόμενο λύσης ή νέου αδιεξόδου. Έως τότε οι «ζυμώσεις» θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οι διαπραγματεύσεις μεταφέρονται σε επίπεδο πια υπουργών Εξωτερικών, ανάμεσα σε Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ.
Πως αποτιμά το ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ το Μαξίμου
Κυβερνητικά στελέχη, αποτιμώντας τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο παγωμένο Νταβός κάνουν λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας», τονίζοντας πως η Αθήνα εμμένει ιδιαίτερα στη θέση για την ύπαρξη συνολικής λύσης, που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Στο Μαξίμου μιλούν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, η οποία, όπως λένε, επιβεβαιώνεται με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν, οι οποίες και προαναγγέλθηκαν και κατά τις επίσημες δηλώσεις των δύο αρχηγών. Ιδιαίτερης σημασίας σε αυτό το πλαίσιο είναι η κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος», επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, σημειώνοντας πως πρόκειται για «ένα πρώτο προωθητικό βήμα», το οποίο αποτελεί «έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στη χθεσινή συνάντηση ότι λύση μπορεί να υπάρξει, μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία, που θα ισχύει έναντι όλων. Σε αυτό το σημείο κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως ο Ζάεφ είπε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Κατά τις ίδιους παράγοντες,, ο Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι σαφής, ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της. Σε αυτή τη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος, με τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Σε σχέση με αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί. «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ, κατά τις ίδιες πληροφορίες.
«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση κατά τη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται», υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης.