Με ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ «γράφεται» η επόμενη σελίδα
Δίχως ενιαία κυβερνητική πρόταση, αλλά με «φόντο» το ηχηρό μήνυμα που εξέπεμψε η κοινή γνώμη στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, βλέπει ο πρωθυπουργός τον Σκοπιανό ομόλογό του, σήμερα στις 4 το απόγευμα, στο παγωμένο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Αντίθετα, το κλίμα στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ είναι μάλλον «θερμό» από την άποψη της έντασης, που έχει πυροδοτηθεί μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Βάσκο Ναουμόφσκι από τις οποίες, πάντως, έλαβαν αποστάσεις τόσο ο Νικολά Ντιμιτρόφ όσο και ο Μάθιου Νίμιτς. Βέβαια, ο τελευταίος ήδη από την έναρξη των συνομιλιών «έδειξε» λύση, που θα περιλαμβάνει τη χρήση του όρου «Μακεδονία», επισημαίνοντας μάλιστα πως αλλιώς καμία πρόταση δεν θα είναι ρεαλιστική, ενώ μετά το πρώτο ραντεβού στη Νέα Υόρκη ο μεσολαβητής του ΟΗΕ αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους «Σκοπιανούς», ξεσηκώνοντας «θύελλα» αντιδράσεων στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
«Θύελλα», η οποία δεν αναμένεται να κοπάσει τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου, όταν και θα έχει διαφανεί το ενδεχόμενο λύσης ή αδιεξόδου. Το Σκοπιανό αποτελεί ακόμη ένα «πεδίο μάχης» ανάμεσα σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς, αλλά και η αφορμή ώστε να έρθει στο «φως» το χάσμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να ελίσσεται, όποτε «στριμώχνεται» από δυσάρεστες εξελίξεις, με το «αφήγημα» του «μας χωρίζει μία άβυσσος με τον κ. Μητσοτάκη».
Επιστρέφοντας στο αυριανό τετ-α-τετ, πολιτικοί αναλυτές αλλά και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, που έχουν εμπειρία στο ζήτημα του Σκοπιανού λόγω παλαιότερων συζητήσεων επί κυβέρνησης Καραμανλή, εκτιμούν πως οι συνθήκες τώρα είναι ευνοϊκότερες, δεν υπάρχει ο Γκρουέφσκι, ο οποίος ήταν ένας ακραίος εθνικιστής, ενώ μέχρι στιγμής ο Ζάεφ δεν κρατά υψηλούς τόνους, όπως ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως αν υπάρξει λύση, όποια κι αν είναι αυτή, θα τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε να έχει την έγκριση του λαού.
«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών», είχε υπογραμμίσει ο Ζάεφ σε δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας έχει δείξει το στίγμα των προθέσεων του πρόσφατα, τόσο με τη συνέντευξή του στο Έθνος όσο και με τη «γραμμή» που έχει περάσει στους βουλευτές του κατά τις συνεδριάσεις των πολιτικών οργάνων του κόμματος της Κουμουνδούρου. Επιμένοντας να επιρρίπτει τις ευθύνες προς τα… δεξιά για ένα εθνικό ζήτημα που παραμένει άλυτο εδώ και 25 χρόνια, ο πρωθυπουργός έχει υποστηρίξει όμως πως «δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος "Μακεδονία" σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».
Βέβαια, λίγες μέρες νωρίτερα ο ίδιος παρότρυνε τους «συντρόφους» να κάνουν εξορμήσει, ώστε να νικηθεί ο εθνικισμός. Να ενημερωθεί ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ιστορία του προβλήματος, τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων και την ανάγκη επίλυσης του Σκοπιανού.
Πάντως, η επιχείρηση κάλυψης της «διγλωσσίας» που επικρατεί στην κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ από το Μέγαρο Μαξίμου είναι εμφανής. Η ίδια «γραμμή» ακολουθείται και από την Κουμουνδούρου, όπου διατηρούνται χαμηλοί τόνοι για τα περί εθνικισμού, με στόχο να μην ταυτιστεί ο Πάνος Καμμένος.
Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου πετούν ξανά και ξανά την «μπάλα» στο «γήπεδο» της ΝΔ σχετικά με τη λύση της σύνθετης ονομασίας, κάνοντας λόγο για χωρισμένα «στρατόπεδα» στο εσωτερικό του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θυμίζει… «Βαβέλ», ενώ το ισχυρό λαϊκό ρεύμα που αναδείχτηκε στο συλλαλητήριο, αλλά επιχειρεί να υποβαθμίσει η Ηρώδου Αττικού, «μεταφράζεται» ακόμη και ως ρυθμιστής των εξελίξεων.
Το βροντερό «όχι» της κοινής γνώμης στη χρήση του όρου «Μακεδονία» προκαλεί έντονο σύγκρυο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενδεχομένως κι εντονότερο σε σχέση με τη λαϊκή οργή για τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου, ιδίως για το «σαφάρι» των πλειστηριασμών, το οποίο αν κι εξακολουθεί να ενισχύει τη «γκρίνια» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο δεν απειλεί τα κυβερνητικά θεμέλια.
Πολιτικοί αναλυτές, αλλά κι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, είχαν σχεδόν προεξοφλήσει μέχρι πρότινος την «κωλοτούμπα» του Πάνου Καμμένου ως προς το «βέτο» για το όνομα, επισημαίνοντας πως το ζήτημα των Σκοπίων δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση. Αν και κανείς δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις με ασφάλεια, εντούτοις εύκολα αντιλαμβάνεται πως η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής βάζει στην «πρίζα» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, δυσκολεύοντας μία πιθανή αναδίπλωσή του, ενώ παράλληλα, φέρνει και σε αμηχανία τον κ. Τσίπρα.
Στην Ηρώδου Αττικού, προσπαθούν να «χωνέψουν» το γεγονός ότι η λαοθάλασσα, που «βύθισε» τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, αφενός έχει φέρει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, αφετέρου αποτελεί μία πρώτης τάξεως επισήμανση πως αυτή τη φορά είναι «επικίνδυνο» για την «Αριστερά» να γυρίσει την πλάτη στο ηχηρό μήνυμα της κοινής γνώμης.
Για το λόγο αυτό και απορρίπτουν τα περί ρεκόρ συμμετοχής στο συλλαλητήριο. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος έσφαξε και με το «γάντι» τους ΑΝΕΛ.
«Δεν ήταν μια θηριώδης συγκέντρωση, ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση, βεβαίως επί της ουσίας θα έλεγα ότι ακούσαμε πράγματα, τα οποία ακούγαμε και πριν 25 χρόνια και είναι σαν να μην έχει περάσει μια ημέρα. Αυτό δείχνει ότι αυτοί που έβαλαν τη σφραγίδα τους, οι ομιλητές, οι εκφραστές αυτού του κόσμου ότι δεν έχουν βγάλει κανένα συμπέρασμα από αυτή την 25ετή πορεία και αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό», τόνισε.
«Δεν υπάρχει διγλωσσία, δεν έχει αμφισβητήσει ο κ. Καμμένος ότι η κυβέρνηση πηγαίνει με αυτή τη θέση, απλώς διαφωνεί. Θα συμφωνήσω ότι είναι σοβαρό θέμα και θα έλεγα στην πλευρά των ΑΝΕΛ, παρόλο που σέβομαι τη διαφορετική τους άποψη με την οποία διαφωνώ, να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, διότι καμιά φορά δημιουργείται μια τέτοια δυναμική, η οποία υπονομεύει μια πραγματικά εθνική προσπάθεια που γίνεται τώρα», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.
Το «βάρος» πέφτει στην απόφαση του μικρού κυβερνητικού εταίρου, ο οποίος είναι ήξης αφήξεις. Από τη μία επιμένει σε «βέτο» για τη Μακεδονία, στηρίζοντας την ΚΟ του κόμματός του, από την άλλη δηλώνει εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά και παράλληλα εισηγείται και… δημοψήφισμα.